Εκλογές 2019 - Μύκονος: "Μύκονος Πρώτη Ξανά" και αποκάλυψη Χρήστου Βερώνη

Η επιστροφή; Ο επί 20ετίας πρώην και εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος Μυκόνου, Χρήστος Βερώνης, σε μία πανηγυρική εκδήλωση στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο, παρουσίασε στους δημότες της Μυκόνου, το όνομα, το λογότυπο και το συνδυασμό του “Μύκονος Πρώτη Ξανά”, αναφερόμενος επιγραμματικά στις προγραμματικές θέσεις της παράταξης και τους συνεργάτες του, από όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, νέους, αλλά και έμπειρους στην αυτοδιοίκηση, ακόμη και νυν στελέχη της παρούσας δημοτικής αρχής Μυκόνου.

Αποσαφήνιση του παρελθόντος

Ξεκινώντας, ο κ. Βερώνης εξήγησε τους λόγους, που οδήγησαν στην αποχώρησή του από τη δημαρχεία το 2009, ενώ αναφέρθηκε στην “οδυνηρή δικαστική περιπέτεια που απασχόλησε το Δήμο και στην οποία ενεπλάκημεν, τόσο εγώ, όσο και οι στενοί μου συνεργάτες στο δημοτικό συμβούλιο”. Όπως υποστήριξε, “κάποιοι θέλησαν να συνδέσουν την αποχώρησή μου με αυτή την υπόθεση, δηλαδή, ότι γνώριζα και γι' αυτό και παραιτήθηκα. Δηλώνω κατηγορηματικά και με τον πλέον απόλυτο τρόπο, ότι δεν γνώριζα. Είναι σαφές, ότι αν ήξερα το παραμικρό, προφανώς και θα παρέμενα στη θέση μου και θα αντιμετώπιζα, με τη θεσμική μου ιδιότητα το πρόβλημα. Θα είχα έτσι ευκολότερα πρόσβαση σε έγγραφα του Δήμου και το κυριότερο, θα βοηθούσα έγκαιρα στην αποτελεσματική διαλεύκανση της υπόθεσης”.

Το θέμα έκλεισε ο κ. Βερώνης λέγοντας, πως “η υπόθεση πήρε τη δικαστική οδό και η δικαιοσύνη έχει αποφανθεί αμετάκλητα. Υπήρξε πανηγυρική και ξεκάθαρη απαλλαγή δική μου και των υπολοίπων αιρετών από κάθε κατηγορία, μετά από εξονυχιστικό έλεγχο όλων των περιουσιακών μας στοιχείων”.

«Δηλώνω “παρών” μόνο από αίσθηση καθήκοντος»

Σχετικά με τη νυν δημοτική αρχή, ο κ. Βερώνης σημείωσε, πως “είδα με θετική διάθεση την ανάληψη της δημαρχίας το 2014 από ένα νέο άνθρωπο και επιστήμονα. [...] Όμως, οι ελπίδες που είχαν επενδυθεί στο νέο Δήμαρχο, άρχισαν να διαψεύδονται από την κοινωνία, η μία μετά την άλλη. Τα σημάδια της πρόωρης γήρανσης έκαναν την εμφάνισή τους σχετικά νωρίς. Η επικοινωνία των δημοτών με το Δήμαρχο έγινε δύσκολη. Η επικοινωνία των στενών συνεργατών του μαζί του έγινε προβληματική. Η πολιτική έργων και παρεμβάσεων του Δήμου, όπως την ξέραμε τα προηγούμενα χρόνια, μετατράπηκε μόνο σε πολιτική δημοσίων σχέσεων”.

“Κανένα έργο, εγκατάλειψη του παλαιού στρατηγικού σχεδιασμού, που υπήρχε για το νησί. Πλημμελής συντήρηση και εγκατάλειψη των υποδομών, με αποτέλεσμα την απαξίωσή τους. Και η δικαιολογία εύκολη και πάντα η ίδια, ότι δεν έχει ο Δήμος αρμοδιότητα, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Νέα ήθη για το Δήμο της Μυκόνου”, ανέφερε.

Ο κ. Βερώνης επεσήμανε, ότι “ο δημόσιος χώρος έγινε ανασφαλής και η κάθε μορφής παραβατικότητα δυσκολεύει την καθημερινότητα των μονίμων κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού. Τα περιστατικά βαριάς εγκληματικότητας πλήθυναν και ο ξυλοδαρμός του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου σε κεντρικό σημείο της Χώρας έδειξε, ότι η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου”.

Ξεκαθαρίζοντας, πως ο ίδιος, έως πρόσφατα, δεν είχε πρόθεση να εμπλακεί ξανά στα κοινά, σημείωσε, πως “αυτό που με έκανε να αναθεωρήσω την αρχική αρνητική στάση μου και να αντιληφθώ πλήρως την τραγικότητα της κατάστασης, ήταν η αποφασιστική στάση αρκετών συνεργατών του Δημάρχου, αντιδημάρχων, προέδρων Δημοτικής Κοινότητας, δημοτικών συμβούλων, καθώς και συμβούλων από τις παρατάξεις της μειοψηφίας του Δ.Σ., που μου μετέφεραν την προσωπική τους εμπειρία και την απογοήτευσή τους από τη συνεργασία τους με τη σημερινή δημοτική αρχή”.

“Γι αυτό, μπαίνω και πάλι στη μάχη. Δηλώνω “παρών” μόνο από αίσθηση καθήκοντος και ευθύνης. Οι συνεργάτες μου κι εγώ δηλώνουμε παρόντες, γιατί αγαπούμε και πονάμε το νησί μας. Γιατί δε θέλουμε στις μέρες μας να καταστραφεί ένας ευλογημένος τόπος, που γενιές και γενιές μόχθησαν για να τον κάνουν μοναδικό και αξιοζήλευτο”, δήλωσε.

Απάντηση στο κάλεσμα της κοινωνίας”

Όσον αφορά στους στόχους της παράταξης, ο κ. Βρυώνης υπογράμμισε, ότι “οι συνεργάτες μου κι εγώ, ξεκινάμε με εσάς πρωταγωνιστές, με όραμα και πίστη, σχέδιο και αποφασιστικότητα. Ξεκινάμε για να κάνουμε και πάλι, τη Μύκονο πρώτη. Απαντώντας στο κάλεσμα της ίδιας της Μυκονιάτικης κοινωνίας, ξεκινήσαμε τη δημοτική παράταξη “Μύκονος Πρώτη Ξανά”. Για να πάρουν σάρκα τα όνειρα όλων μας. Για να ξαναζήσουμε στη Μύκονο ημέρες δημιουργίας, με έργα μακράς πνοής, που έχει ανάγκη το νησί. Για να ξανασυνδεθούν η ιστορία και η παράδοση, με το σήμερα και το αύριο του νησιού. Για να αποκτήσει ξανά η Μύκονος τη χαμένη της λάμψη, να ξανακερδίσει την αυτοπεποίθησή της, να παραμείνει εξωστρεφής, ανοιχτή και κοσμοπολίτισσα. Όχι όμως ανοχύρωτη και λεηλατημένη”.

Όραμα και στόχος της παράταξης, όπως τόνισε, είναι η μέριμνα, ώστε “οι υπηρεσίες του Δήμου, που βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης και υποστελέχωσης, να ενισχυθούν άμεσα με νέο στελεχιακό δυναμικό. Ο Δήμος να εμπνεύσει σεβασμό και εμπιστοσύνη και να γίνει πάλι το σπίτι του δημότη, με το Δήμαρχο καθημερινά στο γραφείο του και την πόρτα του πάντα ανοιχτή σε όλους. Να αποκτήσει πάλι κύρος και αξιοπιστία, ώστε να σταματήσει η στοχοποίηση και η ενοχοποίηση του τόπου μας. Τη Μύκονο, με εμάς στο Δήμο, θα τη σέβονται”.

Παράλληλα, στόχος είναι “μία δημαρχεία, που να είναι παρούσα στα δύσκολα ... αντιπροσωπευτική της κοινωνίας. Να είναι η δική σας φωνή. Να αξιοποιεί και να σέβεται όλους τους συνεργάτες της στο δημοτικό συμβούλιο και στις υπηρεσίες του Δήμου, συνθέτοντας, καθοδηγώντας και όπου χρειάζεται, κόβοντας το γόρδιο δεσμό”.

Όπως δήλωσε ενώπιον του κοινού, “προσωπικά δεσμεύομαι, ότι από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, η φράση “ό,τι λέμε το κάνουμε” θα πάρει σάρκα και οστά”.

Βασικές προγραμματικές θέσεις

Προχωρώντας σε αναφορά ενδεικτικά μερικών εκ των προγραμματικών στόχων του συνδυασμού, ο κ. Βερώνης σημείωσε, πως άμεσα μετά τις εκλογές, θα πραγματοποιηθούν ενέργειες για την αποκατάσταση της ηρεμίας, της ανάπτυξης, της ομαλότητας και κυρίως της ασφάλειας, με στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής, “δίχως πολλές ανακοινώσεις, φωτογραφίες και τυμπανοκρουσίες, που συνηθίζονται τώρα τελευταία”.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος επεσήμανε, πως οφείλει να αποκατασταθεί η φυσιογνωμία του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας, ενώ έθεσε ως προτεραιότητα, την ορθή διαχείριση των παραλιών, με τήρηση των κανόνων και διάλογο, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων.

Ο κ. Βερώνης δεσμεύτηκε για την άσκηση πίεσης και εκκαθάριση του ιδιοκτησιακού, με στόχο τη συνέχιση του μέχρι στιγμής “βαλτωμένου” έργου του νέου λιμένα Τούρλου, την λειτουργική ενοποίηση των δύο λιμένων, αλλά και την αξιοποίηση και βελτιστοποίηση του παλαιού λιμένα Μυκόνου.

Μίλησε επίσης για εκπόνηση συνολικής μελέτης για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης σε όλο το εύρος του νησιού, για προτεραιότητα στα έργα που αφορούν στην π. Κοινότητα Άνω Μεράς, για εκπόνηση μελετών για ασφαλή και σύγχρονη οδοποιία, για αναβάθμιση των ήδη υπάρχοντων και υλοποίηση νέων έργων και δράσεων για τη διαχείριση των απορριμμάτων, με σεβασμό στο περιβάλλον και την ανακύκλωση, αλλά και για συνέχιση της εκπόνησης πολεοδομικού σχεδίου, ώστε να αναπτυχθεί περαιτέρω και με σχέδιο το νησί.

Δεσμεύτηκε για επέκταση των υφιστάμενων και δημιουργία νέων σχολικών μονάδων, χώρων άθλησης, χώρων για την τρίτη ηλικία, αλλά και χώρων πολιτισμού, με έμφαση σε μουσεία και λαογραφικές συλλογές, όπως και δημιουργία χώρου για στέγαση των συλλόγων και φορέων.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα "Κοινή Γνώμη"