Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕΔΩ - Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών Νάξου: Του νερού τα παραμύθια

ΕΔΩ – Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών Νάξου: Του νερού τα παραμύθια

|

Υπόθεση “Νερό”… Ενα project που είναι σε εξέλιξη σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά τον έλεγχο του νερού από τους .. . λίγους – Ποια είναι η πρόταση από την Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών Νάξου ΕΔΩ για την δράση των κατοίκων της Νάξου απέναντι στην “πολιτική με αναπτυξιακό μανδύα” που εμφανίζεται σε τοπικό επιπεδο 

Το πρόβλημα της λειψυδρίας της Νάξου ΔΕΝ είναι φυσικό φαινόμενο.

Το πρόβλημα της λειψυδρίας ΔΕΝ είναι κανενός είδους κατάρα ή καταποντισμός, δεν είναι ούτε ξαφνικό ούτε απρόβλεπτο.

Το πρόβλημα της λειψυδρίας ΔΕΝ οφείλεται στην έλλειψη βροχόπτωσης κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων.

Η λειψυδρία ΔΕΝ είναι ένα πρόβλημα τεχνικό.

Το πρόβλημα της λειψυδρίας, περιέργως, ΔΕΝ είναι πρόβλημα έλλειψης νερού.

Το πρόβλημα έχει δομή καθαρά πολιτική που διατρέχει όλη την κλίμακα της εξουσίας, από παγκόσμιο έως τοπικό επίπεδο.

…και εξηγούμε:

Τα πολυεθνικά εταιρικά μεγαθήρια, μέσω της δημιουργίας τεχνικής ευφορίας στις αστικές μάζες, φτάνουν να ξεπεράσουν σε οικονομικό μέγεθος και τα κράτη εκτός «τρίτου» κόσμου. Οι εταιρίες αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι οι πολεμικές πρακτικές εκμετάλλευσης των κοινωνιών μπορούν άνετα να εφαρμοστούν και σε αστικές δημοκρατίες μέσω του πλήρους ελέγχου των εξουσιών (νομοθετική, εκτελεστική, δικαστική, και μμε) και αυτό πράττουν, δοκιμάζοντας πρώτα σε χώρες που είχαν παράδοση στη διαφθορά λόγω πολιτικής αστάθειας.

Τα φυντάνια των πολυεθνικών καταλαβαίνουν ότι για να βάλουν χέρι στους φυσικούς πόρους θα πρέπει αυτό είτε να γίνει μέσω της βίας από διάφορες χούντες είτε, ακόμα καλύτερα, να καταργηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των αγαθών από τους ίδιους τους πελάτες-πλέον-πολίτες χρησιμοποιώντας τακτικές προπαγάνδας αλλά πρωτίστως απαξίωσης της πολιτικής γενικότερα.

Το πόσιμο νερό, ως το σημαντικότερο δημόσιο αγαθό, ιδιωτικοποιείται μέσω της υφαρπαγής των υποδομών των δικτύων παροχής και σε μέρη όχι τόσο εξωτικά όπως για παράδειγμα στο κεντρικό Παρίσι.

Σε επίπεδο κρατών, ο φρενήρης καλπασμός του καπιταλισμού, ισοπεδώνει τις ιδεολογικές διαφορές των κομμάτων εξουσίας, διαφθείροντας όχι μόνο τα στελέχη τους αλλά και ένα τεράστιο κομμάτι της κοινωνίας, γύρω από αυτά, που παραμένει δέσμιο των εξυπηρετήσεων (μικρών και μεγάλων). Η δήλωση πίστης σε αυτό το σύστημα είναι προϋπόθεση για την ανάληψη της εξουσίας όπως φυσικά και η δήλωση μετάνοιας για οτιδήποτε είχε ειπωθεί πριν.

Οι δημόσιες εταιρίες ύδρευσης, στον ευρωπαϊκό χώρο, πρώτα απαξιώνονται και δαιμονοποιούνται είτε ως γιάφκες συνδικαλιστικής διαφθοράς, είτε ως λείψανα ενός κομμουνιστικού ολέθρου που παραλίγο να μας βρει και έπειτα περνούν σε ιδιώτες που αρχικά κατεβάζουν τις τιμές. Η προσωρινή μείωση των τιμών επιτυγχάνεται μέσω της μείωσης των ρυθμών συντήρησης και μέσω του διαμοιρασμού των εργασιών σε θυγατρικές που δεν μπορούν να ελεγχθούν νομικά για την ποιότητα των εργασιών που προσφέρουν. Στη συνέχεια, οι ίδιες εταιρίες, αυξάνουν σταδιακά το κόστος του νερού, το κέρδος τους και ελέγχουν, πλέον, πλήρως τη δυνατότητα επιβίωσης των ίδιων των κοινωνιών.

Στη δική μας περίπτωση κράτους, το πλάνο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με σχεδόν όλο το κομματικό σύστημα είτε να μιλά για αυτό απροκάλυπτα, διαφημίζοντας την τυφλή πίστη στην ανάπτυξη των πολυεθνικών επενδύσεων χωρίς κανόνες, (χρυσός, χαλκός, πετρέλαια, κλπ) (βλ. Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ), είτε με κανόνες (βλ. ΣΥΡΙΖΑ).

{Σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε ότι η «επένδυση» στις Σκουριές στη Χαλκιδική έχει εν μέρει σταματήσει από απόφαση του υπουργείου, διότι η εταιρία δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να κατασκευάσει από τα ορυκτά του εδάφους, χρυσό. Για την κυβέρνηση, δηλαδή, εάν κάτι τέτοιο συμβεί, δεν υπάρχει κανένα άλλο πρόβλημα και η «επένδυση» μπορεί να συνεχιστεί χωρίς κανένα εμπόδιο. Με άλλα λόγια δηλαδή, εάν η Μπανανία παράγει μπανάνες ή όχι.}

Σε τοπικό επίπεδο, το πλάνο ελέγχου των φυσικών πόρων παίρνει σάρκα και οστά μέσω της εφαρμογής μιας πολιτικής με «αναπτυξιακό μανδύα».

Η παραγωγική δραστηριότητα, μέσω της χειραγώγησης των επιδοτήσεων (που ζει και βασιλεύει με τις ευλογίες όλων των κομμάτων και δημοτικών παρατάξεων), συνθλίβεται στην πράξη κάτω από τη σαγιονάρα του τουρισμού. Οι υποδομές που προορίζονταν για τη παροχή νερού στη γεωργία και τη κτηνοτροφία (φράγματα) χρησιμοποιούνται για να γεμίζουν οι πισίνες και τα σπα των ταχυδακτυλουργών του τουρισμού. Από την άλλη, επιδοτείται πολιτικά, η υπεράντληση του νερού από γεωτρήσεις για τις καλλιέργειες στα πεδινά κομμάτια του νησιού και η σταδιακή εξάντληση των αποθεμάτων του υπεδάφους.

Οι πολιτικές αυτές εφαρμόζονται με τη δικαιολογία του κοινού καλού και της ομοψυχίας στην εφαρμογή του συγκεκριμένου μοντέλου «ανάπτυξης». Στις κοινωνίες δημιουργούνται, έντεχνα, οι τύψεις ότι σε περίπτωση αντίδρασης σε αυτό που συμβαίνει βάλλεται η ικανότητα επιβίωσης των συνανθρώπων πάνω στο νησί. (Αν, για παράδειγμα, είσαι αντίθετος στο να γεμίζουν οι πισίνες των παραλιακών ξενοδοχείων από τη βρύση, κατηγοριοποιείσαι ως αντιαναπτυξιακός και λεχρίτης, αν υποστηρίξεις τα δικαιώματα των εργαζομένων στις μεταφορές είσαι κατά της ζωής των Ναξιωτών, κλπ).

Η πολιτική αυτή εφαρμόζεται με τη δαμόκλειο σπάθη της λειψυδρίας να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια των αστών της Χώρας, χωρίς να συνδέεται ποτέ με την κατανάλωση του νερού και τα ποσοστά της κατανάλωσης σύμφωνα με τους τομείς της οικονομίας.

Τα κόμματα και οι δημοτικές παρατάξεις του τόπου μας καλούν, δακρύβρεχτα, σε ομοψυχία και παρακαλούν τον κόσμο να συμμορφωθεί ή να αντιδράσει υπεύθυνα σε αυτό που συμβαίνει αλλά κυρίως στηρίζουν αθόρυβα, ή μη, τη θεωρία του «κοινού καλού», τη θεωρία ότι η Μέση, για παράδειγμα, έχει κοινά συμφέροντα με τη Χώρα και η Ηρακλειά με τον Άγιο Προκόπη και το Αγερσανί. Μας λένε να μη φαγωθούμε μεταξύ μας, λες και είχαμε εμείς ποτέ υπονοήσει ή σκεφτεί ότι για το παλιόνερο που έτρεχε στη βρύση της Χώρας έφταιγε ο Δαμαριώνας.

Εμείς υποστηρίζουμε ότι ο μόνος τρόπος για να έχουν οι κοινωνίες κοινό συμφέρον και ομοψυχία είναι η αυτοδιοίκησή τους. Η δημιουργία και η εφαρμογή, δηλαδή, ενός δίκαιου πολιτικού σχεδίου από τους ίδιους τους πολίτες, βάσει των αναγκών τους που θα λαμβάνει υπόψη του τις ανάγκες επιβίωσης και ευτυχίας όλων των κατοίκων.

Ένα σχέδιο που θα προστατεύει τα δημόσια αγαθά είτε αυτά είναι εκμεταλλεύσιμα, είτε όχι όπως τα κεδροδάση, οι βουνοκορφές, τα ποτάμια, τα φυτά και τα ζωντανά.

Ένα σχέδιο που θα βάζει σαφή όρια στους τρόπους κατανάλωσης του νερού της Νάξου ώστε όχι μόνο να καλύπτει τις ανάγκες μας, αλλά να καλύπτει και τις ανάγκες των γειτονικών νησιών.

Ένα σχέδιο που θα πρέπει να είναι τόσο μεγάλο ώστε να αλλάξει τους συσχετισμούς του τριτογενούς τομέα της οικονομίας με την παραγωγή και τη μεταποίηση, τόσο ευρύ ώστε να υποχρεώσει σε χωροταξία των δραστηριοτήτων βάσει των αναγκών της κοινωνίας, ένα σχέδιο τόσο συγκεκριμένο που δε θα επιτρέπει σε κανέναν να ευαγγελίζεται, στο όνομά μας, τις ονειρώξεις του παγκόσμιου καπιταλισμού και των τοπικών πολιτικών εκφραστών του.

Ας το βάλουμε καλά στο μυαλό μας ότι δεν υπάρχει κανείς που μπορεί να υποσχεθεί, χωρίς τη δικιά μας συμμετοχή, τη δημιουργία ενός τέτοιου πλάνου.

Ας καταλάβουμε ότι η ομοψυχία και η αλληλεγγύη δεν μπορεί να υπάρξει σε θεωρητικό επίπεδο (και μέσω κειμένων στο διαδίκτυο) παρά μονάχα έμπρακτα μέσα στη ζωή, με τη φυσική παρουσία μας δίπλα στους άλλους που παλεύουν (όπως αυτή κάποιων Χωραϊτών που ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τα ΜΑΤ στο Δαμαριώνα) και ότι δε φτάνει να συμφωνούμε αν δε συμπορευόμαστε.

Χαιρετίζουμε τους αγώνες των συμπολιτών μας για το δικαίωμα τους να ζήσουν στον τόπο τους και αισθανόμαστε τεράστια υπερηφάνεια για το γεγονός ότι η Νάξος βγήκε, μετά από πάρα πολύ καιρό, στα κανάλια για κάτι σημαντικότερο από τις λιωμένες τηγανητές πατάτες του Γκίνες.

Αρθρο από την Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών Νάξου ΕΔΩ όσον αφορά το νερό…  – Φωτογραφία: Παναγιώτης Στεργίου 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες