Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕκρηκτικό μίγμα για οικονομία, κοινωνία

Εκρηκτικό μίγμα για οικονομία, κοινωνία

|

Γ. Βρούτσης: «Η συνεχής αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, σε συνδυασμό με την απένταξη των οφειλετών από τη ρύθμιση, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα για την κοινωνία και την οικονομία»

«Τα στοιχεία της 2ης τριμηνιαίας έκθεσης προόδου εργασιών του ΚΕΑΟ έτους 2016, δυστυχώς αποτυπώνουν τις αρνητικές εξελίξεις και στο πεδίο της διευθέτησης των ληξιπροθέσμων στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και την αδυναμία της πολυδιαφημισμένης -από την κυβέρνηση- ρύθμισης των 100 δόσεων να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις.

Πιο συγκεκριμένα:

Ι. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, εδώ και 18 μήνες τώρα, “τραβούν” συνεχώς την ανηφόρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, οι οφειλές αυξήθηκαν από τα 10,9 δις ευρώ το Σεπτέμβριο του 2014 (1η Έκθεση ΚΕΑΟ), στα 16,6 δις ευρώ σήμερα. Δηλαδή παρουσίασαν μια αύξηση της τάξεως του 52% ή 5,685 δις ευρώ επί ημερών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Μια εξέλιξη ιδιαίτερα αρνητική και ανησυχητική, που δημιουργεί “ασφυξία” στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί. Και να σκεφτεί κανείς, ότι όλα αυτά συμβαίνουν, πριν ακόμη εφαρμοστούν οι “εξοντωτικές εισφορές”, σε επιχειρήσεις, γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους και αγρότες.

Επισημαίνεται, ότι το ΚΕΑΟ (Κέντρο Eίσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών) αποτελεί μια σημαντική διαρθρωτική τομή στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης, που αποσκοπεί στην ενίσχυση και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της. Διαρθρωτική τομή, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ πολέμησε λυσσαλέα –ως αντιπολίτευση-, ενώ παράλληλα όλο εκείνο το διάστημα υποσχόταν την κατάργησή του! Ευτυχώς, όμως, για το ασφαλιστικό μας σύστημα ο θεσμός αυτός διατηρήθηκε και σήμερα δικαιώνεται η επιλογή μας για τη δημιουργία του, καθώς αποτελεί θεμελιακό πυλώνα είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι με τη σύσταση του ΚΕΑΟ στα μέσα του 2014 πραγματοποιήθηκε –για πρώτη φορά – μια συγκροτημένη παρέμβαση νοικοκυρέματος σε ένα κατακερματισμένο σύστημα γεμάτο ανισότητες, διάτρητο, που “έμπαζε” από παντού. Παράλληλα, συνιστά την πρώτη ουσιαστική – οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια της πολιτείας να αντιμετωπίσει με ενιαίο, διαφανή και αποτελεσματικό τρόπο, το ζήτημα της είσπραξης των καθυστερούμενων ασφαλιστικών οφειλών από όλα τα Ταμεία.

Συνεπώς, η ίδρυση και η πλήρης λειτουργία του ΚΕΑΟ θωράκισε το ασφαλιστικό μας σύστημα απέναντι στις νοσηρές πρακτικές της εισφοροδιαφυγής και παραβατικότητας, ενώ ταυτόχρονα αύξησε την αποτελεσματικότητα του, βελτιώνοντας σημαντικά τα έσοδα.

Επιπλέον, στηρίζεται από ένα αξιόμαχο και αξιέπαινο για τις προσπάθειες του ανθρώπινο δυναμικό, το όποιο μάλιστα είναι και άρτια εκπαιδευμένο σε όλες τις βαθμίδες του. Δυστυχώς, ο οργανωτικός σχεδιασμός που είχαμε προετοιμάσει και ο οποίος θα συντελούσε στην επιπλέον ενίσχυση του ΚΕΑΟ, εγκαταλείφτηκε και σταμάτησε από το ΣΥΡΙΖΑ.

ΙΙ. Αποκαλυπτικά, επίσης, είναι και τα “ευρήματα” της Έκθεσης, σχετικά με τα στοιχεία των ρυθμίσεων (ενεργές, ολοκληρωμένες, απολεσθείσες) για τους οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στο Κ.Ε.Α.Ο. Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι από τους συνολικά 75.451 οφειλέτες, που εντάχθηκαν στο Ν.4321/2015, με οφειλές ύψους 3,2 δις ευρώ, οι 36.053 με οφειλές ύψους 1,7 δις ευρώ απεντάχθηκαν! Δηλαδή, σχεδόν το 50% των οφειλετών που συμμετείχαν απώλεσαν τη ρύθμιση για τις “100 δόσεις”! Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο γεγονός, ότι άλλες ήταν αρχικά οι προϋποθέσεις ένταξης στη ρύθμιση. Στη συνέχεια αυτές μεταβλήθηκαν επί το δυσμενέστερο από το ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν πλέον να ανταποκριθούν και να απολέσουν τη ρύθμιση δεκάδες χιλιάδες.

Είναι λοιπόν σαφές, από τα στοιχεία της Έκθεσης, ότι η συνεχής αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, σε συνδυασμό με την απένταξη των οφειλετών από τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα για την κοινωνία και την οικονομία».

Αρθρο του Γιάννη Βρούτση, βουλευτή Κυκλάδων και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της ΝΔ 

Φωτογραφία: ethnos.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Express Skopelitis: Ετοιμο να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

Ιος – Cycladic Identity: “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Πότε και που παρουσιάζεται το πρόγραμμα "Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες"

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε και τι ώρα θα αλλάξει η… ώρα;

Πότε αλλάζει η ώρα; Γιατί πάγωσε η μόνιμη ώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Νότιο Αιγαίο: Τροποποίηση δρομολογίου “Blue Star Chios” λόγω κακοκαιρίας

Διαμόρφωση δρομολογίων του "Blue Star Chios" το χρονικό διάστημα 28/3-30/3, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Συζήτηση για θέματα νησιωτικότητας

Πρόσκληση από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε εκδήλωση του Τμήματος Ναυτιλίας και Νησιωτική Πολιτικής

Μήλος: Ανοιγμα στην Ολλανδική αγορά

Ταξίδι εξοικείωσης στη Μήλο για προβολή της στην Ολλανδική αγορά

Λέξεις και έννοιες: Από τον Ομηρο έως σήμερα και η χρήση τους

Με την αρωγή του Γιώργου Ανωμερίτη κάνουμε μία βουτιά στην ελληνική γλώσσα. Τι διαπιστώνουμε;

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες