Ελλάδα - Χρυσή Αυγή: Η ...απειλή Λαγού ότι θα είναι στο Εφετείο τη Δευτέρα

Τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, το πρωί θα ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου επί των ελαφρυντικών όσον αφορά τα μέλη της Χρυσής Αυγής που έχουν κριθεί ένοχα ...   Μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης η πρόεδρος ρώτησε την Εισαγγελέα αν είναι έτοιμη για την πρότασή της επί των ποινών και όταν η κ. Οικονόμου απάντησε αρνητικά, η κ. Λεπενιώτη έδωσε διακοπή της διαδικασίας για τη Δευτέρα στις 10 το πρωί.

Νωρίτερα, ακραίους χαρακτηρισμούς χρησιμοποίησε στην αγόρευσή του ο συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου, επιτιθέμενος τόσο στους πολίτες που συγκεντρώθηκαν έξω από το Εφετείο την ημέρα της απόφασης επί των ενοχών, όσο και σε πολιτικούς που έκαναν δηλώσεις ενόψει της ετυμηγορίας. Ο συνήγορος χαρακτήρισε «ξυπόλυτους» τους χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν στο Εφετείο και «γραφικούς και αστείους» τους βουλευτές που έκαναν δηλώσεις με το σύνθημα «Δεν είναι αθώοι».

Επί της ουσίας, ο συνήγορος ζήτησε τρία ελαφρυντικά επιχειρώντας να πείσει το δικαστήριο για να έχει ευνοϊκή ποινική μεταχείριση. Από την πλευρά της υπεράσπισής του ζητήθηκαν τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Η υπεράσπιση Μιχαλολιάκου αναφέρθηκε στο κοινοβουλευτικό και κοινωνικό του έργο, στη συγγραφή βιβλίου και εκφράστηκε με επικριτικό τρόπο για τους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί την πρώτη ημέρα της έκδοσης της απόφασης έξω από το δικαστήριο.

Μάλιστα αναφερόμενος στους πολιτικούς είπε: «Διεξήχθη μια δίκη ήρεμη και μετά βλέπεις γραφικούς βουλευτές να λένε ”δεν είναι αθώοι”. Μα πόσο γελοίοι είναι αυτοί οι άνθρωποι. Να σας δίνουν εντολές αν είναι ένοχοι ή αθώοι».

Η περίπτωση Λαγού

Την παρουσία του στο Εφετείο Αθηνών, όπου διεξάγεται η δίκη της Χρυσής Αυγής, προανήγγειλε ο ευρωβουλευτής και καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Γιάννης Λαγός. Όπως ανέφερε σε δήλωσή του: «Εάν δεν βγει θετικό το τεστ κορωνοϊού που έκανα, την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου στις 10 το πρωί θα είμαι στο δικαστήριο.Έχω δικαίωμα λόγου. Θα ακουστούν ΟΛΑ. Γκρεμίζοντας την χούντα τους. Σας περιμένω εκεί. Ακόμα και μόνος όμως θα πάω!».

Αξίζει να σημειωθεί πως η καταδικαστική απόφαση του Εφετείου για τον Γιάννη Λαγό ανοίγει δυνητικά τον δρόμο για τη σύλληψή του και την έκδοσή του στην Ελλάδα, ωστόσο αυτή η διαδικασία δεν είναι απλή.

Να τονίσουμε ότι βάσει του πρωτοκόλλου περί των προνομίων και ασυλιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι ευρωβουλευτές απολαμβάνουν απόλυτη ασυλία σχετικά με τις ψήφους και τις γνώμες που εκφράζουν στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους, αλλά και προσωπική ασυλία, ακόμα και για πράξεις που έλαβαν χώρα πριν από την εκλογή τους, ώστε να διαφυλαχθεί η ανεξαρτησία τους από την απειλή διώξεων.

Το άρθρο 9 του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρει πως το πρώτο βήμα για την άρση της προσωπικής ασυλίας είναι η ενημέρωση του προέδρου του σώματος από το κράτος-μέλος (μέσω των δικαστικών αρχών ή της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της χώρας στην Ε.Ε.) και η κατάθεση του σχετικού αιτήματος. Το αίτημα στη συνέχεια ανακοινώνεται στην Ολομέλεια και παραπέμπεται στην επιτροπή επί νομικών θεμάτων ή JURI.

Με πληροφορίες και φωτογραφία από την ιστοσελίδα kathimerini.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News