Ελλάδα: Γ. Βρούτσης και " σε ένα έτος οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία αυξήθηκαν κατά 3,48 δις ευρώ"

Δραματική χαρακτηρίζει την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης. Εγκαλώντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για "ανερμάτιστη πολιτική", ο κ. Βρούτσης τονίζει πως μέσα σε ένα έτος οι ληξιπρόθεσμες οφειλές  στα ασφαλιστικά ταμεία αυξήθηκαν κατά 3,48 δισεκατομμύρια ευρώ και οι νέοι οφειλέτες κατά 205.756. Παράλληλα, σημειώνει ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές διογκώνονται συνεχώς, με τους  ασφαλισμένους να βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Και στη δήλωσή του σημειώνει αρχικά ότι "Τα στοιχεία της 1ης τριμηνιαίας έκθεσης προόδου εργασιών του ΚΕΑΟ έτους 2019, αποκαλύπτουν ότι η πορεία των ληξιπροθέσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι δραματική. Η ρύθμιση των 120 δόσεων, που προαναγγέλλεται εδώ και οκτώ μήνες, είναι αναγκαία και επιβεβλημένη όσο ποτέ", σχολιάζει, σε δήλωσή του, ο τομεάρχης Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας. "Ο εξοντωτικός συνδυασμός υψηλών εισφορών, φόρων, ασθενικής ανάπτυξης καθώς και των αχρείαστων υπερπλεονασμάτων, οδήγησαν εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις σε αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεών τους, με αποτέλεσμα σήμερα 1.422.629 συμπολίτες μας να έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις -προς τα ασφαλιστικά ταμεία- συνολικού ύψους 35,36 δισεκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή, μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2019, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 572 εκατ. ευρώ και οι νέοι οφειλέτες κατά 15.568. Επιπλέον, συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2018, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν αυξηθεί κατά 3,48 δισεκατομμύρια ευρώ και οι οφειλέτες κατά 205.756".

Ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει, την ίδια στιγμή, ότι η πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ρύθμιση των 100 δόσεων έχει αποτύχει παταγωδώς. Και όπως σημεώνει: "Από τους 118.557 οφειλέτες που εντάχθηκαν το 2015 με σύνολο οφειλών 3,85 δισεκατομμύρια ευρώ, οι 52.906 με ποσό 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ (60%) απώλεσαν την ρύθμιση και μόλις 8.808 με ποσό 182 εκατομμύρια ευρώ (4,7%) την ολοκλήρωσαν μέχρι 31/03/2019. Επιβεβαιώνεται, λοιπόν, μέσα από τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, ότι οι κυβερνητικές αστοχίες, η υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οι υψηλές εισφορές και τα αχρείαστα υπερπλεονάσματα έχουν οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες εργοδότες, ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες σε αδιέξοδο"..

Στον επίλογο δε της αναφοράς του, ο Ναξιώτης βουλευτής επισημαίνει πως "Η δραματική αυτή κατάσταση, απαιτεί την άμεση εφαρμογή μιας διαφορετικής πολιτικής που πρωτίστως θα στοχεύει σε υψηλά επίπεδα ανάπτυξης, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη μείωση των εξοντωτικών ασφαλιστικών εισφορών και φόρων, τη διευκόλυνση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους συνεπείς, και την αυστηρή αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών».