Ελλάδα: Και με τη ...βούλα Πρόεδρος της Δημοκρατίας η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Μια σελίδα ιστορίας γράφτηκε το πρωί της Τετάρτης στη Βουλή των Ελλήνων. Με τη στήριξη των τριών μεγαλύτερων κομμάτων η Κατερίνα Σακελλαροπούλου εκλέχτηκε με ευρύτατη πλειοψηφία ως η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας.  'Ελαβε συνολικά 261 θετικές ψήφους σε 294 παρόντες βουλευτές, ενώ 33 δήλωσαν «παρών». Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει  το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της Ελληνικής Δημοκρατίας. 

Την απερχόμενη πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τη στήριξαν με την ψήφο τους τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το Κίνημα Αλλαγής.  Το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 και η Ελληνική Λύση ψήφισαν «παρών», καθώς δεν προβλέπεται αρνητική ψήφος για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Η ονομαστική ψηφοφορία ξεκίνησε λίγο μετά τις 10:30 το πρωί στην αίθουσα της Ολομέλειας. Όσον αφορά τους απόντες, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς (ΝΔ) απουσίαζε στο εξωτερικό, ενώ ο Τρύφων Αλεξιάδης (ΣΥΡΙΖΑ) είναι ακόμη στο νοσοκομείο. Απουσίαζε και ο Νίκος Συρμαλένιος του ΣΥΡΙΖΑ λόγω ασθενείας. Απουσίαζαν ακόμη ο Κώστας Ζουράρις (ΣΥΡΙΖΑ), ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) και η Κωνσταντίνα Αδάμου λόγω ασθενείας (ΜέΡΑ25).   Οι Αντ. Σαμαράς, Ν. Συρμαλένιος και Τρ. Αλεξιάδης έστειλαν επιστολή, με την οποία δηλώνουν ότι αν ήταν παρόντες θα ψήφιζαν την κ. Σακελλαροπούλου. 

mhtsotakhs-voylh-phgadaki.jpg

Ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας θα μεταβεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία διαδέχεται τον Προκόπη Παυλόπουλο. Ο απερχόμενος Πρόεδρος ολοκληρώνει τη θητεία του στις 13 Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία θα ορκιστεί η κ. Σακελλαροπούλου. Σημειώνεται ότι η κ. Σακελλαροπούλου εξελέγη από την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή, κατά την οποία απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι, σύμφωνα με το πρόσφατα αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος.

Τηλεφωνικά συγχαρητήρια Παυλόπουλου σε Σακελλαροπούλου

Αμέσως μετά την ψηφοφορία ο κ. Παυλόπουλος τηλεφώνησε στην κ. Σακελλαροπούλου για να τη συγχαρεί και της ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο της. 

Μητσοτάκης για Σακελλαροπούλου: Σύμβολο μετάβασης στη νέα εποχή

«Η εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως πρώτης γυναίκας Προέδρου της ελληνικής Δημοκρατίας με πολύ μεγάλη πλειοψηφία συμβολίζει τη μετάβαση στη νέα εποχή», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την ψηφοφορία, στο περιστύλιο της Βουλής.

«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επιβεβαιώνει ότι στα μεγάλα μπορούμε να συμφωνήσουμε για μια Ελλάδα που μπαίνει σε μια νέα εποχή με πρώτη γυναίκα Πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Ανέφερε επίσης σε όλους τους τόνους πως με την εκλογή της κ. Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας ανοίγει «ένα παράθυρο στο μέλλον».

gre22165510.jpg

Ανθρώπινες στιγμές στο Κοινοβούλιο

Έχει το Κοινοβούλιο τις ανθρώπινες στιγμές του ακόμα και όταν οι διαδικασίες πρέπει να τηρούνται κατά γράμμα όπως η σημερινή για την εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Έτσι όταν ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ανακοίνωσε ότι ο Τρύφωνας Αλεξιάδης δεν θα παραστεί στην ψηφοφορία λόγω ασθενείας και με την ευκαιρία αυτή του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση το Σώμα χειροκρότησε θερμά.

Λίγη ώρα νωρίτερα υπήρξε εμφανής θυμηδία όταν ο κ. Τασούλας ενημέρωσε ότι ο βουλευτής Πειραιά της ΝΔ Μανωλάκος Νίκος θα καθυστερήσει επειδή υπήρξε βλάβη στο αυτοκίνητο του. Τελικά ο βουλευτής πρόλαβε έστω και καθυστερημένα να δηλώσει το όνομα της νέας ΠτΔ.