Εκλογές 2019 – Βασ. Βρούτσης: «Ας το πάρουν όλοι χαμπάρι! Θα νικήσουμε!

Εάν υπάρχει ένας άνθρωπος που μπορούσε να μιλήσει για τη δύναμη και τη σημειολογία ενός λογότυπου, αυτός δεν ήταν άλλος από τον αμερικανό Paul Rand, τον σχεδιαστή πολλών γνωστών και επιτυχημένων λογοτύπων, όπως IBM, UPS, Enron, ABC…. Λέγεται μάλιστα ότι όταν ο Steve Jobs του ζήτησε να φτιάξει λογότυπο για την επόμενη εταιρία του έχοντας αφήσει πίσω του την Apple, ο Rand, του είχε πει ότι θα του φτιάξει ένα για 100.000 δολάρια. Κι όταν ο Jobs διαμαρτυρήθηκε , πήρε την απάντηση που έγραψε ιστορία στο χώρο των σχεδιαστών: «Εγώ θα σου κάνω ένα και θα είναι η λύση στο πρόβλημά σου. Αν θέλεις περισσότερα από ένα, απευθύνσου αλλού».  

Όταν μιλάμε λοιπόν για λογότυπα, ο Rand, τονίζει ότι ο θεμελιώδης ρόλος ενός λογοτύπου είναι να είναι αναγνωρίσιμο, και η απλότητα είναι το μέσον επίτευξής του. Η αποτελεσματικότητά του εξαρτάται από την ιδιαιτερότητα, την ορατότητα, την προσαρμοστικότητα, το πόσο αξιομνημόνευτο είναι, το πόσο παγκόσμιο είναι, και τη διαχρονικότητά του.

Γιατί τα λέμε αυτά; Την Τετάρτη το βράδυ στο Χαλκί και στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Χαλκίου, ο Βασίλης Βρούτσης παρουσίασε τις αρχές, πρόσωπα αλλά και το σήμα (λογότυπο) της παράταξης «Δύναμη Δημιουργίας»… Ένα πλοίο που βρίσκεται στο πέλαγος και ταξιδεύει… Τα πανιά είναι ανοιχτά και τα κύματα αρκετά…

Του δίνουμε το λόγο και αναλύει το λογότυπο της παράταξής του…

 «Φανταστείτε το Δήμο σαν ένα ιστιοφόρο σκάφος.  Ένα τέτοιο σκάφος χρειάζεται άνεμο στα πανιά του, καλό καπετάνιο, καλό πλήρωμα μα κυρίως χρειάζεται συγκεκριμένο προορισμό και σχέδιο πορείας.

# Αν δεν έχει προορισμό, θα πλέει χωρίς λόγο μεσοπέλαγα μέχρι να αδειάσουν τα αμπάρια από νερό και τρόφιμα.

# Αν δεν έχει σχέδιο πορείας απλά θα πελαγοδρομεί και δεν θα φθάσει ποτέ στον προορισμό, παρά μόνο κατά τύχη.

# Αν δεν έχει άνεμο θα παραμένει στα ανοικτά ακούνητο, στάσιμο.

# Αν δεν έχει καλό καπετάνιο που να εμπνέει αλλά και να ακούει το πλήρωμα αυτό, αυτό θα εργάζεται χωρίς τον απαιτούμενο σε ένα ιστιοφόρο συντονισμό, θα απογοητευτεί, θα σκορπίσει και στο τέλος θα φάει ο ένας τον άλλο.

# Αν δεν έχει καλό πλήρωμα, ο καπετάνιος είναι ανίκανος, εκτεθειμένος και από μόνος του έρμαιο των ορέξεων ενός πληρώματος που είτε δεν έχει όρεξη για δουλειά, είτε δεν έχει κατάρτιση είτε θα κάνει τα πάντα για να επιβιώσει ατομικά.

Τώρα βάλτε στη θέση του σκάφους το Δήμο, όχι μόνο ως θεσμό και υπηρεσίες αλλά και ως τόπο, ως κοινωνία πολιτών.

# Στη θέση του καπετάνιου το Δήμαρχο.

# Στη θέση του πληρώματος του υποψηφίους συμβούλους, αλλά και όσους έμπρακτα στηρίζουν και θα στηρίξουν την προσπάθεια, τους εργαζόμενους στο Δήμο.

# Στη θέση του προορισμού βάλτε το στόχο μας για το που θέλουμε να οδηγήσουμε το Δήμο μας συντεταγμένα.

# Στη θέση των προμηθειών βάλτε τους φυσικούς πόρους, το φυσικό και οικιστικό περιβάλλον που αν ενεργώντας χωρίς σχέδιο τα εξαντλούμε άσκοπα και τα υποβαθμίσουμε, η ζωή μας σε τούτο τον τόπο έχει ημερομηνία λήξης.

# Στη θέση του σχεδίου πορείας βάλτε το πολιτικό μας σχέδιο, το πρόγραμμά μας, το οποίο βέβαια δεν πρέπει να φθάνει μονάχα μέσα στην επόμενη τετραετία, αλλά πρέπει να σχεδιάζουμε με ορίζοντα δεκαετιών βλέποντας μακριά.

# Και στη θέση του ανέμου βάλτε την ενέργεια μας ως ΠΟΛΙΤΩΝ έτοιμων να συνεργαστούν και να αγωνιστούν για τα πιστεύω τους, για την καλυτέρευση της ζωής όλων μας. Την διάθεση της κοινωνίας ολόκληρης που είναι έτοιμη και ώριμη πια να βάλει πλώρη για εκεί που πραγματικά αξίζει. Ο άνεμος είναι η διάθεση προσφοράς, η ελπίδα. Είναι η δύναμη που χρειάζεται ο τόπος μας για να δημιουργήσει και να πλεύσει μπροστά και να πάψει να είναι στάσιμος και να ανέχεται μια απλή και μάλιστα κακή διαχείριση.

Αυτό είμαστε όλοι εμείς εδώ και πολύ περισσότεροι που δεν βρίσκονται σήμερα μαζί μας: Έχουμε τη δύναμη των πολιτών. Είμαστε η Δύναμη Δημιουργίας!

Όπως βλέπετε το σκάφος πλέει πάνω σε κύματα. Θέλουμε να κάνουμε ταξίδι στα ανοικτά, και στα ανοικτά θα συναντήσουμε και φουρτούνες. Και στην περίπτωση μας θα υπάρξουν δυσκολίες, αλίμονο. Κρίση, γραφειοκρατία, συμφέροντα. Αλλά να είστε βέβαιοι, ότι αν έχουμε όλα όσα είπαμε θα φθάσουμε εκεί που στοχεύουμε. Ας το πάρουν όλοι χαμπάρι! Θα προχωρήσουμε μπροστά! Θα νικήσουμε!"