Ελλάδα - Covid 19: Διάγγελμα Μητσοτάκη και τα μέτρα στο τραπέζι

Διάχυτος είναι ο προβληματισμός στην κυβέρνηση από την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα που έχουν ως επίκεντρο τα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Η χθεσινή ανακοίνωση με τα 865 νέα κρούσματα χτυπάει "κόκκινο καμπανάκι” στην κυβέρνηση, τη στιγμή κατά την οποία όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την ανακοίνωση νέων μέτρων που θα έχουν ως στόχο τον περιορισμό της πανδημίας στην κοινότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρωινή σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα, η υλοποίηση των οποίων θα πρέπει να είναι άμεση. Στο πλαίσιο αυτό και μετά την οριστικοποίηση του νέου κύματος των παρεμβάσεων δεν αποκλείεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προχωρήσει σε ένα ακόμα τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες. Όπως έλεγαν πηγές, για το τι θα πράξει η κυβέρνηση σε επίπεδο μέτρων ή αν τελικά θα τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός, θα αποφασιστεί το πρωί, καθώς όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται στο τραπέζι.

Ποια είναι τα μέτρα; Για τις περιοχές όπου ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από την COVID-19 είναι πορτοκαλής, ώστε να μην εξελιχθεί σε κόκκινο, αναμένονται μέχρι το τέλος της εβδομάδας, χωρίς κάτι τέτοιο να αποκλείεται και ακόμα νωρίτερα, καθώς θα αποφασισθεί στη σημερινή πρωινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12.30 το βράδυ έως τις 5 τα ξημερώματα, ώστε να αποφευχθεί η κύρια αυτή τη στιγμή αιτία υπερμετάδοσης, που είναι τα πάρτι και οι συγκεντρώσεις για διασκέδαση της νεολαίας. Παράλληλα, στο τραπέζι έχει πέσει και η καθολική χρήση μάσκας με το θέμα να εξετάζεται πώς μπορεί να εφαρμοστεί.

Μία σκέψη είναι η χρήση σε πιο πολυσύχναστες οδούς, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό. Τέλος, ένα μέτρο που έχει πέσει στο τραπέζι, αλλά αυτή τη στιγμή απέχει ακόμα από την εφαρμογή του, είναι η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό. Τούτο ισχύει αυτή τη στιγμή μόνο εκεί όπου ο χάρτης έχει κοκκινίσει, αλλά δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί και στις «πορτοκαλί» περιοχές του χάρτη.

Η Καστοριά γίνεται η δεύτερη –μετά την Κοζάνη– περιφερειακή ενότητα στην οποία εφαρμόζεται lockdown σε αυτό το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, καθώς από αύριο τα ξημερώματα θα εφαρμοστούν τα μέτρα αποφυγής της διασποράς που εφαρμόζονται στο επίπεδο 4 και τα οποία αφορούν σε αναστολή λειτουργίας δικαστηρίων, μουσείων, θεάτρων, κινηματογράφων, καταστημάτων λιανεμπορίου, εστίασης, κομμωτηρίων και γυμναστηρίων, απαγόρευση συναθροίσεων και υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού.

Αντίστοιχα, από αύριο τα ξημερώματα η Θεσσαλονίκη, η Βοιωτία και η Λάρισα ανεβαίνουν επίπεδο συναγερμού από το 2 που είναι τώρα στο 3, που σημαίνει κυρίως περαιτέρω περιορισμούς σε συναθροίσεις, στην πληρότητα και το ωράριο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, θεάτρων, κινηματογράφων κ.ά., ενώ μεγάλο «άλμα» καταγράφει η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών που από το «πράσινο» (επίπεδο συναγερμού 1) πήγε απευθείας στο «πορτοκαλί» (επίπεδο συναγερμού 3). Λίγο πριν από το «κόκκινο» βρίσκονται και τα Ιωάννινα όπου, όπως ανέφερε χθες ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, και ο οποίος έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις, οι δείκτες είναι οριακοί και η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί από την ειδική επιτροπή του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας το ερχόμενο Σάββατο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News