Ελλάδα - Γαβρόγλου: "Οι 4 στους 10 ιερείς δεν έχουν οργανική θέση, άρα μπορεί να μην πληρωθούν"

Η χώρα της αστειότητας… Μία ημέρα μετά την αποκάλυψη για την συνάντηση Κουρουμπλή – Αμβρόσιου, της παλαιότερη συνάντηση Κουντουρά – Αμβρόσιου και την σημερινή είδηση ότι το θέμα της Εκκλησίας πάει για την επόμενη Κυβέρνηση, ο Υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, θυμήθηκε τον Αναγκαστικό Νόμο του 1945 για τις οργανικές θέσεις των κληρικών και απείλησε ότι τουλάχιστον τέσσερις χιλιάδες άγαμοι ιερείς μπορεί να μην πληρωθούν, εάν γίνει έλεγχος. Κάτι που μέχρι τώρα δεν γίνεται… Η απειλή έχει πλέον νέο επίπεδο…

 «Ο νόμος ο οποίος ορίζει τις οργανικές θέσεις, για να γνωρίζετε, είναι ο αναγκαστικός ν. 536/1945 και οι οργανικές θέσεις ιερέων στην Εκκλησία είναι έξι χιλιάδες, ούτε μία παραπάνω. Είναι έξι χιλιάδες. Δεν είναι δέκα χιλιάδες τετρακόσιες».  Μάλιστα, ο κ. Γαβρόγλου προχώρησε ένα βήμα παραπάνω λέγοντας ότι αν γίνει έλεγχος μπορεί οι επιπλέον 4.000 ιερείς να βρεθούν στον αέρα. «Διότι δεν έχουν οργανικές θέσεις. Διότι εάν αύριο έρθει το όποιο ελεγκτικό συμβούλιο και πει "γιατί μισθοδοτούνται οι ιερείς οι οποίοι δεν έχουν οργανικές θέσεις;", μπορεί να υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Το ξέρετε αυτό;».

Μάλιστα, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ακόμη ότι με βάση τον νόμο του 1945 πρέπει να μισθοδοτούνται μόνο οι έγγαμοι ιερείς, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει. «Ο νόμος του 1945 είναι απολύτως σαφής. Ο νόμος μιλάει για τους έγγαμους κληρικούς. Ξέρετε τι γίνεται σήμερα, άραγε; Θα ήθελα να μου απαντήσετε, αν γνωρίζετε. Διότι ο νόμος του 1945 πήγε να προστατεύσει τους έγγαμους κληρικούς από μια εξευτελιστική καθημερινότητα. Είναι σωστό, κατά τη γνώμη σας, να μισθοδοτούνται ιερομόναχοι; Είναι σωστό να μισθοδοτούνται άγαμοι κληρικοί; Εδώ, λοιπόν, υπάρχει ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα».  

Ο κ. Γαβρόγλου ζήτησε από όλα τα κόμματα να πάρουν θέση, λέγοντας πως το γεγονός ότι σήμερα μισθοδοτούνται 10.400 ιερείς, ενώ είναι 6.000 οι οργανικές θέσεις που προέβλεπε ο νόμος, είναι μια απίστευτη παθογένεια. «Αυτό ακριβώς πήγε να διορθώσει το πλαίσιο συμφωνίας που έχει υπογραφεί ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο και τον πρωθυπουργό. Το ερώτημα είναι: Ως πολιτικά κόμματα θέλουμε να μπει μια τάξη σε αυτό, ναι ή όχι; Εμείς δεν λέμε να διώξουμε κανέναν. Εμείς δεν λέμε να σταματήσει η μισθοδοσία. Εν πάση περιπτώσει, όμως, όταν υπάρχουν έξι χιλιάδες οργανικές και μέσα από μια απίστευτη παθογένεια, που έγινε σιγά-σιγά από το 1945 και μετά, σήμερα η πολιτεία μισθοδοτεί πάνω από δέκα χιλιάδες, αυτό είναι μια θεσμική ακαταστασία, στην οποία τα πολιτικά κόμματα πρέπει να πάρουν θέση».

Κόντρα με τον Κυριαζίδη της ΝΔ

Η απάντηση του κ. Γαβρόγλου ήταν σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Κυριαζίδη, ο οποίος επιτέθηκε στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου κάτω από το τραπέζι, φράση που προκάλεσε την οργή του υπουργού Παιδείας.

Δημήτρης Κυριαζίδης: Να καθίσετε να μιλήστε και να μην πάτε κάτω από το τραπέζι, να κάνετε την όποια «συνέργεια» που λέτε με την Αρχιεπισκοπή ή τον Αρχιεπίσκοπο.

Κώστας Γαβρόγλου: Πώς να νομοθετήσουμε, κ. Κυριαζίδη, λοιπόν, όταν εσείς ως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας σήμερα λέτε το απαράδεκτο -και σας ζητώ να το πάρετε πίσω- ότι η συμφωνία ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο και στον πρωθυπουργό έγινε κάτω από το τραπέζι; Ντροπή σας! Ντροπή σας! Κάτω από το τραπέζι; Είναι δυνατόν σε μια δημοκρατική χώρα να μιλάτε με αυτόν τον τρόπο; Τα «κάτω από το τραπέζι» είναι επί άλλων κυβερνήσεων. Εχετε εκτεθεί ανεπανόρθωτα και ζητάω να το πάρετε πίσω. Συμφωνία κάτω από το τραπέζι ανάμεσα στον πρωθυπουργό μιας δημοκρατικά εκλεγμένης χώρας και ενός Αρχιεπισκόπου; Αυτά δεν πρέπει να λέγονται!

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα iefimerida.gr