Ε όχι και κατεπείγον η γιορτή του Αγίου Νικοδήμου

Ήταν η 14η Ιουλίου του 1957 όταν για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε ο λαμπρός εορτασμός της εορτής του Αγίου Νικοδήμου στο νησί της Νάξου. Με λιτανεία, παρουσία εκατοντάδων πιστών και κυρίως βεγγαλικά που είχαν δημιουργήσει μία …εκρηκτική εικόνα στον έναστρο ουρανό του νησιού. Ο αστικός μύθος αναφέρει ότι ο τότε Δήμαρχος του νησιού (Αγγελακόπουλος ή Σκυλάκης δεν θυμάμαι να πω την αλήθεια γιατί αμφότεροι είχαν διατελέσει δήμαρχοι την ίδια χρονιά, το 1957) είχε συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να αποφασίσει το ύψος της δαπάνης για την εορτή που θα ελάμβανε για πρώτη φορά στο νησί… Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια. Σχεδόν 60 και κάθε χρόνο η γιορτή διεξάγεται την ίδια ημερομηνία, στις 14 Ιουλίου. Γιατί το λέμε; Μα γιατί πολύ απλά είχαμε σήμερα την ενημέρωση ότι αύριο το μεσημέρι θα έχουμε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με δύο θέματα, το ένα εκ των οποίων έχει τίτλο «Έγκριση διενέργειας προμήθειας βεγγαλικών για τον εορτασμό της τοπικής εορτής του Αγίου Νικοδήμου»… Το δεύτερο έχει σχέση με εκδήλωση που θα γίνει την επόμενη του Αγίου Νικοδήμου στην Δονούσα. Να πω την αλήθεια μπήκα στον πειρασμό να σχολιάσω το πρώτο γεγονός που μάλιστα για δεύτερη σερί χρονιά παρουσιάζεται ως έκτακτο. Όμως, ο Βασίλης Βρούτσης, επικεφαλής της Δημοτικής κίνησης «Πολίτες για τα Νησιά μας» με πρόλαβε. Οπότε παραθέτω αυτούσια την άποψή του και τον «ευχαριστώ» αν και μου παίρνει τη …δουλειά…

Διαβάστε την ανάρτηση του Βασίλη Βρούτση για το θέμα

«Είναι κατεπείγον ή το έκαναν κατεπείγον;

Έχετε παρατηρήσει ποτέ την αντιπολίτευση (εμάς και τις άλλες παρατάξεις) να καταγγέλλουμε τη Δημοτική Αρχή γιατί φέρνει ως κατεπείγοντα ζητήματα προς ψήφιση, τα οποία δεν είναι κατεπείγοντα ή έγιναν κατεπείγοντα λόγω της ολιγωρίας (;;;) της Δημοτικής Αρχής να τα φέρει στην ώρα τους;

Λοιπόν, δείτε τώρα ένα παράδειγμα το οποίο, αν και προφανώς δεν είναι μείζονος σημασίας, ωστόσο λόγω της φύσης του είναι εύκολα κατανοητό από όλους ώστε να γίνει αντιληπτή η εσφαλμένη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου:

Πριν λίγη ώρα μας ήρθε πρόσκληση για έκτακτο Δ.Σ. με δύο θέματα εκ των οποίων το ένα έχει τίτλο «Έγκριση διενέργειας προμήθειας βεγγαλικών για τον εορτασμό της τοπικής εορτής του Αγίου Νικοδήμου» με την υποσημείωση ότι «Η συνεδρίαση κρίνεται κατεπείγουσα για το 1ο θέμα λόγω της αναγκαιότητας και του κατεπείγοντος για την διενέργεια της ανωτέρω προμήθειας λόγω της ημερομηνίας εορτασμού της τοπικής εορτής του Αγίου Νικοδήμου στις 14/07/2016».

Σημειωτέον δε, ότι έτσι είχε έλθει το θέμα και πέρυσι: με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Είναι γνωστό στους περισσότερους επάνω σε τούτο το νησί ότι η μνήμη του Αγίου Νικοδήμου εορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Ιουλίου, κάτι που σημαίνει ότι η Δημοτική Αρχή μπορούσε να εισάγει το θέμα σε οποιαδήποτε τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. πριν τις 14 Ιουλίου, π.χ. στην συνεδρίαση που έλαβε χώρα στις 28 Ιουνίου.

Αύριο θα πρέπει πριν την ψήφιση του θέματος όσον αφορά τη σκοπιμότητά του, να εγκρίνουμε το κατά πόσον είναι κατεπείγον.

Τι λέτε; Είναι κατεπείγον ή είναι μια απτή απόδειξη του «ξεχειλώματος» της δυνατότητας που δίνει ο νομοθέτης με τη διάταξη του άρθρου 67 παρ. 5 του Καλλικράτη σε περίπτωση πραγματικών επειγουσών αναγκών;

Υ.Γ. Όσον αφορά στην ουσία του θέματος και τη σκοπιμότητα της δαπάνης, απλά σας θυμίζω ότι πριν από λίγες εβδομάδες, η Δημοτική Αρχή αποφάσισε τη μείωση του προϋπολογισμού του Κοινωνικού Παντοπωλείου κατά 30.000 ευρώ.»