"ΕΔΩ" - Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών Νάξου: Πέντε προτάσεις για την αναβάθμιση της Ορεινής Νάξου

Η άλλη Νάξος.. Αυτή που είναι πέρα από το ...Λουκάκι. Που είναι σε πληθυσμό σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με τους κατοίκους της πόλης της Να΄ξου.. Κι όμως είναι .. μακριά. Είναι η .. άλλη Νάξος. Η Ανεξάρτηση Κίνηση Πολιτών "ΕΔΩ" μπορεί να μην πήρε μέρος στις εκλογές, όμως έχει την δυνατότητα παρέμβασης και λόγου στη προσπάθεια που γίνεται για την βελτίωση και αναβάθμιση του βιωτικού επιπέδου των κατοίκων του νησιού... Και μέσω της ιστοσελίδας της στα social media επαναφέρει τη πρόταση των πέντε σημείων που δίνυν ώθηση και κίνητρο στους κατοίκους της Ορεινής κυρίως Νάξου όχι απλά να μείνουν στο χώρο τους αλλά και να προσφέρουν..  Μάλιστα οι προτάσεις αυτές ειναι κοστολογημένες, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την κατανόησή τους 

Ποια είναι η τοποθέτηση; 5 προτάσεις για την “άλλη” Νάξο

Η μείωση του πληθυσμού των χωριών της Νάξου είναι τεράστια μέσα στα τελευταία 80 χρόνια. Χωριά όπως η Κόρωνος είδαν τον μόνιμο πληθυσμό τους να συρρικνώνεται, από τους 1900 στους 640, η Κωμιακή από 1950 στους 590 και το Σκαδό των 840 μόνιμων κατοίκων (απογραφή 1940) να κατοικείται πλέον από 150 ανθρώπους (απογραφή 2011).

Στα πλαίσια δημιουργίας ενός σχεδίου βελτίωσης των συνθηκών της ζωής των κατοίκων των οικισμών της ορεινής Νάξου αλλά και αύξησης του μόνιμου πληθυσμού τους, προτείνουμε 5 βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα λειτουργήσουν «διασωστικά» έως ότου διαμορφωθεί από όλους μας ένα ευρύτερο μακροπρόθεσμο πολιτικό σχέδιο οργάνωσης της παραγωγικής διαδικασίας και τους τρεις κλάδους της, με στόχο την βελτίωση της ζωής και την ευτυχία όλων των δημοτών του νησιού.

1. Μείωση (για 5 έτη) κατά 90% των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης για τους μόνιμους κατοίκους των χωριών που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή μείωση και τους οικισμούς που έχουν μικρότερο ποσοστό παιδιών και εφήβων από τη Χώρα της Νάξου.
(Κόστος στον προϋπολογισμό του Δήμου από μείωση εσόδων: 300.000 ευρώ)
2. Μείωση (για 5 έτη) κατά 90% των τελών καθαριότητας και φωτισμού για τους μόνιμους κατοίκους των ίδιων χωριών.
(Κόστος στον προϋπολογισμό του Δήμου από μείωση εσόδων: 140.000 ευρώ)
3. Πάγωμα προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής χρεών προς τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (που δεν αφορούν αυθαιρεσίες) για τους μόνιμους κατοίκους των ίδιων χωριών.
(Κόστος στον προϋπολογισμό του Δήμου από μείωση εσόδων: 30.000 ευρώ)
4. Δωρεάν παραχώρηση καλλιεργήσιμων δημοτικών εκτάσεων (για 10 έτη), βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, στους δημότες. 
(Κόστος στον προϋπολογισμό του Δήμου από μείωση εσόδων: 20.000 ευρώ)
5. Διασφάλιση δέσμευσης δημοτικού προϋπολογισμού κατά 50% για έργα υποδομών που αφορούν στους οικισμούς που πλήττονται πληθυσμιακά στην επικράτεια του Δήμου (αφορούν στο 65% του πληθυσμού) και κατά προτεραιότητα στους οικισμούς που είναι στο χείλος της πληθυσμιακής εξαφάνισης.

Τα πέντε αυτά πρώτα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα ενώ παράλληλα θα διαμορφώνεται από όλους εμάς η πολιτική που θα εφαρμοστεί σε βάθος χρόνου. Κύρια στοιχεία αυτής της πολιτικής μπορούν να είναι: α) η ενίσχυση της γεωργικής και κτηνοτροφικής εκπαίδευσης, β) η χωροταξική μελέτη που θα περιλαμβάνει και τις ανάγκες των κατοίκων εκτός Χώρας της Νάξου, γ) η εξειδίκευση των τουριστικών υπηρεσιών βάσει των αναγκών κάθε οικισμού και τόπου, δ) η διεκδίκηση της μείωσης του κόστους μεταφοράς προϊόντων και επιβατών ανάμεσα στα νησιά, ε) η ενδυνάμωση της παραγωγής «ντόπιου» πολιτισμού μέσω της δημιουργίας ενός δικτύου παιδείας στους τομείς της μουσικής, της ζωγραφικής και γλυπτικής, της ποίησης και συγγραφής και της ιστορίας, ζ) η έμπρακτη υποστήριξη από τους θεσμούς της αυτοδιοίκησης των συλλόγων και των συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται στον τόπο μας, η) η δημιουργία δημοτικών χώρων ιατρείου και διαμονής δασκάλων σε κάθε χωριό του Δήμου, θ) οι πρωτοποριακές δράσεις που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη των μνημείων στον τόπο μας, και άλλα πολλά στοιχεία που θα πρέπει ένα-ένα να συζητηθούν μεταξύ μας, να στοιχειοθετηθούν και να εξειδικευτούν σε μία συμφωνία που δεσμεύει όλους μας και τους εκπρόσωπούς μας στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς.

Δεν υπάρχει πια άλλος χρόνος για να συνειδητοποιήσουμε ότι προτεραιότητα των πολιτικών που εφαρμόζονται στον τόπο μας είναι η συγκέντρωση του πλούτου και της εξουσίας σε λίγους με κόστος την εξαφάνιση των κοινωνιών των χωριών. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για ψευδαισθήσεις ότι κάποιοι άλλοι, ξαφνικά, θα αντιστρέψουν αυτές τις πολιτικές επειδή απλά είναι «καλύτεροι» από τους προηγούμενους.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε (σήμερα , εδώ, τώρα) είναι να δεσμευτούμε μεταξύ μας σε ένα ελάχιστο σχέδιο και να αρχίσουμε να προσδιοριζόμαστε πολιτικά βάσει αυτής της νέας συμφωνίας. Πάνω από όλα, όμως, θα πρέπει να ξαναμάθουμε να μιλάμε και να ακουγόμαστε μεταξύ μας.