Δονούσα: Θα δώσει λύση το Υπουργείο Ναυτιλίας στην έλλειψη σωστής ακτοπλοϊκής σύνδεσης;

Σκοπελίτης, Δονούσα

Κάτι τα έργα που γίνονται στο λιμάνι της Δονούσας για την πλήρη ανακατασκευή του, κάτι η απόφαση ότι το Blue Star Naxos από το Σάββατο 22 Μαΐου και έως την Τρίτη 15 Ιουνίου, στη διάρκεια του απογευματινού του δρομολογίου (από Πειραιά προς Μικρές Κυκλάδες και Αμοργό – Αστυπάλαια) δεν θα έχει προσέγγιση στο λιμάνι της Δονούσας και οι κάτοικοι / επιχειρηματίες στο νησί των Μικρών Κυκλάδων, βρίσκονται στα .. κάγκελα.  

Αιτία το γεγονός ότι γι αυτό το διάστημα, το μοναδικό πλοίο που θα προσεγγίζει θα είναι το «Express Skopelitis». Μία πρώτη αλλαγή έγινε. Μετά από ενέργειες προς το Υπουργείο Ναυτιλίας άλλαξε η ώρα αναχώρησης από τη Νάξο (κατά μισή ώρα) ώστε να καλύπτει και τις ανάγκες των κατοίκων της Δονούσας. Παράλληλα, ενδεχομένως και αύριο να γίνει γνωστό ότι υπάρχει ένα ακόμη  δρομολόγιο προς Δονούσα κάθε Παρασκευή (άρα έχουμε Δευτέρα - Τετάρτη - Σάββατο). Είναι όμως αρκετά. Οι κάτοικοι έφτασαν έως τη Βουλή. Και ουσιαστικά ζητούν από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αλλαγή στα δρομολόγια σε γενικότερο επίπεδο. Μην ξεχνάμε ότι η Δονούσα έχει λιγότερα δρομολόγια σε σχέση με τα άλλα τρία νησιά των Μικρών Κυκλάδων.

Και ο Νίκος Συρμαλένιος - βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ - κατέθεσε ερώτηση (μαζί και ο επίσης βουλευτής και πρώην υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός - στην Ελληνική Βουλή επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσης ακτοπλοϊκής διασύνδεσης της Δονούσας με τη Νάξο για το διάστημα εκτέλεσης εργασιών στο λιμάνι του νησιού. 

Όπως αναφέρει η ερώτηση, τις τελευταίες ημέρες σειρά δημοσιευμάτων του τοπικού κυκλαδικού τύπου, αναδεικνύουν με έμφαση την ανάγκη η Δονούσα να μην μείνει χωρίς ακτοπλοϊκή συγκοινωνία τις περισσότερες μέρες της βδομάδας. Όπως έγινε γνωστό, λόγω επισκευών στο λιμάνι της Δονούσας, η εταιρεία Blue Star ανέστειλε τα δρομολόγια της προς το νησί μέχρι τουλάχιστον τις 15/6. Έτσι η Δονούσα έμεινε ουσιαστικά με διασύνδεση μέσω του Express Skopelitis, μόνο για τρείς μέρες τη βδομάδα, ενώ υπάρχει υπόσχεση για ένα επιπλέον δρομολόγιο, δηλαδή συνολικά να εκτελούνται τέσσερα δρομολόγια τη βδομάδα. Παράλληλα ούτε το δεύτερο πλοίο της ενδοκυκλαδικής διασύνδεσης το «ΣΑΟΝΗΣΟΣ», έχει δρομολογηθεί.

Όμως η επισκευή του λιμένα ενδέχεται να διαρκέσει πολύ περισσότερο χρόνο από τον αρχικό στόχο και επιπλέον όλα τα παραπάνω διαμείβονται πάνω στην έναρξη της τουριστικής περιόδου και είναι ευνόητο ότι θα πρέπει να αναζητηθεί άμεσα ακτοπλοϊκή κάλυψη του νησιού για περισσότερες μέρες τη βδομάδα. Ήδη οι κάτοικοι αλλά και οι επιχειρηματίες της Δονούσας μετά τις τελευταίες εξελίξεις είναι ανάστατοι.

Ο βουλευτής ρωτά τον Υπουργό εάν προτίθεται να πάρει άμεσα μέτρα, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ακτοπλοϊκή διασύνδεση της Δονούσας, τουλάχιστον με τη Νάξο για 6-7 μέρες τη βδομάδα και να διασφαλιστούν απρόσκοπτα τόσο ο ανεφοδιασμός, όσο και η μεταφορά των κατοίκων και των τουριστών.

Προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Θέμα: «Ανάγκη άμεσης ακτοπλοϊκής διασύνδεσης της Δονούσας με τη Νάξο για το διάστημα εκτέλεσης εργασιών στο λιμένα του νησιού»

Τις τελευταίες ημέρες σειρά δημοσιευμάτων του τοπικού κυκλαδικού τύπου, αναδεικνύουν με έμφαση την ανάγκη η Δονούσα να μην μείνει χωρίς ακτοπλοϊκή συγκοινωνία τις περισσότερες μέρες της βδομάδας.

Όπως έγινε γνωστό, λόγω επισκευών στο λιμάνι της Δονούσας, η εταιρεία Blue Star ανέστειλε τα δρομολόγια της προς το νησί μέχρι τουλάχιστον τις 15/6. Έτσι η Δονούσα έμεινε ουσιαστικά με διασύνδεση μέσω του Express Skopelitis, μόνο για τρείς μέρες τη βδομάδα, ενώ υπάρχει υπόσχεση για ένα επιπλέον δρομολόγιο, δηλαδή συνολικά να εκτελούνται τέσσερα δρομολόγια τη βδομάδα. Παράλληλα ούτε το δεύτερο πλοίο της ενδοκυκλαδικής διασύνδεσης το «ΣΑΟΝΗΣΟΣ», έχει δρομολογηθεί.

Επειδή, όπως κατανοούμε όλοι η επισκευή του λιμένα ενδέχεται να διαρκέσει πολύ περισσότερο χρόνο από τον αρχικό στόχο.

Επειδή, όλα τα παραπάνω διαμείβονται πάνω στην έναρξη της τουριστικής περιόδου και είναι ευνόητο ότι θα πρέπει να αναζητηθεί άμεσα ακτοπλοϊκή κάλυψη του νησιού για περισσότερες μέρες τη βδομάδα.

Επειδή, οι κάτοικοι αλλά και οι επιχειρηματίες της Δονούσας μετά τις τελευταίες εξελίξεις είναι ανάστατοι.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Προτίθεται να πάρει άμεσα μέτρα, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ακτοπλοϊκή διασύνδεση της Δονούσας, τουλάχιστον με τη Νάξο για 6-7 μέρες τη βδομάδα και να διασφαλιστούν απρόσκοπτα τόσο ο ανεφοδιασμός, όσο και η μεταφορά των κατοίκων και των τουριστών;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Συρμαλένιος Νίκος

Σαντορινιός Νεκτάριος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News