Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδα - Χρυσή Αυγή: Ανακοινώθηκαν οι ποινές, 13 χρόνια στους... ηγέτες

Ελλάδα – Χρυσή Αυγή: Ανακοινώθηκαν οι ποινές, 13 χρόνια στους… ηγέτες

|

Iσόβια και δέκα χρόνια στον Γιώργο Ρουπακιά ανακοίνωσε το Δικαστήριο ενώ για τα μέλη που ανήκουν στο διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης η ποινή φτάνει τα 13 χρόνια με εξαίρεση τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο στον οποίο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 10 ετών.

 

Ολα πλέον είναι ξεκάθαρα… Τις ποινές στη δίκη της Χρυσής Αυγής ανακοίνωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη. Ειδικότερα, ανακοίνωσε την ποινή ισόβιας κάθειρξης στον Γιώργο Ρουπακιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και πρόσθετη ποινή δέκα ετών για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ.

Οι συνεργοί καταδικάστηκαν από έξι έως επτά χρόνια κάθειρξη και πρόσθετες ποινές πέντε ετών για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση. 

Η πρόεδρος του δικαστηρίου επέβαλε στο διευθυντήριο της ΧΑ δηλαδή στον Νίκο Μιχαλολιάκο και τους βουλευτές που έχουν καταδικαστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Χρήστο Παππά, Ηλία Παναγιώταρο και Γιώργο Γερμενή, ποινή κάθειρξης 13 ετών. Στον Αρτέμη Ματθαιόπουλο επιβλήθηκε ποινή δέκα ετών. Για όσους ήταν απλά μέλη και δεν είχαν ελαφρυντικό επιβλήθηκε ποινή μεταξύ πέντε και επτά χρόνων. Για τους βουλευτές που είχαν ελαφρυντικά η ποινή είναι πέντε χρόνια με πρόσθετες ποινές ανάλογα με το αν είχαν να αντιμετωπίσουν και άλλα αδικήματα. 

Πρόκειται για μια αυστηρή απόφαση που κινήθηκε στα όρια που πρότεινε η εισαγγελέας. 

Με την απόφαση επί των ποινών ολοκληρώνεται μια δικαστική διαδικασία που κράτησε πεντέμισι χρόνια και σηματοδότησε με απόλυτο τρόπο την απόφαση του πολιτικού μας συστήματος για την αντιμετώπιση του ναζιστικού φαινομένου.

Η απόφαση του δικαστηρίου, η σημασία της οποίας ξεπερνάει κατά πολύ τα ελληνικά δεδομένα, κλείνει το μεγάλο κεφάλαιο της εκδίκασης της εγκληματικής δράσης της Χ.Α., μετά τη βαριά δικαστική κρίση περί ενοχής των πολιτικών στελεχών της, που με τη βούλα του δικαστηρίου κρίθηκε εγκληματική οργάνωση.

Τις επόμενες ώρες ή και ημέρες θα γνωρίζουμε ποιοι από τους Χρυσαυγίτες, από τη διευθυντική ομάδα ή μέλη της, θα συλληφθούν και θα οδηγηθούν στις φυλακές. Η μάχη μεταφέρεται στις συγχωνεύσεις των ποινών αλλά και στο αν για κάποιους από αυτούς θα υπάρχει ανασταλτικός χαρακτήρας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η εισαγγελέας κ. Οικονόμου, κινήθηκε όχι στο λεγόμενο «ταβάνι» των προβλεπόμενων ποινών αλλά  ελαφρώς πιο «κάτω». Για παράδειγμα για την διευθυντική ομάδα δεν πρότεινε το ανώτατο προβλεπόμενο όριο των 15 ετών κάθειρξης αλλά τα 13 έτη. Αντίστοιχα για τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εισηγήθηκε 3 χρόνια λιγότερα από τα 10 που είναι το ανώτατο όριο και 1 χρόνο λιγότερο από τα 6 που προβλέπονται για όσους έχουν ελαφρυντικά.

Αντίστοιχα ελαφρώς προς τα κάτω , σε σχέση με το ανώτατο όριο, ήταν και οι ποινές που ζήτησε και για την συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα και για την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά Αιγύπτιου αλιεργάτη.

Το επόμενο θέμα που θα εξεταστεί από το δικαστήριο, είναι αυτό των συγχωνεύσεων, του καθορισμού δηλαδή της συνολικής εκτιτέας ποινής, αναμένεται να διαρκέσει πολλές ώρες. Έτσι παραμένει άγνωστο αν κατά την σημερινή διαδικασία θα κριθεί αν και ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στην φυλακή.

Η Ελληνική Αστυνομία δηλώνει πανέτοιμη να προχωρήσει στις συλλήψεις εκείνων για τους οποίους θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης. Εχει λάβει επίσης όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τη μεταγωγή τους σε όποια φυλακή οριστεί ότι πρέπει να πάνε για να εκτίσουν την ποινή τους. Μπορεί να είναι η 3η πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, μπορεί και να είναι κάποια φυλακή της ενδοχώρας, στο Δομοκό ή το Μαλανδρίνο.

Δε κάθε περίπτωση για όσους αποφασιστεί ποινή που δεν θα έχει ανασταλτικό χαρακτήρα θα οδηγηθούν πρώτα σε 14ήμερη καραντίνα και μετά θα πάνε στα κελιά τους.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα kathimerini.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν