Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδα: Κόβεται το «επίδομα» των βουλευτών για τα θερινά τμήματα

Ελλάδα: Κόβεται το «επίδομα» των βουλευτών για τα θερινά τμήματα

|

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σήμερα μέσω αλλαγών του Κανονισμού που ψηφίστηκαν στη Βουλή ανακοίνωσε αλλαγές για τα «θερινά τμήματα» που αρχίζουν την προσεχή Τρίτη – Κατάργηση της θεσπισθείσας το 1991 χορήγησης πρόσθετης αποζημίωσης των βουλευτών για τη συμμετοχή τους σε αυτά τα τμήματα των θερινών μηνών (ετήσιο κόστος στο 1,3 εκατ ευρώ) 

Με μια συμβολική κίνηση, η οποία έχει αναμφισβήτητα πολιτική σημασία και που προκαλεί σε αρκετούς βουλευτές πικρό χαμόγελο, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης συνοδεύει –μέσω αλλαγών του Κανονισμού που ψηφίστηκαν σήμερα το μεσημέρι- τα «θερινά τμήματα» που αρχίζουν την προσεχή Τρίτη: Μία εκ των αλλαγών που ψηφίστηκαν αφορά την κατάργηση της θεσπισθείσας το 1991 χορήγησης πρόσθετης αποζημίωσης των βουλευτών για τη συμμετοχή τους σε αυτά τα τμήματα των θερινών μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του Κανονισμού, πέραν της μηνιαίας αποζημίωσής τους οι εκπρόσωποι των πολιτών στο Κοινοβούλιο προέβλεπαν μεταξύ άλλων και πρόσθετη αμοιβή τόσο για τη συμμετοχή τους στις Επιτροπές, όσο και στα θερινά τμήματα. Τα τελευταία χρόνια της κρίσης, το ύψος της πρόσθετης αυτής αμοιβής είχε μειωθεί αρκετά, ενώ οι περισσότεροι σημείωναν ατύπως πως ουσιαστικά το «επίδομα» των θερινών είχε κοπεί. Ωστόσο, ως προς το κρίσιμο και τυπικό μέρος του ζητήματος, η εν λόγω αμοιβή υπήρχε: «Αποζημίωση βουλευτών για τη συμμετοχή τους στα τμήματα διακοπών της Βουλής και της Επιτροπές αυτής» είναι ο τίτλος του Κωδικού «ΚΑ 0122» του ετήσιου προϋπολογισμού. Το ποσό που προβλέπεται για το τρέχον έτος συνολικά (για θερινά και Επιτροπές) είναι 1.321.000 ευρώ.

Αλλες αλλαγές που ψηφίστηκαν αφορούν την αναδιάρθρωση των προβλεπομένων για τη στελέχωση των γραφείων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, καθώς τώρα πλέον προβλέπεται ότι για τα δύο πρώτα κόμματα θα υπηρετούν στα γραφεία τους από 20 υπάλληλοι της Βουλής, δέκα για το τρίτο κόμμα, και από πέντε για τα υπόλοιπα. Οπως ειπώθηκε, «σήμερα» η αναλογία ήταν 29 για ΝΔ, 16 ΠΑΣΟΚ, 8 για ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα έκδοσης περιοδικού (σε έντυπη ή και ηλεκτρονική μορφή) της Βουλής, για την προβολή του κοινοβουλευτικού έργου και των λοιπών δραστηριοτήτων του Κοινοβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι υπήρχε τέτοιου περιεχομένου περιοδικό, το οποίο χρηματοδοτείτο από τη βουλή, αλλά ανήκε σε ιδιώτη.

Παρουσιάζοντας τις αλλαγές ο κ. Ν. Βούτσης στάθηκε μεταξύ άλλων και στο θέμα των διαχρονικών συζητήσεων (όχι πάντα κολακευτικών για το πολιτικό-κοινοβουλευτικό σύστημα και κατά κανόνα όχι αδικαιολόγητων) με επίκεντρο το ζήτημα των υπηρετούντων υπαλλήλων στη Βουλή. Ο κ. Βούτσης επισήμανε ότι πολλές από τις επιθέσεις αυτές έχουν δόλο, με στόχο την απαξίωση του πολιτικού κόσμου, ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως τουλάχιστον επί της θητείας του δεν γίνονται κομματικές προσλήψεις. Παλαιότερα, συμπλήρωσε, υπήρχαν εποχές «πελατειακής νοοτροπίας». Υπό το πρίσμα αυτό, αναφέρθηκε και σε πρόσφατα δημοσιεύματα τα οποία, όπως τόνισε, παρουσιάζουν με τρόπο παραπλανητικό την εικόνα των υπηρετούντων στη Βουλή και που δημιουργούν την αίσθηση πως έχουν γίνει αθρόες προσλήψεις. Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι δαν ανταποκρίνονται όλα αυτά στην πραγματικότητα. Αν κάτι συνέβη, πρόσθεσε, είναι η πρόσληψη με συμβάσεις καθαριότητας απευθείας από τη Βουλή, εκείνων που απασχολούνταν τα προηγούμενα χρόνια μέσω συνεργείων εργολάβων (πρόκειται, όπως ανέφερε, για σχεδόν 60 άτομα).

Ανέφερε, παράλληλα, ότι υπάρχουν ανάγκες για προσωπικό στη Βουλή και τόνισε την πολιτική του βούληση αυτές όπου εντοπίζονται να πληρωθούν. Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε την ύπαρξη πλάνου για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ και κατόπιν διαγωνισμού 17 υπαλλήλων, στη βάση της πρόβλεψης του νόμου για 1 προς 4, συγκριτικώς με εκείνους που συνταξιοδοτούνται.

«Αυτή τη στιγμή λείπει προσωπικό» είπε και αιτιολόγησε την επισήμανση αυτή υποστηρίζοντας πως έχει πολλαπλασιαστεί η δραστηριότητα και συνεπώς οι ανάγκες της Βουλής: «Γίνεται δουλειά από όλους μας, ώστε η Βουλή σε αυτά τα πολύ δύσκολα χρόνια που φάνταζε σαν «μαυσωλείο» και ταυτόχρονα χώρος λήψης αντικοινωνικών αποφάσεων, να έχει ζωντανή και δημιουργική επικοινωνία εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Μειώνεται με πολιτικό σκεπτικό αυτά τα χρόνια η απόσταση της Βουλής από την κοινωνία. Και αυτό είναι κάτι που λειτουργεί υπέρ της δημοκρατίας και του πολιτικού συστήματος, ειδικά τώρα κατά την πορεία εξόδου από την κρίση και ενόψει των επόμενων πολύ δύσκολων χρόνων για τη χώρα και την Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως, ο θόρυβος για τα ζητήματα αυτά, ανάγκασε τον Πρόεδρο της βουλής να «παγώσει» επί του παρόντος, μία εκ των αλλαγών που είχαν σχεδιαστεί και αφορούσε την μονιμοποίηση 68 ατόμων που υπηρετούν ως Ειδικοί Φρουροί στη Βουλή – και παρά το γεγονός ότι η αλλαγή αυτή συναντούσε την συναίνεση όλων των κομμάτων: «Ζητώ να παγώσει (ενν. η διάταξη για τους ειδικούς φρουρούς). Δεσμεύομαι απολύτως ότι θα επιλυθεί στην προσεχή αναθεώρηση Κανονισμού, το Φθινόπωρο» είπε αιτιολογώντας αυτή την υπαναχώρησή του ο κ. Βούτσης και συνέχισε: «Ενδεχομένως θα λένε για άλλους «κόκκινους» του Βούτση, κι εγώ δεν θα μπορώ να κυκλοφορώ στο δρόμο. Με πιάνει κόσμος που εύλογα θέλει και το παιδί του να βρει δουλειά. Πώς μπορώ να έχω τόση πίεση και να απολογούμαι».

Από τα αξιοσημείωτα, τέλος, είναι ότι ο κ. Βούτσης προανήγγειλε και νέο νομοθετικό πλαίσιο για το «πόθεν έσχες», που –όπως ανέφερε χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις- «μπορεί να έχει αγκάθια».

Με πληροφορίες και Φωτογραφία από την “Καθημερινή” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν