Δωδεκάνησα: Δεν θα δημιουργηθεί κλειστό κέντρο στα Λέβιθα

Μεγάλη κουβέντα έχει ξεκινήσει σχετικά με τη δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά του Αιγαίου... Και δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για δημιουργία δομών ακόμη και σε ακατοίκητα νησιά. Ενα εξ αυτών είναι η περίφημη Λέβιθα - ανάμεσα σε Κυκλάδες - Δωδεκάνησα - που αποτελεί κλειδί ουσιαστικά όσον αφορά την δημιουργία ΑΟΖ στο Αιγαίο... Και ο Μάνος Λογοθέτης, - εδικός γραμματέας πρώτης υποδοχής μεταναστών / προσφύγων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε ότι "Δεν θα δημιουργηθεί κλειστό κέντρο για μετανάστες και πρόσφυγες στο ακατοίκητο νησί Λέβιθα".

Σύμφωνα με τον κ. Λογοθέτη, κλειστό κέντρο θα δημιουργηθεί στη Λέρο, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί. Στις επικρίσεις πως τα κλειστά κέντρα είναι φυλακές, απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και επεσήμανε πως η λειτουργία τέτοιων, κλειστών κέντρων, προβλέπεται και από τον προηγούμενο νόμο αλλά και από τον τωρινό.

«Θα κρατούν κάποιους ανθρώπους για το χρονικό διάστημα που αυτό χρειάζεται ή επιβάλλεται. Υπάρχουν τα προαναχωρησιακά κέντρα, που θα τους κρατούν για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προκειμένου να γίνει η επιστροφή τους, είτε στην Τουρκία είτε στη χώρα προέλευσης. Δεν είναι φυλακές», είπε ο κ. Λογοθέτη.

24-stefanis-prosfygiko.jpg

Η Λέβιθα πήγε έως την Ευροβουλή.. 

Ολα ξεκίνησαν πάντως από τη φωτογραφία που χρησιμοποίσε ο υφυπουργός Αμυνας, Αλκιδιάδης Στεφανής - αρμόδιος για το προσφυγικό - για να δείξει πως θα είναι τα νέου τύπου κλειστά κέντρα μεταναστών και προσφύγων με σημείο αναφοράς την Λέβιδα... Και όπως τονίστηκε " Η κυβέρνηση δεν έχει να σχολιάσει κάτι, διότι το πού θα δημιουργηθούν τα προαναχωρησιακά κέντρα παρουσιάστηκε αναλυτικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Η συγκεκριμένη φωτογραφία ήταν ένα σχεδιάγραμμα ως τυχαίο παράδειγμα για το πώς θα είναι η δομή ενός κλειστού προαναχωρησιακού κέντρου».

Μάλιστα, από την "Εφημερίδα των Συντακτών" αναφέρεται ότι οι "πληροφορίες μας μέσα από το Πεντάγωνο αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη λύση -μεταφορά μεταναστών και προσφύγων σε ακατοίκητα νησιά- έχει ακουστεί στους διαδρόμους του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και μάλιστα δεν πρόκειται για ένα νέο σχέδιο, αλλά για μια πιθανότητα που είχε εξεταστεί -μαζί με άλλες- εδώ και καιρό, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ροές από την Τουρκία. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους για το πώς ακριβώς μπορεί να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο, καθώς το οικονομικό κόστος είναι τεράστιο, ενώ ελλοχεύουν και άλλοι κίνδυνοι στην πορεία".

Η φωτογραφία που δημοσίευσε η «Εφ.Συν.» έφτασε χθες στην Ευρωβουλή, μέσω της παρέμβασης του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Αρβανίτη, στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Δείχνοντας τις φωτογραφίες που δημοσιεύσαμε ανέφερε: «Δεν μιλάμε για μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα. Μιλάμε για ξερονήσια. Θα επιτρέψουμε και θα χρηματοδοτήσουμε τη δημιουργία κλειστών κέντρων σε ξερονήσια; Θα χτίσουμε Γκουαντάναμο στην Ευρώπη; Αυτό ανακοίνωσε χθες η ελληνική κυβέρνηση. Εμείς βγάλαμε δελτίο Τύπου, θα καταθέσουμε σχετική ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ενημερώνουμε επ’ αυτού το σώμα. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική είδηση και θεώρησα πως οι συνάδελφοί μου εδώ στη LIBE έπρεπε να το μάθουν».