Εκλογές 2019 - "Δύναμη Δημιουργίας": Ενημέρωση για τις δημοτικές εκλογές

Οι εξελίξεις τρέχουν… Δύο μήνες πριν από την εκλογική μάχη της 26ης Μαΐου και η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε ότι θα είχαμε αλλαγές και την ύστατη στιγμή. Όπως τα διπλά εκλογικά κέντρα, το σπάσιμο των πέντε δήμων και οι τροπολογίες όσον αφορά το ασυμβίβαστο βουλευτών και Ευρωβουλευτών. Αυτά είναι τα χοντρά γράμματα. Υπάρχουν όμως και τα … ψιλά. Αυτά που συνήθως δεν προσέχουμε. Και η δημοτική παράταξη Νάξου και Μικρών Κυκλάδων «Δύναμη Δημιουργίας» έρχεται να μας τα εξηγήσει. Για να … έχουμε, όταν έρθει η ώρα: Πότε και τι ψηφίζουμε σε κάθε Κυριακή, πώς συστήνονται τα ψηφοδέλτια των υποψηφίων συνδυασμών, πώς εκλέγονται οι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι ανάλογα και με τον πληθυσμό και το πιο σημαντικό; Τι ισχύει για την εκλογή δημάρχου...

Ας δούμε την σχετική ανακοίνωση με τίτλο « Μερικές σημειώσεις για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές» και επίλογο μία ευχή « σ’ αυτές τις εκλογές μπορείς και πρέπει να συμμετέχεις ενεργά»

Στις 26 Μαΐου 2019 θα διεξαχθούν Δημοτικές και Κοινοτικές Εκλογές, στις οποίες η φωνή σου μπορεί και πρέπει να ακουστεί.
Σύμφωνα με το νέο νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές (ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι) στην τοπική κοινότητά σου θα στηθούν δύο κάλπες ανεξάρτητες η μία από την άλλη, δηλαδή μία κάλπη στην οποία επιλέγεις τον συνδυασμό που προτιμάς για το Δημοτικό Συμβούλιο και άλλη μία για το κοινοτικό συμβούλιο. 

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκλογές η ψήφος σου για το δήμαρχο και το 27μελές δημοτικό συμβούλιο είναι άσχετη με την ψήφο σου για το ψηφοδέλτιο που προτιμάς για την τοπική σου κοινότητα.
Επίσης πλέον ισχύει η απλή αναλογική. Αυτό σημαίνει ότι οι έδρες, τόσο στο δημοτικό συμβούλιο όσο και στο κοινοτικό κατανέμονται την πρώτη Κυριακή με βάση το ποσοστό της κάθε παράταξης (δεν υπάρχει bonus εδρών για τον πρώτο συνδυασμό).

Στη δεύτερη Κυριακή (2 Ιουνίου) ψηφίζεται μόνο ο Δήμαρχος. Το ποιοι θα είναι δημοτικοί σύμβουλοι θα έχει κριθεί από την πρώτη Κυριακή.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ η κατηγοριοποίηση των κοινοτήτων πληθυσμιακά γίνεται σύμφωνα με την απογραφή του 2011, δηλαδή: 

Α) Οι Κοινότητες έως 300 κατοίκων (Σκαδού, Μονής, Μέσης, Κεραμωτής , Δανακού, Ποταμιάς, Εγγαρών, Γαλήνης, Δονούσας, Ηρακλείας και Σχοινούσας) εκλέγουν μόνο πρόεδρο (χωρίς συμβούλιο) και η εκλογή του γίνεται από ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο υποψηφίων προέδρων.
Β) Οι Κοινότητες από 301 έως 2000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ (Αγίου Αρσενίου, Βίβλου, Γαλανάδου, Γλινάδου, Κινιδάρου, Μελάνων, Σαγκρίου, Απεράθου, Φιλοτίου, Δαμαριώνος, Κορωνίδος, Κορώνου, Χαλκείου και Κουφονησίου) εκλέγουν πενταμελές συμβούλιο.
Γ) Στη Χώρα εκλέγεται επταμελές Συμβούλιο.

Πλέον, υπάρχει η δυνατότητα να συμμετέχει στις κοινοτικές εκλογές και ένα ψηφοδέλτιο ή στις μικρές πληθυσμιακά κοινότητες υποψήφιος πρόεδρος, χωρίς να υπάρχει καμμία ανάγκη σύνδεσης με κάποιον υποψήφιο δήμαρχο και το συνδυασμό του, αλλά να είναι εντελώς ανεξάρτητο. 
ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙΣ ΕΝΕΡΓΑ