Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕκλογές 2019 - Γιώργος Γκούφας " Πρωτογενής πυλώνας ανάπτυξης στο Νότιο Αιγαίο,...

Εκλογές 2019 – Γιώργος Γκούφας ” Πρωτογενής πυλώνας ανάπτυξης στο Νότιο Αιγαίο, αλλά χάθηκε μία πενταετία”

|

Η Πρωτογενής Παραγωγή πυλώνας της Ανάπτυξης στο Νότιο Αιγαίο. Μια πενταετία χαμένη… Με ποιο τρόπο η Περιφέρεια του κ. Χατζημάρκου στήριξε τον αγρότη και τον παραγωγό της Νάξου; Ας μας απαντήσει κάποιος…

«Αλήθεια, με ποιο τρόπο η Περιφέρεια του κ. Χατζημάρκου στήριξε τον αγρότη και τον παραγωγό της Νάξου; Ας μας απαντήσει κάποιος…» Με την ερώτηση αυτή ο Γιώργος Γκούφας, υποψήφιος της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου με την παράταξη «Συμμαχία το Νότιο Αιγαίο» θέτει ουσιαστικά την έναρξη της … προεκλογικής καμπάνιας με σημείο αναφοράς τον πρωτογενή τομέα… Μάλιστα με το …καλημέρα χαρακτηρίζει ως αλαζονική τη συμπεριφορά του Περιφερειάρχη κου Χατζημάρκου όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα και τονίζει ότι «απ’ όπου περάσαμε εμείς που βρισκόμαστε στο ψηφοδέλτιο της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ του ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ αφήσαμε έργο… μικρό έστω αλλά έργο… Ματώσαμε, προσπαθήσαμε, καταφέραμε κάτι..  Εσείς;;;;» Παραθέτει με αριθμούς την παραγωγή της Νάξου που είναι και το παράδειγμα στο εν λόγω άρθρο, παραθέτει τις δράσεις και τι παρέδωσε η προηγούμενη περιφερειακή παράταξη (Μαχαιρίδη) στον κο Χατζημάρκο και μας λέει τι θα κάνει όταν αναλάβει… Καταλήγει δε με την έκφραση «Το θριαμβικό αποτελεσματικό και στοχευμένο παρελθόν μας, εγγυάται το λαμπρό μέλλον..

Αναλυτικά η ανακοίνωση που φέρει την υπογραφή (ημέρα αναφοράς η 20η Απριλίου 2019) του πρώην προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, Γιώργου Γκούφα, αναφέρει:

«Απορώ πώς το πάμφτωχο έως ανύπαρκτο παρελθόν σας σε αναπτυξιακά και έργα πνοής την πενταετία αυτή κύριε Χατζημάρκο στην περιφερειακή Ενότητα Νάξου και όχι μόνο, μπορεί να δικαιολογεί τόσο  αλαζονική συμπεριφορά και αυτάρεσκη στάση εκ μέρους σας.

Σε αντίθεση, λοιπόν, με σας, ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Μανώλης Γλυνός και το ψηφοδέλτιό του, δίνουμε  μεγάλη σημασία στον πρωτογενή τομέα και την σύνδεσή του με τον τουρισμό, θεωρώντας τον έναν απ’ τους βασικούς πυλώνες αν όχι τον βασικότερο για την ανάπτυξη της περιοχής του Νοτίου Αιγαίου.

Μετά τις εκλογές, και με Περιφερειάρχη τον Μανώλη Γλυνό, προτεραιότητα  της νέας Περιφερειακής Αρχής θα είναι η ανάδειξη και διάθεση των τοπικών ποιοτικών προϊόντων  και η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας κάθε νησιού, η αναστροφή της εγκατάλειψης της αγροτικής γης, οι διορθωτικές κινήσεις για την άρση της στρεβλής τουριστικής ανάπτυξης. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την διαφύλαξη και αειφορική διαχείριση του περιβάλλοντος , την προστασία των καταναλωτών και την προώθηση των τοπικών ποιοτικών προϊόντων, θα δώσουν διέξοδο σε πολλούς νέους ανθρώπους που θέλουν ν ασχοληθούν με τη γη.

Και μας πιστεύουν οι συμπατριώτες μας κύριε Χατζημάρκο σ’ όσα τους υποσχόμαστε.. Διότι απ’ όπου περάσαμε εμείς που βρισκόμαστε στο ψηφοδέλτιο της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ του ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ αφήσαμε έργο… μικρό έστω αλλά έργο… Ματώσαμε, προσπαθήσαμε, καταφέραμε κάτι..

Εσείς;;;;

Τώρα πια οι Κυκλαδίτες και οι Δωδεκανήσιοι έχουν να συγκρίνουν… Τι υποσχεθήκατε ως υποψήφιος, τι πράξατε και τι αφήνετε 5 χρόνια μετά την διακυβέρνησή σας στο Νότιο Αιγαίο. Τι προσφέρατε στους πολίτες που κατοικούν σ’ αυτούς τους βράχους, όχι στους συνταξιδιώτες σας στις διάφορες εκθέσεις ανά την Ευρώπη και τον κόσμο.

Τι προσφέρατε στους ταλαιπωρημένους νησιώτες και όχι σε κείνους που πίστεψαν ότι θα φέρετε το Χόλιγουντ στη Σύρο και θ’αναπτυχθούν με  επενδύσεις σε Κινηματογραφικά στούντιο, η Σύρος και οι Κυκλάδες.

Τι προσφέρατε στους λιοκαμένους Κυκλαδίτες και Δωδεκανήσιους των μικρών νησιών μας για την  ενδοεπικοινωνία τους με τα μεγάλα νησιά και όχι σε κείνους που ακόμα περιμένουν τα υδατοδρόμια για να «κερδίσουν» και απ’αυτή την επένδυση..   

 Ας δούμε λίγο τι έγινε με τα θέματα της Πρωτογενούς Παραγωγής στο νησί μου τη Νάξο,  που είναι αυτή τη στιγμή το πιο πλουτοπαραγωγικό νησί των Κυκλάδων. 

Η Νάξος, νησί αυτάρκες σε όλα τα αγαθά, λόγω της κεντρικής της θέσης στο Αιγαίο του μεγέθους της και του φυσικού της πλούτου , είναι γνωστή για τα εκπληκτικά τυριά της, για τα αυτοφυή χόρτα της και τα αυτοφυή βότανά της, για τα σιτηρά της. Η Θεά Δήμητρα θεά της γονιμότητας, λατρευόταν στην Νάξο, επειδή συμβόλιζε την μεγάλη παραγωγή σιτηρών στο νησί  O Ναός της Δήμητρας στο Σαγκρί της Νάξου αποτελεί απόδειξη της λατρείας αυτής… Αμφιβάλλω αν ποτέ καταδεχτήκατε κ. Χατζημάρκο να τον επισκεφτείτε…

Για το κρασί και τα αμπέλια της. Ο Αρχίλοχος ονόμαζε νέκταρ το κρασί της Νάξου… Η μυθολογία θέλει τον Διόνυσο τον Θεό του κρασιού και της διασκέδασης να χει γεννηθεί στη Νάξο… ο πανέμορφός εξάλλου Ναός  του 8ου π.Χ αιώνα δεσπόζει στην περιοχή των Ιρίων στο κέντρο της πεδινής Νάξου. Αμφιβάλλω και αν ακόμα γνωρίζετε την ύπαρξή του κ. Χατζημάρκο…

Η παραγωγή τόσο του κρασιού όσο και του επιτραπέζιου σταφυλιού, αυτοκαταναλώνεται μεταξύ των κατοίκων , ή και αυτών που ζουν στην Αθήνα… Δεν υπάρχουν μονάδες τυποποίησης. Είναι ένας τομέας που εφόσον γίνουν οι σωστές επενδύσεις  εγγυάται και θέσεις εργασίας και αύξηση του αγροτικού του εισοδήματος.

Με στοιχεία του 2014:

400.000  ελαιόδεντρα,  30.000 στρέμματα γης, με 5 ελαιοτριβεία. Δεν υπάρχουν ούτε εδώ μονάδες τυποποίησης λαδιού. Είναι ένας τομέας που εφόσον γίνουν οι σωστές επενδύσεις  εγγυάται  και αυτός και θέσεις εργασίας και αύξηση του αγροτικού του εισοδήματος.

Η καλλιέργεια της πατάτας. Η πατάτα της  Νάξου φημιζόταν πανελλαδικά για την ποιότητα και τη γεύση της, απόρροια της σύστασης του εδάφους και των κλιματολογικών συνθηκών.. Μέχρι σήμερα απ’τις αρχές της δεκαετίας του 50 επιλέχθηκε η Νάξος ως κέντρο καλλιέργειας και παραγωγής πατατόσπορου..

Το κίτρο. Αυτό το μοναδικό Ελληνικό τοπικό παραδοσιακό με ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) προϊόν.

Τα Βοοειδή της Νάξου αριθμώνται συνολικά σε  7.535  με σφαγές 1832 σε σύνολο 2.735

Τα αιγοπρόβατα αριθμώνται στη Νάξο σε 104.732, με σφαγές 33.728

Η Μελισσοκομία .7.630 είναι οι κυψέλες της Νάξου .

Η παραγωγή Αγελαδινού γάλακτος είναι 12.066,128 κιλά σε σύνολο 16.915.022 κιλών.

Η παραγωγή πρόβειου γάλακτος είναι 725.361 κιλά σε σύνολο 754.361 .

Η παραγωγή αίγειου γάλακτος είναι 746.138 σε σύνολο 919.740 .

Η Νάξος αλλά και άλλα νησιά του Αιγαίου, υπερτερούν και εξασφαλίζουν όλους τους όρους λειτουργίας και προϋποθέσεις θερμοκηπίων-υδροπονίας. Στη Νάξο μέχρι σήμερα, ο τομέας αυτός είναι έως ανύπαρκτος.

Τι παραδώσαμε  η περιφέρεια Ν.Αιγαίου και η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, τον λίγο χρόνο λειτουργίας της -2 χρόνια-στον κ. Χατζημάρκο το έτος 2014 ;

 Ενδεικτικά:

Το εργαστήριο μελιού που λειτουργεί στην περιοχή ΚΟΣΚΙΝΟΥ της Ρόδου, το οποίο διεξάγει  7 ελέγχους, 6 για τις φυσικοχημικές ιδιότητες του μελιού και μία γυροσκοπική, οι εδαφολογικοί έλεγχοι, οι έλεγχοι στα νερά άρδευσης, οι έλεγχοι στα κηπευτικά, προετοιμάστηκαν δράσεις για τον έλεγχο του λαδιού και του κρασιού,  απλουστεύθηκε η  διαδικασία έκδοσης αδειών για σταυλικές εγκαταστάσεις, νομιμοποιήθηκαν κατά παρέκκλιση υφιστάμενες σταβλικές εγκαταστάσεις, υπήρξε συνεχής βοήθεια στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών για την προώθηση και προβολή των τοπικών προϊόντων.

Εκπαιδεύσαμε 50 νέους μελισσοκόμους απ τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα Μελισσοκομίας- Εντομολογίας, σε θέματα μελισσοκομίας-βασιλοτροφίας, προκειμένου να δημιουργήσουν δικές τους επιχειρήσεις.

Εκπαιδεύσαμε 50 νέους κρεοπώλες σε συνεργασία με τη σχολή Κρέατος του Υπουργείου Γεωργίας, προκειμένου να ανοίξουν δικές τους επιχειρήσεις.

Εκπαιδεύσαμε 50 μάγειρες και σεφ ξενοδοχείων, οι οποίοι επιπλέον έλαβαν και πτυχίο ως Κρεοπώλες απ’την σχολή Κρέατος του Υπουργείου Γεωργίας, προκειμένου να μπορούν να τεμαχίζουν τα ντόπια κρέατα στην κουζίνα τους και να μην εισάγονται έτοιμα «κομμένα» κρέατα απ το εξωτερικό. Για κάποιους επαγγελματίες του χώρου, είναι ξεκάθαρο πόσο όφελος έχει η τοπική οικονομία.

Προωθήσαμε την διακίνηση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων της Νάξου στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.

Αν στην περιφέρειά μας και  σε κάθε νησί αναπτύσσονταν μέτρα , και αν γίνονταν επενδύσεις σε υποδομές, μεταποίηση, τυποποίηση, θ’ αυξανόταν η παραγωγή και θα καλύπτονταν οι εσωτερικές και εξωτερικές ανάγκες της Περιφέρειας, θα αναδεικνύονταν και θα προβάλλονταν τα ελληνικά προϊόντα και θα υπήρχε στροφή στην παραγωγή προϊόντων ποιότητας.

Έτσι αναπτύσσονται οι τοπικές και περιφερειακές οικονομίες και απ’την στιγμή που τα εγχώρια προϊόντα αντικαταστήσουν τα εισαγόμενα θα βελτιώνεται όλο και περισσότερο το εμπορικό ισοζύγιο και πλέον η συμβολή στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν θα είναι θετική. Παράλληλα βελτιώνεται και το αγροτικό εισόδημα, αυξάνεται η παραγωγή στα αγροτικά προϊόντα, οι τιμές στον παραγωγό θα ναι υψηλότερες, διατηρούνται και  θα ενισχυθούν οι τοπικές θέσεις εργασίας, και επιτυγχάνεται διασύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με την μεταποίηση αυτής της ομάδας των προϊόντων.

 Στην προσπάθεια αυτή, η  προηγούμενη περιφερειακή αρχή και η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, έπαιξαν σπουδαίο πρωταγωνιστικό ρόλο. Μέσα απ’τα προβλήματα και τις αδυναμίες, έγιναν αρκετά πράγματα τον λίγο χρόνο λειτουργίας της.

Και μετά ήρθε η πολλά υποσχόμενη Περιφερειακή Αρχή του κ. Χατζημάρκου και ποιο το έργο της στον τομέα της Πρωτογενούς Παραγωγής? 

Ήδη όλα τα παραπάνω στοιχεία αυτή την 5ετία έχουν αυξηθεί στη Νάξο με  έξοδα, δαπάνες και επιμέλεια των ίδιων των αγροτών και παραγωγών…

Με ποιο τρόπο η Περιφέρεια του κ. Χατζημάρκου στήριξε τον αγρότη και τον παραγωγό της Νάξου;

Ας μας απαντήσει κάποιος…

Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ 4 ΕΠΟΧΩΝ υπόσχεται ότι οι προσπάθειες που έμειναν στη μέση την πενταετία αυτή θα συνεχιστούν. Θα προχωρήσουμε δυναμικά το επόμενο χρονικό διάστημα σε όσα χρειάζονται και απαιτούνται για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στο Νότιο Αιγαίο. Οι καιροί που ζούμε απαιτούν να αναζητάμε νέους δρόμους και να δυναμώσουμε τις προσπάθειές μας για να πετύχουμε το καλύτερο για τις μικρές μας Πατρίδες, την Περιφέρεια. Θα προσπαθήσουμε να μην αφήσουμε καμία ευκαιρία ανεκμετάλλευτη. Το θριαμβικό αποτελεσματικό και στοχευμένο παρελθόν μας, εγγυάται το λαμπρό μέλλον.”.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της

SeaJets: Με το SuperRunner Jet θα φτάσει έως το Κουφονήσι

Δρομολογείται σε άκρως τουριστική γραμμή το Superunner Jet από το Πάσχα και για όλη την περίοδο - Σε ποια νησιά θα το δούμε φέτος

Blue Star Ferries: Έκπτωση 50% σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, ποιο το χρονικό διάστημα

Ποιο είναι το χρονικό διάστημα για το οποίο υπάρχει έκπτωση 50% στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς από την Blue Star Ferries

Ολυμπιακή Φλόγα – Σαντορίνη: Ποιοι θα είναι οι Λαμπαδηδρόμοι

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των λαμπαδηδρόμων στην Σαντορίνη

Σαντορίνη: Διήμερο απαγόρευσης πρόσβασης στο Αμμούδι, ποιος ο λόγος

Απαγόρευση - για δύο ημέρες - πρόσβασης στο Αμμούδι λόγω εργασιών συντήρησης των πλεγμάτων

Zante Ferries – “Διον. Σολωμός”: Τροποποίηση σημερινού (19/04) δρομολογίου προς Δυτικές Κυκλάδες

Πως διαμορφώνεται το σημερινό δρομολόγιο του "Διον. Σολωμός" προς τις Δυτικές Κυκλάδες ... (πρόγραμμα)

Ολυμπιακή Φλόγα: Πρώτη στάση στο Αιγαίο, το Καστελόριζο

Από το ακροτελεύτιο άκρο της Ελλάδας η Ολυμπιακή Φλόγα φώτισε όλη την οικουμένη, στέλνοντας μηνύματα ειρήνης, φιλίας και αλληλεγγύης προς κάθε κατεύθυνση

Φ. Μαυρομμάτης: “Ερχεται σύγχρονο δίκτυο μεταφοράς νερού από Άγιο Γαλάτη προς τη δεξαμενή Οσκέλου”

Νέο έργο για την καλύτερη υδροδότηση στα δυτικά της Νάξου ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ύδρευσης Φώτη Μαυρομμάτη - Ποιο είναι και το κόστος του

Κορυφαία καλοκαιρινά γυναικεία και ανδρικά αρώματα

Για να επιλέξετε το τέλειο άρωμα για την καλοκαιρινή περίοδο, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη σας τα χαρακτηριστικά των καλοκαιρινών αρωμάτων

Εκτακτο – Ολυμπιακή φλόγα: Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης στη Νάξο

Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης της Ολυμπιακής φλόγας στις Κυκλάδες - Μία ώρα νωρίτερα η τελετή, πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα στη Νάξο

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη