Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδα - Covid 19: Ανακοινώθηκε η επιστράτευση των γιατρών

Ελλάδα – Covid 19: Ανακοινώθηκε η επιστράτευση των γιατρών

|

Aνακοινώθηκε και επίσημα η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών για την στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το είπαν και το έκαναν…. Στην επίταξη ιδιωτών γιατρών για την ενίσχυση του ΕΣΥ προχωρά η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας, καθώς μέχρι χθες μόλις 61 γιατροί είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα με στόχο την εξεύρεση 200 γενικών γιατρών, παθολόγων, πνευμονολόγων, αναισθησιολόγων να συνδράμουν τις δημόσιες δομές.

Όπως δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας «το Υπουργείο Υγείας απηύθυνε επί εβδομάδες πρόσκληση-έκκληση προς τους ιδιώτες ιατρούς, για την ενίσχυση των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. στο τρίτο σφοδρό κύμα της πανδημίας COVID-19. Δυστυχώς, πολύ μικρός αριθμός ιδιωτών ιατρών προσήλθε. Τους ευχαριστούμε.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις έκτακτες συνθήκες και την επιτακτική ανάγκη περίθαλψης των συνανθρώπων μας, το υπουργείο Υγείας προβαίνει σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών των ειδικοτήτων παθολόγων, πνευμονολόγων και γενικών ιατρών στην Αττική».

Τι είπε ο Κυριάκος

Χθες, ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του υπερασπίστηκε τις πολιτικές επιλογές του στο θέμα της επίταξης του ιδιωτικού ιατρικού τομέα, τονίζοντας ότι «εάν είχαμε σπεύσει να κάνουμε αυτό που ζητούσε η αντιπολίτευση από τον περασμένο Απρίλιο, θα είχαμε κάνει επιτάξεις χωρίς να τις χρειαζόμασταν τότε, ξοδεύοντας δεκάδες εκατομμύρια. Όμως τώρα που απαιτείται η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα, προχωράμε σε πρώτη φάση σε συνεργασία μαζί του».

Σχολιάζοντας το θέμα της πιθανής επίταξης, είπε: «Η επίταξη μπορεί να είναι μια έννοια νομικά ισχυρή, αλλά όταν ζητάμε από έναν γιατρό να παρέχει τις υπηρεσίες του δεν αρκεί μόνο να τον υποχρεώσουμε, πρέπει και να τον εμπνεύσουμε να το κάνει. Αν όμως χρειαστεί να χρησιμοποιήσω και το ύστατο συνταγματικό εργαλείο που έχω στη διάθεσή μου, αυτό της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών, δεν θα διστάσω να το κάνω».

Οι θέσεις των γιατρών

Πάντως οι ιδιώτες γιατροί μέσω των θεσμικών τους οργάνων (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος) είχαν διαμηνύσει στο υπουργείο Υγείας ότι είναι φυσικά έτοιμοι να συνδράμουν στην προσπάθεια, αλλά θα πρέπει πρώτα να αξιοποιηθούν οι γιατροί που είναι ήδη έτοιμοι, όπως όσοι έχουν τελειώσει την ειδικότητα και αναμένουν διορισμοί, οι επικουρικοί γιατροί κ.α.

Μεταξύ άλλων ο κλάδος έχει επισημάνει ότι το υπουργείο Υγείας ουδέποτε διευκρίνισε τα κριτήρια για τους 200 γιατρούς που αναζητούσε, καθώς δεν είχε ξεκαθαρίσει καν πόσα άτομα χρειάζεται από τις ειδικότητες, ενώ δεν είχαν αποσαφηνισθεί και οι συνθήκες εργασίας ή τα νοσοκομεία που θα αναλάμβαναν υπηρεσία οι ιδιώτες γιατροί.

Τα φύλλα πορείας

Πάντως μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο με ποια κριτήρια επελέγησαν οι 200 γιατροί που θα κληθούν να σπεύσουν στα νοσοκομεία, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να παραδοθούν τα “φύλλα πορείας”. Οι ιδιώτες γιατροί που επελέγησαν, στην περίπτωση που αρνηθούν να αναλάβουν υπηρεσία κινδυνεύουν με κυρώσεις.

Ειδικότερα οι ιδιώτες γιατροί σημειώνουν στις προτάσεις τους:

1.  Άμεση πρόσληψη όλων των ειδικευμένων ιατρών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν υποβάλλει δικαιολογητικά για ένταξη στο Ε.Σ.Υ. σε όλες τις προκηρύξεις που εκκρεμούν από παλιά αλλά και σε αυτές που είναι σε εξέλιξη, με τριετή σύμβαση ως επικουρικοί οι οποίοι θα κριθούν μέσα στην τριετία για τη θέση που έχουν υποβάλλει υποψηφιότητα, και όσοι δεν πάρουν θέση θα παραμένουν στο σύστημα σε προσωποπαγείς θέσεις μόνιμα. Οι πιστώσεις υπάρχουν μιας και έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις.

2.  Άμεση πρόσληψη όλων των ιατρών που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για έναρξη ή συνέχιση της ειδικότητας μέχρι να την ολοκληρώσουν.

3.  Άμεση πρόσληψη όλων των ιατρών που έχουν ολοκληρώσει την άσκησή τους στην ειδικότητα και δεν έχουν δώσει εξετάσεις για να λάβουν τον τίτλο της ειδικότητας λόγω μη εκπλήρωσης της υπηρεσίας υπαίθρου. Να τοποθετηθούν στα Νοσοκομεία για ένα χρόνο και θα δώσουν εξετάσεις για την απόκτηση του τίτλου.

4.  Ειδικευμένοι ιατροί που έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική τους άσκηση στις Μ.Ε.Θ. των Νοσοκομείων για εξειδίκευση στην Εντατικολογία και αναμένουν να δώσουν εξετάσεις για τη λήψη του τίτλου εξειδίκευσης να τους αποδοθεί ο τίτλος και να ενταχθούν στις ΜΕΘ των Νοσοκομείων, με την υποχρέωση να υπηρετήσουν ένα χρόνο και αν θέλουν να παραμείνουν ως μόνιμοι.

5.  Πλήρης κάλυψη της αστικής ευθύνης των ιατρών του Ε.Σ.Υ., όχι μόνο για τον COVID-19 αλλά για όλα. Απόσυρση της διάταξης Χουλιαράκη – Πολάκη από τις διαδικασίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δηλαδή τα εντάλματα αποζημιώσεων να καταβάλλονται από τα Νοσοκομεία και να μην μετακυλίωνται στους ιατρούς. Το ίδιο θα ισχύει και για τους ιδιώτες ιατρούς που θα προσφέρουν υπηρεσίες στο Ε.Σ.Υ.

6.  Άμεση επαναπρόσληψη των ιατρών του πρώην ΙΚΑ για μα καλύψουν την Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τα κενά στο ΕΣΥ

7.  Ενεργοποίηση σύμβασης εθελοντικής εργασίας ΟΛΩΝ των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών της χώρας στο ΕΣΥ ΧΩΡΙΣ αμοιβή.

8.  ΑΜΕΣΗ σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας με τον ΠΙΣ για πρόσληψη 1000 ιατρών στον ΕΟΠΥΥ

9.  Δέσμευση του Υπουργού Υγείας ότι αμέσως μετά την πάροδο της οξείας φάσης της πανδημίας, θα ξεκινήσει διάλογος με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ατζέντα με τον Π.Ι.Σ. και τους Ιατρικούς Συλλόγους για όλα τα μεγάλα και χρονίζοντα προβλήματα του χώρου της Υγείας

Πως θα το αποφύγουν

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, το φύλλο της επιστράτευσης θα παραδοθεί από αστυνομικούς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι γιατροί στους ιατρικούς συλλόγους που ανήκουν. Επί του εγγράφου θα αναφέρεται το νοσοκομείο που θα πρέπει να παρουσιαστούν καθώς η ώρα και ημερομηνία.

Το «φύλλο πορείας» πρέπει να παραληφθεί αυτοπροσώπως από τον γιατρό που επιστρατεύεται. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια.

Ωστόσο, ο νομοθέτης προβλέπει και περιπτώσεις που μπορεί κάποιος να εξαιρεθεί της επιστράτευσης. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ο επιστρατευόμενος επικαλεστεί λόγους υγείας (σωματικής ή ψυχικής), πράγμα όμως που θα πρέπει να πιστοποιηθεί στη συνέχεια από αρμόδια υγειονομική επιτροπή. Τέλος, το έγγραφο της επιστράτευσης θα μπορούσε να καταστεί άκυρο εάν δεν αναφέρεται ο νόμος βάσει του οποίου επιστρατεύεται ο γιατρός ή αν έχει σταλεί σε λάθος ταχυδρομική διεύθυνση.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της

SeaJets: Με το SuperRunner Jet θα φτάσει έως το Κουφονήσι

Δρομολογείται σε άκρως τουριστική γραμμή το Superunner Jet από το Πάσχα και για όλη την περίοδο - Σε ποια νησιά θα το δούμε φέτος

Blue Star Ferries: Έκπτωση 50% σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, ποιο το χρονικό διάστημα

Ποιο είναι το χρονικό διάστημα για το οποίο υπάρχει έκπτωση 50% στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς από την Blue Star Ferries

Ολυμπιακή Φλόγα – Σαντορίνη: Ποιοι θα είναι οι Λαμπαδηδρόμοι

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των λαμπαδηδρόμων στην Σαντορίνη

Σαντορίνη: Διήμερο απαγόρευσης πρόσβασης στο Αμμούδι, ποιος ο λόγος

Απαγόρευση - για δύο ημέρες - πρόσβασης στο Αμμούδι λόγω εργασιών συντήρησης των πλεγμάτων

Zante Ferries – “Διον. Σολωμός”: Τροποποίηση σημερινού (19/04) δρομολογίου προς Δυτικές Κυκλάδες

Πως διαμορφώνεται το σημερινό δρομολόγιο του "Διον. Σολωμός" προς τις Δυτικές Κυκλάδες ... (πρόγραμμα)

Ολυμπιακή Φλόγα: Πρώτη στάση στο Αιγαίο, το Καστελόριζο

Από το ακροτελεύτιο άκρο της Ελλάδας η Ολυμπιακή Φλόγα φώτισε όλη την οικουμένη, στέλνοντας μηνύματα ειρήνης, φιλίας και αλληλεγγύης προς κάθε κατεύθυνση

Φ. Μαυρομμάτης: “Ερχεται σύγχρονο δίκτυο μεταφοράς νερού από Άγιο Γαλάτη προς τη δεξαμενή Οσκέλου”

Νέο έργο για την καλύτερη υδροδότηση στα δυτικά της Νάξου ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ύδρευσης Φώτη Μαυρομμάτη - Ποιο είναι και το κόστος του

Κορυφαία καλοκαιρινά γυναικεία και ανδρικά αρώματα

Για να επιλέξετε το τέλειο άρωμα για την καλοκαιρινή περίοδο, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη σας τα χαρακτηριστικά των καλοκαιρινών αρωμάτων

Εκτακτο – Ολυμπιακή φλόγα: Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης στη Νάξο

Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης της Ολυμπιακής φλόγας στις Κυκλάδες - Μία ώρα νωρίτερα η τελετή, πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα στη Νάξο

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη