Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδα - Γλέζος: Δημοσία δαπάνη η κηδεία του, μηνύματα από τον πολιτικό...

Ελλάδα – Γλέζος: Δημοσία δαπάνη η κηδεία του, μηνύματα από τον πολιτικό κόσμο

|

Η Πολιτική Ηγεσία της Ελλάδας αποχαιρετά τον Μανώλη Γλέζο… Δημοσία δαπάνη η εξόδιος ακολουθία – Τι αναφέρουν στα μηνύματά τους η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα κόμματα 

Δημοσία δαπάνη θα γίνει – ύστερα από πρόταση του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα και με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου και Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα – η κηδεία του μεγάλου Ελληνα αγωνιστή – Ναξιακής καταγωγής –  Μανώλη Γλέζου (φωτογραφια Galini Bardani), ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών, λόγω καρδιακής ανεπάρκειας.

Ο θάνατός του βύθισε στην θλίψη την Ελλάδα και τα συλλυπητήριά του εξέφρασε όλος ο πολιτικός και πολιτειακός κόσμος της χώρας. 

«Για έναν γενναίο άνθρωπο, σύμβολο της αντίστασης κατά του ναζισμού, ασυμβίβαστο υπερασπιστή της κοινωνικής δικαιοσύνης και αγνό πατριώτη» έκανε λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο μήνυμά της για τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου. Αναλυτικά αναφέρει: «Ένας γενναίος άνθρωπος, ένα σύμβολο της αντίστασης κατά του ναζισμού, ένας ασυμβίβαστος υπερασπιστής της κοινωνικής δικαιοσύνης, έφυγε σήμερα από κοντά μας. Ο Μανώλης Γλέζος, ο αγνός πατριώτης με όλη τη σημασία της λέξης, ο δυναμικός και ευαίσθητος πολίτης μέχρι το τέλος της πολυκύμαντης διαδρομής του, θα παραμείνει στη μνήμη μας ως μια εμβληματική μορφή της σύγχρονης ιστορίας μας. Στην οικογένειά του και όσους συμπορεύτηκαν μαζί του εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια».

Δήλωση για τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου έκανε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. «Έφυγε ένας μεγάλος, διαχρονικός, Αντιστασιακός και ένας εξίσου μεγάλος υπερασπιστής της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας» δήλωσε. «Μακάρι το τεράστιο κενό που αφήνει πίσω του να το καλύψει η εκ μέρους όλων μας μίμηση του απαράμιλλου παραδείγματός του», προσθέτει.

Εξάλλου, με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρει για τον εκλιπόντα: «Ο Μανώλης Γλέζος υπήρξε σύμβολο της εθνικής αντίστασης των Ελλήνων στα πολύ δύσκολα χρόνια της κατοχής 1941-44 και γι αυτό σύμβολο γενικότερα της πατρίδας μας! Μαχητής της ζωής με τη δική του ανεξάρτητη σκέψη μέχρι το τέλος! Κέρδισε επάξια τον σεβασμό όλων!»

ΣΥΡΙΖΑ: «Θα μας λείψει το καθάριο βλέμμα του “πρώτου παρτιζάνου της Ευρώπης”»

Συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο του Μανώλη Γλέζου έστειλε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας αναδρομή στην πορεία του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς.

«Η είδηση του θανάτου του Μανώλη Γλέζου βρίσκει τη χώρα και τον λαό μας σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Μία συγκυρία που μας επιτρέπει να ξανασκεφτούμε και να τιμήσουμε στοχαστικά εκείνους και εκείνες που στην ιστορική διαδρομή της χώρας μας βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για ισότητα, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια», αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει:

«Η διαδρομή του Μανώλη Γλέζου υπήρξε αξεδιάλυτα συνδεδεμένη με την αναζήτηση απαντήσεων στις μεγάλες προκλήσεις του 20ού αιώνα και τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στις αναζητήσεις της ελληνικής Αριστεράς. Την ίδια στιγμή, ο Μανώλης Γλέζος υπήρξε ένα παγκόσμιο σύμβολο της ανειρήνευτης επιθυμίας του ανθρώπου για ελευθερία. Όταν τη νύχτα της 30ής Μαΐου του 1941, με τον Λάκη Σάντα, κατέβαζε την ναζιστική σημαία από τον ιστό του βράχου της Ακρόπολης έθετε τις βάσεις για την έμπρακτη αμφισβήτηση της ναζιστικής κυριαρχίας. Η αποκοτιά εκείνης της νύχτας -όταν δύο νέοι άνθρωποι αναμετρήθηκαν με έναν πανίσχυρο εχθρό- καθόρισε τον βηματισμό του Μανώλη Γλέζου».

Επιπλέον, η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι «ενεργός στο κομμουνιστικό κίνημα, πλήρωσε το βαρύ τίμημα των δύσβατων μετεμφυλιακών χρόνων με διαδοχικές καταδίκες και φυλακίσεις».

«Αλλά δεν λύγισε ούτε στιγμή. Η πορεία του ήταν μια πορεία αντίστασης και δημιουργίας, αμφισβήτησης της κυριαρχίας των λίγων, κατάδειξης της δυνατότητας ενός μέλλοντος απαλλαγμένου από τα δεσμά του “εφικτού”. Σταθερά στην πρώτη γραμμή των θεωρητικών αναζητήσεων για μία Αριστερά με δημοκρατία και αλληλεγγύη, σταθερά στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων, σταθερά στην διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης της Εθνικής Αντίστασης, ο Μανώλης Γλέζος σφράγισε όσο λίγοι την πολιτική και κοινωνική ιστορία του τόπου μας», σημειώνει.

Στη συνέχεια, η ανακοίνωση αναφέρεται στην εκλογή του Μ. Γλέζου το 2014 ως ευρωβουλευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ με περισσότερους από 438.000 σταυρούς προτίμησης.

«Ο Μανώλης Γλέζος υπήρξε πρωτοπόρος στον αγώνα για τις γερμανικές επανορθώσεις και την ηθική δικαίωση των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων της Κατοχής, τεκμηριώνοντας το δίκαιο του αιτήματος από όλες τις πλευρές», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «η συμβολή του κορυφώθηκε με την έκδοση της “Μαύρης Βίβλου της Κατοχής”, την οποία αφιέρωσε στον εκτελεσμένο του αδερφό, η οποία έφτασε στους μαθητές των σχολείων μας αλλά και σε προσωπικότητες από το διεθνές πολιτικό στερέωμα». «Αλλά και με τη συνεργασία του για τη διατύπωση της απόφασης της ελληνικής Βουλής το 2019 που ενεργοποίησε τη ρηματική διακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης προς το γερμανικό κράτος για τη διεκδίκηση με κάθε μέσο των ενεργών απαιτήσεων της χώρας για τις γερμανικές επανορθώσεις». 

«Και για αυτό σήμερα νιώθουμε πιο φτωχοί. Πιο φτωχοί γιατί θα μας λείψει η παρρησία, η ανθρωπιά και το καθάριο βλέμμα του “πρώτου παρτιζάνου της Ευρώπης” που αναζητούσε σταθερά πέρα από τα ασφυκτικά όρια του παρόντος τις δυνατότητες του χειραφετητικού μέλλοντος», καταλήγει η συλλυπητήρια ανακοίνωση του γραφείου Τύπου.

Φώφη Γεννηματά: «Η Ελλάδα έχασε σήμερα έναν μεγάλο πατριώτη»

«Η Ελλάδα έχασε σήμερα έναν μεγάλο πατριώτη, αγωνιστή, έναν σπουδαίο δημοκράτη. Αποχαιρετούμε με θλίψη τον Μανώλη Γλέζο. Το σύμβολο της Αντίστασης. Μια ζωή γεμάτη αγώνες. Μια ζωή ενός ασυμβίβαστου ήρωα», αναφέρει η Φώφη Γεννηματά εκφράζοντας τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια τού Μάνώλη Γλέζου.

Προσθέτει ότι η ζωή του ήταν μια ζωή γεμάτη πάθος για τον άνθρωπο, για το δίκιο και τη λευτεριά, την αξιοπρέπεια και τη δημοκρατία. «Για αυτά πάλεψε εκτός και εντός Βουλής, από τα έδρανα της Αριστεράς, αλλά και του ΠΑΣΟΚ πλάι στον Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο ελληνικός λαός τον αγάπησε και τον τίμησε με την ψήφο του.

Θα τον θυμόμαστε πάντα, για την περηφάνια, την εντιμότητα και την αγωνιστικότητα που μας δίδαξε. Σημείο αναφοράς για τις μελλοντικές γενιές».

Ανακοίνωση του ΚΚΕ

«Έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, σε ηλικία 98 ετών, ο αγωνιστής της αντίστασης Μανώλης Γλέζος. Ο Μανώλης Γλέζος, μαζί με τον Λάκη Σάντα, τη νύχτα της 30ης προς 31η Μάη του 1941 κατέβασαν από την Ακρόπολη την μισητή, χιτλερική σημαία, ενέργεια-σύμβολο της θαρραλέας αντίστασης του ελληνικού λαού. 

Την περίοδο της κατοχής έδρασε μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και του ΕΑΜ. Συνελήφθη και καταδικάστηκε 3 φορές από τις ιταλικές και τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ για τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου και προσθέτει: «Μετά την απελευθέρωση ανέλαβε αρχισυντάκτης στον Ριζοσπάστη. Συλλαμβάνεται και δικάζεται το 1948. Όπως χιλιάδες αγωνιστές πέρασε χρόνια σε φυλακές, εξορίες, βασανιστήρια.

Τον Σεπτέμβρη του 1951, όντας φυλακισμένος, εκλέγεται βουλευτής με την ΕΔΑ. Αποφυλακίζεται το 1954 και το 1956 αναλαμβάνει διευθυντής της Αυγής, που λειτουργούσε ως εφημερίδα της ΕΔΑ. Φυλακίζεται ξανά από το 1958 έως το 1962. Το 1962 τιμήθηκε από τη Σοβιετική Ένωση με το Βραβείο Λένιν για την αντιστασιακή του δράση, τον αγώνα για την ειρήνη και την πάλη ενάντια στο φασισμό.

Το 1961 εκλέχτηκε τακτικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ από το 8ο Συνέδριο του κόμματος. Με την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος, στις 21 Απρίλη 1967, συλλαμβάνεται και κρατείται για 4 χρόνια στο Γουδή, το Πικέρμι, στη Γενική Ασφάλεια (Χωροφυλακής), τη Γυάρο, το Παρθένι Λέρου. Απελευθερώθηκε το 1971 από τον Ωρωπό.

Αποχώρησε από το ΚΚΕ το 1968.

Από το 1981 και έπειτα εκλέχτηκε βουλευτής και ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και αργότερα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Συμμετείχε δραστήρια στο Εθνικό Συμβούλιο για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων». 

Λαϊκή Ενότητα

«Ο Μανώλης Γλέζος παίρνει τη θέση του στην στρατιά των αθανάτων ηρώων μας» αναφέρει η Λαϊκή Ενότητα και μεταξύ άλλων τονίζει: «Ο έφηβος αντάρτης μας, έφυγε όρθιος όπως ο ίδιος ήθελε, δίπλα στην αγαπημένη του Τζόρτζια, τα παιδιά του, τα εγγόνια του, τους οικείους του.

»Ένας σπάνιος σύντροφος, ακαταπόνητος αγωνιστής και εργάτης των γραμμάτων, αφιέρωσε όλη του τη ζωή στους αγώνες του Ελληνικού λαού και των άλλων λαών. Συνάντησε τους “μεγάλους” του 20ου αιώνα, τον Φιντέλ Κάστρο, τον Γιάσερ Αραφατ, τον Τσε Γεβαρα, τον Ουγκό Τσαβεζ, τους Σοβιετικούς ηγέτες, τον Μάο Τσε Τουνγκ, τον Πάμπλο Πικάσο. Ατελείωτη η λίστα των πολιτικών, διανοουμένων , καλλιτεχνών, ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών».

Και σε άλλων σημείο, προσθέτει:

«Όσοι τον γνωρίσαμε, ξέρουμε ότι ο χαρακτήρας του ήταν προσιτός σε όλους και όλες. Ένας ανθρώπους της δρακογενιάς των ανταρτών, με πείσμα στις ιδέες του σοσιαλισμού, αγωνιστής των ασυμβίβαστων, εκείνων που δεν γονάτισαν, που δεν εξαγοράστηκαν, που είχαν βλέμμα καθαρό, καρδιά ανοιχτή, ζεστή, δυνατή και ιδέες ξάστερες σαν τον ουρανό της Απείραθου».

Γιάνης Βαρουφάκης

«Ο Μανώλης Γλέζος μας άφησε σε μια σκληρή στιγμή για τους αδύναμους του κόσμου για τους οποίους έδωσε  αγώνα πατριωτικό και διεθνιστικό. Εν ζωή ενέπνευσε από τον Πικάσο μέχρι την τελευταία επαναστάτρια. Από σήμερα θα εμπνέει τους επόμενους να δίνουν ξανά και ξανά τον ίδιο καλό αγώνα», αναφέρει ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης με ανάρτησή του στο Twitter.

Yanis Varoufakis

✔@yanisvaroufakis

Ο Μανώλης Γλέζος μας άφησε σε μια σκληρή στιγμή για τους αδύναμους του κόσμου για τους οποίους έδωσε αγώνα πατριωτικό & διεθνιστικό. Εν ζωή ενέπνευσε από τον Πικάσο μέχρι την τελευταία επαναστάτρια. Από σήμερα θα εμπνέει τους επόμενους να δίνουν ξανά & ξανά τον ίδιο καλό αγώνα.

110

2:22 PM – Mar 30, 2020

Twitter Ads info and privacy

38 people are talking about this

Συλλυπητήρια Γ. Α. Παπανδρέου

Συλλυπητήρια για το θάνατο του Μανώλη Γλέζου εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

«Ο Μανώλης Γλέζος θα μας θυμίζει πάντα τη σημασία των αγώνων για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια, τη σημασία της πάλης ενάντια στον φασισμό, όποια μορφή και αν έχει. Μανώλη, δεν θα ξεχάσουμε!», ανέφερε.

Η Ελληνική Λύση

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Λύσης, στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Σήμερα έφυγε από κοντά μας ο Μανώλης Γλέζος. Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, που έγινε σύμβολο της αντίστασης κατά της γερμανικής κατοχής, όταν μαζί με τον Απόστολο Σάντα κατέβασαν τον Μάιο του 1941 τη σημαία της ναζιστικής Γερμανίας από τον βράχο της Ακρόπολης.

»Ο Μανώλης Γλέζος παραμένει παράδειγμα αντίστασης για τις νεώτερες γενιές, πολύ περισσότερο σήμερα, που η συμπεριφορά της Γερμανίας απέναντι στην Ευρώπη φέρει πολλά χαρακτηριστικά από το παρελθόν της. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά της στους οικείους του».

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν