Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕκτακτο: Οριστικά οι Αυτοδιοικητικές εκλογές μαζί με τις Ευρωεκλογές (Μάιος 2019)

Εκτακτο: Οριστικά οι Αυτοδιοικητικές εκλογές μαζί με τις Ευρωεκλογές (Μάιος 2019)

|

Δεκτή έκανε ο Πάνος Σκουρλέτης την τροπολογία που κατέθεσαν οι 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεξαγωγή μαζί των ευρωεκλογών και του πρώτου γύρου του αυτοδιοικητικών εκλογών, τον Μάιο του 2019. 

Και έχουμε εκλογές και μάλιστα (αρχικά) διπλές… Κι αυτό γιατί δεκτή έκανε ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης πριν από λίγο την τροποποιημένη τροπολογία που κατέθεσαν οι 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεξαγωγή μαζί των ευρωεκλογών και του πρώτου γύρου του αυτοδιοικητικών εκλογών, τον Μάιο του 2019.

Ο κ. Σκουρλέτης έκανε δεκτή την τροπολογία που κατέθεσαν αρχικά χθες και με μια μικρή αλλαγή σήμερα το πρωί 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία ζητούσαν να διεξαχθούν μαζί οι ευρωεκλογές με τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών (αρχικά πρότειναν να γίνουν οι ευρωεκλογές μαζί με τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών). Λαμβάνοντας υπόψη ότι «η τρέχουσα θητεία των δημοτικών και περιφερειακών αρχών είναι εκτενής και ανέρχεται στα πέντε (5) έτη», οι βουλευτές με τη νέα τροπολογία προτείνουν «κατ’ εξαίρεση και για την πρώτη εφαρμογή του σχεδίου νόμου, οι αμέσως επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές να διεξαχθούν ταυτόχρονα με την εκλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2019 και η εγκατάσταση των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών να γίνει την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και να λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023».  Η αλλαγή αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω των συνταγματικών θεμάτων για τη θητεία των αιρετών αρχόντων της αυτοδιοίκησης, που έθεσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, κάτι που άλλωστε παραδέχθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος.

Να σημειώσουμε ότι νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης ζήτησε την παραίτηση του Υπουργού Εσωτερικών κου Πάνου Σκουρλέτη με την κατηγορία ότι έπαιζε θέατρο όταν ήταν στο τραπέζι οι προτάσεις για τις αλλαγές όσον αφορά το Νομοσχέδιο “Κλεισθένης 1” … 

Δείτε αναλυτικά την  τροπολογία

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών: «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Εμβάθυνση της Δημοκρατίας – Ενίσχυση της Συμμετοχής – Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των ΟΤΑ [Πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι»] – Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των ΦΟ.ΔΣ.Α. – Ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη, ταχύτερη και ενιαία άσκηση των αρμοδιοτήτων σχετικά με την απονομή ιθαγένειας και την πολιτογράφηση – Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ».

ΘΕΜΑ: «Ημερομηνία Αυτοδιοικητικών Εκλογών κατά την πρώτη εφαρμογή του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι»

Α. Αιτιολογική Έκθεση

Με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου διαμορφώνονται όροι δημοκρατικότερης συγκρότησης και λειτουργίας των αυτοδιοικητικών θεσμών και αναλογικότερης εκπροσώπησης του εκλογικού σώματος, των αυτοδιοικητικών δυνάμεων και των τοπικών κοινωνιών στους οργανισμούς και των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, ενώ παράλληλα διευρύνεται η συμμετοχή και ο κοινωνικός έλεγχος σε όλα τα επίπεδα της οργάνωσης και της λειτουργίας τους.

Στο πλαίσιο αυτό και σε ό,τι αφορά την εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών αρχών προτείνεται, μεταξύ άλλων, η καθιέρωση του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής, η επαναφορά της δημοτικής – περιφερειακής περιόδου στα τέσσερα (4) έτη, η αποσύνδεση της εκλογής των δημοτικών – περιφερειακών αρχών από την ημέρα διενέργειας της ψηφοφορίας για την εκλογή των Ελλήνων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κλπ.

Λαμβάνοντας υπόψη το εύρος των προτεινόμενων αλλαγών και την ανάγκη αρμονικής υιοθέτησής τους και ομαλής μετάβασης στο προτεινόμενο σύγχρονο, δημοκρατικότερο και αναλογικότερο εκλογικό σύστημα για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, καθώς και το γεγονός ότι η τρέχουσα θητεία των δημοτικών και περιφερειακών αρχών είναι εκτενής και ανέρχεται στα πέντε (5) έτη, με την παρούσα τροπολογία προτείνεται, κατ’ εξαίρεση και για την πρώτη εφαρμογή του σχεδίου νόμου, οι αμέσως επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές να διεξαχθούν ταυτόχρονα με την εκλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2019 και η εγκατάσταση των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών να γίνει την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και να λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Β. Τροπολογία – Προσθήκη

«Άρθρο ….

1. Η προτεινόμενη με το άρθρο 6 του σχεδίου νόμου παράγραφος 4 του άρθρου 9 του ν. 3852/2010, αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Για την πρώτη εφαρμογή του παρόντος: α) Ο πρώτος γύρος της εκλογικής διαδικασίας στα αξιώματα της παρ. 1 θα διεξαχθεί την Κυριακή κατά την οποία διενεργείται η ψηφοφορία για την εκλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2019. β) Σε περίπτωση που δεν έχει αναδειχθεί επιτυχών συνδυασμός, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 33, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων. Με την επιφύλαξη ειδικότερων ρυθμίσεων, η προεκλογική περίοδος αρχίζει δύο (2) μήνες πριν την ημερομηνία των εκλογών. γ) Η εγκατάσταση των νέων αρχών θα γίνει την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και η θητεία τους λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023 και λογίζεται πλήρης για όλες τις συνέπειες. δ) Η εκλογή προεδρείου συμβουλίων και επιτροπών διενεργείται κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Μάρτιο κατ’ ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 64 του ν. 3852/2010».

2. Η προτεινόμενη με το άρθρο 46 του σχεδίου νόμου παράγραφος 6 του άρθρου 114 του ν. 3852/2010, αντικαθίσταται ως εξής:

«6. Για την πρώτη εφαρμογή του παρόντος: α) Ο πρώτος γύρος της εκλογικής διαδικασίας στα αξιώματα της παρ. 1 θα διεξαχθεί την Κυριακή κατά την οποία διενεργείται η ψηφοφορία για την εκλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2019, ταυτόχρονα με τις δημοτικές εκλογές σε ολόκληρη την επικράτεια, στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και εφόρους αντιπροσώπων. Η ψηφοφορία διενεργείται σε διαφορετικές κάλπες. β) Σε περίπτωση που δεν έχει αναδειχθεί επιτυχών συνδυασμός, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 139, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων. Με την επιφύλαξη ειδικότερων ρυθμίσεων, η προεκλογική περίοδος αρχίζει δύο (2) μήνες πριν την ημερομηνία των εκλογών. γ) Η εγκατάσταση των νέων αρχών θα γίνει την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και η θητεία τους λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023 και λογίζεται πλήρης για όλες τις συνέπειες. δ) Η εκλογή προεδρείου συμβουλίων και επιτροπών διενεργείται κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Μάρτιο κατ’ ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 165 του ν. 3852/2010».

3. α. Στην παρ. 3 του άρθρου 7 του σχεδίου νόμου προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Ειδικά για τις εκλογές του 2019 η προθεσμία του προηγούμενου εδαφίου ορίζεται στην πρώτη (1η) Απριλίου».

β. Στο άρθρο 48 του σχεδίου νόμου προστίθεται ο αριθμός «1.» πριν από τη φράση «Το άρθρο 116 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται ως εξής:» και στο τέλος του άρθρου προστίθεται παράγραφος 2 ως εξής: «Ειδικά για τις εκλογές του 2019 η προθεσμία της παρ. 6 του άρθρου 116 του ν. 3852/2010 ορίζεται στην πρώτη (1η) Απριλίου».

4. α. Στο άρθρο 11 του σχεδίου νόμου η φράση «της 13ης Οκτωβρίου 2019» της παρ. 9 του άρθρου 14 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται από τη φράση «της παρ. 4 του άρθρου 9».

β. Στην παρ. 3 του άρθρου 44 του σχεδίου νόμου η φράση «της 13ης και 20ης Οκτωβρίου 2019» αντικαθίσταται από τη φράση «της παρ. 4 του άρθρου 9 του ν. 3852/2010».

γ. Στο άρθρο 50 του σχεδίου νόμου η φράση «της 13ης Οκτωβρίου 2019» της παρ. 7 του άρθρου 117 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται από τη φράση «της παρ. 6 του άρθρου 114».

δ. Στην παρ. 2 του άρθρου 67 του σχεδίου νόμου η φράση «της 13ης και 20ης Οκτωβρίου 2019» αντικαθίσταται από τη φράση «της παρ. 6 του άρθρου 114 του ν. 3852/2010».

Αθήνα, 11 Ιουλίου 2018

Οι προτείνοντες Βουλευτές

Στέφος Ιωάννης

Αντωνίου Χρήστος

Αραχωβίτης Σταύρος

Βέττας Δημήτριος

Εμμανουηλίδης Δημήτριος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Κασιμάτη Νίνα

Καστόρης Αστέριος

Κοζομπόλη – Αμανατίδη Παναγιώτα

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος

Μορφίδης Κωνσταντίνος

Παπαφιλίππου Γεώργιος

Ριζούλης Ανδρέας

Τσίρκας Βασίλειος

Τσόγκας Γεώργιος


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – Ολυμπιακή φλόγα: Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης στη Νάξο

Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης της Ολυμπιακής φλόγας στις Κυκλάδες - Μία ώρα νωρίτερα η τελετή, πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα στη Νάξο

Tourism Awards: Βραβείο για τις καινοτόμες εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης του NAXOS AR

Η MOPTIL συνδέει τον πολιτισμό με τον τουρισμό μέσω της τεχνολογίας και διακρίθηκε με δυο βραβεία για εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης σε αρχαιολογικούς χώρους: Gold στην κατηγορία Digital Innovation - Καινοτόμο Concept για την εφαρμογή NAXOS AR και Silver στην κατηγορία Travel Services - Applications για την εφαρμογή DIGIPAST.

“Καλάθι του Νονού”: Ξεκινάει στις 22 Απριλίου, τι περιλαμβάνει

Το "Καλάθι του Νονού" είναι πραγματικότητα - Ποια προϊόντα περιλαμβάνει και πότε έρχεται το "Καλάθι του Πάσχα"

National Geographic για Σίφνο: Ο κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός

Ως το καλύτερο νησί της Ελλάδας για γαστρονομικές απολαύσεις και παραδοσιακά πανηγύρια προβάλλεται η Σίφνος και στον κατάλογο που δημοσίευσε το ισπανικό Conde Nast Traveler

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Golden Star Ferries: Το “Andros Queen” πιάνει φέτος και Πάρο

GOLDEN NEWS: ΝΕΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΠΑΡΟ ΜΕ ΤΟ ANDROS QUEEN!

Ευρώπη: Νησιά των Κυκλάδων μεταξύ των επτά πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων

Κυκλάδες: μεταξύ των 7 πιο απειλούμενων μνημείων & τόπων στην Ευρώπη

Πάει… Τούμπα ο (φανατικός Παναθηναϊκός)! Ανδρουλάκης

Τι θα κάνει στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ολυμπιακή Φλόγα: Στη Σαντορίνη ταξιδεύει ο Γιώργος Λεονταρίτης

"Στη Σαντορίνη ο Γιώργος Λεονταρίτης για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας"

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Κυκλάδες: Πως διαμορφώνεται ο δικαστικός χάρτης, ποια ειρηνοδικεία καταργούνται

Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές μέσω του Δικαστικού Χάρτη που είναι σε διαβούλευση για τις Κυκλάδες - Οι οργανικές θέσεις και τα ειρηνοδικεία που καταργούνται...