Εισήγηση σοκ: Τσιγάρα μόνο από περίπτερα

Έντονες αντιδράσεις προκαλούν πληροφορίες που θέλουν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έτοιμους να καταθέσουν τροπολογία για την αποκλειστική πώληση τσιγάρων από τα περίπτερα, αποκλείοντας με αυτό τον τρόπο 32.000 σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων πολλές μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις. Την αποκλειστική πώληση τσιγάρων από τα περίπτερα, φέρονται να προωθούν μέσω τροπολογίας 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος προτίθενται να καταθέσουν την επίμαχη τροπολογία στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητείται η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με την κατασκευή, την παρουσίαση και την πώληση προϊόντων καπνού και συναφών προϊόντων.

Ρουσφέτι

Οι πληροφορίες θέλουν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να χρησιμοποιούν ως επιχείρημα για την κατάθεση της εν λόγω τροπολογίας την προστασία των ανηλίκων. Οι φήμες και μόνο, ωστόσο, έχουν προκαλέσει ήδη αντιδράσεις τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και στις Ενώσεις των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων και κυρίως ψιλικατζίδικων, που πωλούν προϊόντα καπνού, ενώ δεν πείθουν κανέναν. «Με τροπολογία 16 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ δίνεται η αποκλειστική πώληση τσιγάρων στα περίπτερα & αποκλείονται 32.000 σημεία πώλησης, μονοπώλια, ανεργία!» σημειώνει δηκτικά στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που διαβλέπει στην εν λόγω τροπολογία «ρουσφέτι».

Αντίδραση

Την ίδια ώρα με επιστολή που απέστειλε προς την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Καπνοπωλών, Ψιλικών & Περιπτέρων Μακεδονίας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των ψιλικατζίδικων σε όλη την επικράτεια, προειδοποιώντας ότι τυχόν ψήφιση τέτοιας τροπολογίας θα οδηγήσει 32.000 επιχειρήσεις σε «λουκέτο», αφού όπως υποστηρίζουν τα μέλη της Ένωσης, από τις συνολικά 40.000 επιχειρήσεις που πωλούν σήμερα τσιγάρα και προϊόντα καπνού μόνον οι 8.000 είναι περίπτερα. Υπαινίσσεται μάλιστα ότι πίσω από τις αγαθές προθέσεις που επικαλούνται οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος κρύβονται σκοπιμότητες εξυπηρέτησης άλλων συμφερόντων.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή που φέρει την υπογραφή του προέδρου κου Κωνσταντίνου Ιακώβου «Σας ενημερώνουμε ότι αυτή τη στιγμή τα σημεία που πουλάνε τσιγάρα είναι τα ψιλικατζίδικα που πλέον λέγονται μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος, καταστήματα πώλησης καπνού, και περίπτερα ανέρχονται σε 40.000 σε όλη την Ελλάδα. Από τα οποία μόνο τα 8.000 περίπου είναι περίπτερα. Άρα εάν περάσει αυτή η τροπολογία-προσθήκη αυτομάτως την άλλη μέρα οι υπόλοιποι 32.000 περίπου θα πρέπει να κλείσουνε.

Τονίζουμε ότι οι υπόλοιπες 32.000 περίπου επιχειρήσεις είναι αμιγώς οικογενειακές και δεν θα μπορέσουν να  ανταπεξέλθουν οικονομικά. Ήδη υπάρχουν προβλήματα και θα διογκωθούν ακόμα περισσότερο με τη συγκεκριμένη τροπολογία – προσθήκη.

Επισημαίνουμε επίσης ότι το 70% του τζίρου των καταστημάτων προέρχεται από την πώληση των τσιγάρων. Με μία τέτοια μείωση της τάξεως των 70% στον τζίρο των εσόδων μιας επιχείρησης, είναι αναμενόμενο να μην μπορεί να ανταπεξέλθει και να καταστεί βιώσιμή. Με το υπόλοιπο 30% είναι αδύνατον να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει καθημερινά. Και αυτό φυσικά κατά συνέπεια είναι η μείωση των εσόδων στα ταμεία του κράτους κάτι το οποίο είναι σίγουρο ότι δε θέλει κανένας. Μπορείτε να απευθυνθείτε σε όποιον οικονομολόγο θέλετε, αλλά η απάντηση που θα πάρετε θα είναι ίδια με τα παραπάνω. Γιατί όλα είναι μία αλυσίδα και όλα συνδέονται μεταξύ τους.

Αν ανατρέξετε στους Νόμους που λέει η τροπολογία και τους διαβάσετε στην ουσία λέει ότι δικαιούται να πουλάνε τσιγάρα μόνο τα περίπτερά τα οποία βάση του καθεστώς που ισχύει, οι άδειες που ανήκουν σε αναπήρους πολέμου μεταβιβάζεται στα τέκνα με αναπηρία άνω των 67% και τα μεγάλα σουπερμάρκετ!. Οι περιπτώσεις είναι μηδαμινές και οι επιπτώσεις που θα προκύψουν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία το κλάδου μας.

Κρούουμε λοιπόν τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι εάν οι Βουλευτές του Σύριζα προβούν στην ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας-προσθήκης, θα δημιουργήσει σοβαρό πλήγμα στο κλάδο των ψιλικατζίδικων, που πλέον λέγονται μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος, το οποίο σίγουρα θα προβεί σε ανεπανόρθωτη ζημιά, μη αναστρέψιμη!!!

Το μέτρο αυτό δεν είναι ούτε «φιλολαϊκό», ούτε έχει σχέση με την προστασία των ανηλίκων. Σχετίζεται με την επιθυμία ορισμένων να κλείσει η αγορά και να μείνουν δεκάδες χιλιάδων ανθρώπων στο δρόμο, για να έχουν οι ίδιοι προνομιακή μεταχείριση σε βάρος χιλιάδων βιοπαλαιστών».

Πληροφορίες, δε, θέλουν και τους βενζινοπώλες έτοιμους να αντιδράσουν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πλέον απομένει να αποδειχτεί εάν η επίμαχη τροπολογία θα κατατεθεί τελικώς από τους 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πώς θα επιχειρηματολογήσουν επ’ αυτής και κυρίως κατά πόσο θα την κάνει αποδεκτή ο επισπεύδων Υπουργός Υγείας.

Με πληροφορίες από το skai.gr