Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΈλλάδα - Κ. Μητσοτάκης: "Δεν αλλάζει ο εκλογικός Νόμος" (video)

Έλλάδα – Κ. Μητσοτάκης: “Δεν αλλάζει ο εκλογικός Νόμος” (video)

|

Οι απαντήσεις που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κυριακάτικη Συνέντευξη της ΔΕΘ για ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα εντός κι εκτός συνόρων – Τι είπε για την “γυναικοκτονία” και τις εκλογές 

Απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων γύρω από μία ευρεία ατζέντα θεμάτων έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης , στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ.

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την κλιμακούμενη ρητορική της Τουρκίας, ερωτηθείς αν φοβάται θερμό επεισόδιο, ο κ. Μητσοτάκης καταδίκασε την τουρκική ρητορική και υπογράμμισε ότι εκείνος είναι πάντα ανοιχτός να συναντήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θεωρώ απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου. Εξαιρετικά προβληματική η διαρκής προκλητικότητα από το τουρκικό κατεστημένο. Πριν τις εκλογές, τα κόμματα στην Τουρκία υπερθεματίζουν σε εθνικισμό αλλά υπονομεύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε σε μπαράζ σκληρών δηλώσεων. Θα ήταν ανεύθυνο και δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα μου. Θα δίνουμε όμως σαφείς απαντήσεις», είπε.

Και πρόσθεσε: «Η Τουρκία προκαλεί την ένταση και παρουσιάζει την Ελλάδα ως δήθεν επιτιθέμενη. Δεν υπάρχει κανείς στο εξωτερικό που να πιστεύει ότι τα ελληνικά νησιά είναι απειλή για την Τουρκία. Θα χτίζουμε με ακόμα μεγαλύτερη συνέπεια τις συμμαχίες μας. Θα εξοπλίζουμε τις ΕΔ μας αλλά θα έχουμε και ανοιχτούς διαύλους με την Τουρκία. Δεν ανατίναξα εγώ τις γέφυρες με την Τουρκία. Είμαι πάντα ανοιχτός να συναντήσω τον Ερντογάν. Εκείνος δεν θέλει. Αλλά τα έχω ξανακούσει αυτά. Και τελικά συναντηθήκαμε και θα συναντηθούμε και πάλι. Υπάρχει στην Πράγα η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας που η Τουρκία μπορεί να παραβρεθεί. Όμως να γνωρίζει η Τουρκία ότι αν βρεθεί εκεί θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ελληνική επιχειρηματολογία».

Σε επόμενη ερώτηση πάνω στο ίδιο θέμα, είπε: «Δεν μπορώ να διανοηθώ μια σύρραξη Ελλάδος – Τουρκίας με την Τουρκία επιτιθέμενη. Αν συνέβαινε αυτό η Τουρκία θα έπαιρνε μια απάντηση καταλυτική. Γνωρίζει η Τουρκία τον βαθμό ετοιμότητας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Σε ερώτημα αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, έστειλε εμμέσως μήνυμα προς την Τουρκία: «Η στάση μας θέτει μια γραμμή σε χώρες που σέβονται το εθνικό δίκαιο και εκείνες που επιβουλεύονται όσες θεωρούν ότι είναι αδύναμες.Έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα η στήριξη που δίνουμε. ”Να κοπεί ο βήχας” σε όποιον φαντασιώνεται κάτι ανάλογο».

«Έχουμε κάνει ό,τι χρειαστεί για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται»
«Θέλω να διαβεβαιώσω απόλυτα τους πολίτες ότι έχουμε κάνει ό,τι χρειαστεί για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται τόσο σε ό,τι αφορά στην προμήθεια του φυσικού αερίου, όσο και σε αυτή του LNG» απήντησε σε ερώτηση για το κατά πόσον είναι εξασφαλισμένη η ενεργειακή επάρκεια. 

Προσέθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίδεται σε μία απίστευτη παραπληροφόρηση σε ό,τι αφορά τη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. «Δεν μπορούμε να ζούμε στον κόσμο των fake news, να μην αναπαράγονται τέτοια ψέματα» είπε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι, παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι έχει απέναντί του μία αντιπολίτευση του «δώσ’ τα όλα» ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπερβεί τα δημοσιονομικά όρια. 

«Πρέπει να μειώσουμε συνολικά τη ζήτηση φυσικού αερίου», είπε και πρόσθεσε: «Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο που είναι η πλήρης διακοπή φυσικού αερίου από τη Ρωσία».

«Είναι μονόδρομος η απολιγνιτοποίηση της χώρας σε βάθος χρόνου», είπε σε άλλη ερώτηση, συμπληρώνοντας ότι είναι «προσωρινό μέτρο η καταφυγή στον λιγνίτη για ένα – δύο χρόνια λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου. Κάποιες τις λιγνιτικές μονάδες είχαν φτάσει στο όριο της ζωής του και δεν μπορούσε να επεκταθεί». «Τα σπίτια θα είναι πιο οικονομικό φέτος να θερμανθούν με πετρέλαιο παρά με φυσικό αέριο», τόνισε.

«Έτοιμοι για κάθε πρόκληση στο προσφυγικό»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το προσφυγικό και τη στάση της Τουρκίας στον Έβρο και στα σύνορα απάντησε: «Η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση. Όταν λέμε ότι φυλάμε τα σύνορα με αποτελεσματικότητα και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, το κάνουμε και θα συνεχίσουμε».

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τα Σώματα που φυλάνε τα σύνορα και διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε αταλάντευτοι την πολιτική που ακολουθούμε». 

Για τις ΜΚΟ που αναπαράγουν ρητορική της Τουρκίας για το θέμα, είπε τα εξής: «Υπάρχουν κάποιες ΜΚΟ για τις οποίες το προσφυγικό είναι μπίζνα. Ξέρουμε με ποιες θέλουμε να συνεργαζόμαστε και ποιες είναι ενδεχομένως προβληματικές. Η εργαλειοποίηση προσφύγων είναι συμπεριφορά που πρέπει να είναι και πολιτικά κατακριτέα. Για τους ανθρώπους που φτάνουν στην Ελλάδα και είναι πραγματικοί πρόσφυγες, έχουμε επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου και έχουμε αποφορτίσει τις δομές». 

«Δεν θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος»
«Έχω δεχθεί εισηγήσεις για αλλαγή εκλογικού νόμου, αλλά δεν είμαι “κωλοτούμπας”, οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί και δεν νοούνται να αλλάξουν πριν από τις εκλογές. Θα ήταν θεσμικά ανεύθυνο. Προτιμώ να αναλώσω την ενέργεια μου, από το να κατεβάζω εκλογικούς πήχεις, στο να πείθω τους πολίτες», απάντησε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Χαρακτήρισε την απλή αναλογική «καταστροφικό σύστημα», εκτιμώντας ότι «θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές προκύπτει από τα απλά μαθηματικά της απλής αναλογικής». Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι θεωρητικά υπάρχει η δυνατότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα. «Αριθμητικά αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά αυτό θα συνιστά πολιτική τερατογένεση», είπε.

Σχολίασε ότι «ο κ. Ανδρουλάκης είναι κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ», είπε ότι σέβεται τον κ. Βενιζέλο, «αν και δεν συμφωνήσαμε τελευταία», συμπληρώνοντας ότι με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ καθώς και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, «είναι πιο πολλά αυτά που μας ενώνουν παρά από αυτά που μας χωρίζουν».

Απέρριψε κάθε σενάριο συνεργασίας με την Ελληνική Λύση, λέγοντας ότι «δεν είμαι καθόλου κοντά με τον κ. Βελόπουλο». «Αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, δεν συνεπάγεται και μονοκομματική κυβέρνηση», λέγοντας ότι «η κυβέρνηση είναι διευρυμένη ως προς το στελεχιακό δυναμικό με ανθρώπους που ιστορικά δεν προέρχονται από τη ΝΔ».

«Θέλω να εξηγήσω το ζητούμενο των εκλογών και ο λαός να μας δώσει μια δεύτερη εντολή και όχι δεύτερη φορά στη συμφορά», είπε και υπογράμμισε: «Το δίλημμα είναι Μητσοτάκης ή Τσίπρας. Κανείς άλλος δεν έχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να είναι και πρωθυπουργός». 


 

Μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στην κυβέρνηση
Για την επιτροπή που αφορά τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και το ενδεχόμενο καθιέρωσης γάμου για ομόφυλα ζευγάρια: «Για πρώτη φορά η χώρα μας έχει εθνική στρατηγική για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+. Έχουμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα. Καταργήθηκε, πχ η απαγόρευση αιμοδοσίας, καταργήσαμε θεραπείες μεταστροφής, ρυθμίστηκε το ζήτημα των επεμβάσεων σε intersex βρέφη. Για πρώτη φορά άτομα που ανοικτά είναι ομοφυλόφιλα συμμετέχουν σε ελληνική κυβέρνηση. Είναι σημαντικό ότι αυτό γίνεται από κεντροδεξιά κυβέρνηση. Υπάρχει ήδη νομική κατοχύρωση του συμφώνου συμβίωσης. Για τον πολιτικό γάμο, κάθε πράγμα στον καιρό του».

«Ναι» στον όρο γυναικοκτονία
«Αποδέχομαι τον όρο της “γυναικοκτονία“. Γιατί θέλω να προσδιορίσω ότι αυτά τα εγκλήματα, αυτά που τα κρύβαμε κάτω από το χαλί, πρέπει να αποκτήσουν ιδιαίτερο χαρακτηρισμό, αλλά όχι ιδιαίτερη νομική κατοχύρωση. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι μία γυναικοκτονία είναι πιο απεχθής από δολοφονία ενός παιδιού ή ηλικιωμένου. Ναι, να χρησιμοποιούμε τον όρο γιατί αυτό επιβάλλει το σπάσιμο της σιωπής γύρω από εγκλήματα που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά». 

«Ναι στον όρο γυναικοκτονία για το δημόσιο διάλογο, ναι σε όλες τι δράσεις που δίνουν τη δυνατότητα στις γυναίκες να καταφύγουν, ναι στη νέα αυτή ενασχόληση στην ΕΛ.ΑΣ, ναι να μιλάμε και να χρησιμοποιούμε τον όρο, αυτό επιβάλλει το σπάσιμο της ομερτά και της σιωπής», πρόσθεσε.

Πανεπιστημιακή Αστυνομία
Αναφερόμενος στην πανεπιστημιακή αστυνομία μετά από σχετική ερώτηση, είπε ότι το προσωπικό έχει εκπαιδευτεί και το σημαντικό είναι να κερδηθεί το στοίχημα ότι δεν μιλάμε για κατασταλτικό μηχανισμό.

«Θα το κερδίσουμε το στοίχημα και θα επιμείνουμε στην κατεύθυνση που έχουμε κινηθεί», υπογράμμισε.

«Η βία βαίνει μειούμενη, η Αστυνομία έχει ενισχυθεί και πολλά άβατα δεν υπάρχουν πια. Στα πανεπιστήμια προχωρούμε με δυσκολίες είναι αλήθεια στην εφαρμογή του νόμου. Πρέπει τα πανεπιστήμια μας να είναι ασφαλή, ως εκ τούτου έχει γίνει πολύ σημαντική πρόοδος. Ωστόσο, είναι σαφές πως ερχόμαστε αντιμέτωποι με νέες μορφές βίας», σημείωσε.  

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΣΥΡΙΖΑ – Ευροεκλογές: Η Κυκλαδίτισσα Κατερίνα Γιαννακά συμμετέχει στο ευροψηφοδέλτιο

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη υποψήφιων ευρωβουλευτών - Τι δήλωσε η Κατερίνα Γιαννακά που εκλέχτηκε από το Νότιο Αιγαίο στους προκριματικούς

ΣτΕ – Αμοργός: Ακύρωσε την απόφαση του ΥΠΕΝ για τα ύψη κτιρίων

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώνει απόφαση του ΥΠΕΝ για το ύψος των κτιρίων σε παραδοσιακό οικισμό με φόντο την Αμοργό

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Γιατί πρέπει να ταξιδεύετε έχοντας κατά νου την άνεσή σας;

ποια είναι η τέλεια ισορροπία μεταξύ άνεσης και οικονομίας για ένα ταξίδι ...

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia- Play Offs: Με σούπερ Χαρούνι, άλωσε τη Βούλα και βλέπει τελικό ανόδου

Εντυπωσιακός ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia κέρδισε τον Πρωτέα Βούλας (74-64) και το Σάββατο ετοιμάζεται για το παιχνίδι - τελικό... Αγωνία για τους τραυματίες παίκτες....

Ολυμπιακή Φλόγα: Σε Καστελόριζο και Κυκλάδες ο Γιάννης Βρούτσης

Σε Καστελόριζο, Σαντορίνη, Νάξο και Πάρο ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, για τη Λαμπαδηδρομία της Ολυμπιακής Φλόγας

Blue Star Ferries: Το “Blue Star 2” για μερικές ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας

Το Blue Star Delos παραμένει στο Βόρειο Αιγαίο, το Blue Star 1 πάει Δωδεκάνησα και στη Παροναξία από σήμερα έως και την 25η Απριλίου το Blue Star 2 (πίνακας)

Διαδικτυακά καζίνο για Έλληνες παίκτες

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για τη συμμετοχή σε ελληνικά διαδικτυακά καζίνο

Σαντορίνη – Μύκονος: Μεγάλη πτώση στην αεροπορική επιβατική κίνηση

Πτώση (διψήφιος ο αριθμός) στην αεροπορική επιβατική κίνηση για Μύκονο και Σαντορίνη - Αντίθετα ανεβαίνει η Ρόδος

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Κυκλάδες: Πως διαμορφώνεται ο δικαστικός χάρτης, ποια ειρηνοδικεία καταργούνται

Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές μέσω του Δικαστικού Χάρτη που είναι σε διαβούλευση για τις Κυκλάδες - Οι οργανικές θέσεις και τα ειρηνοδικεία που καταργούνται...

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου στους Μπαξέδες και το Πορί

Αμοργός – Ενωση Ξενοδόχων: Καθαρίζουμε τον Πύργο της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη

Tην Κυριακή ο Καθαρισμός του Πύργου της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη στο πλαίσιο της δράσης Let’s do it Greece 2024