Ελλάδα: Με ένα self test από Δευτέρα (17/05) στα σχολεία

Εχετε Self Test? Η ερώτηση που κάνουν οι περισσότεροι από τους Ελληνες στους υπαλλήλους των Φαρμακείων σε καθημερινή βάση μετά τις 9 το πρωί στα νησιά της Ελλάδας. Και η απάντηση; "Οχι έχουν τελειώσει"... Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση μέσα από τα παράθυρα των τηλεοπτικών σταθμών με τα ηγετικά της στελέχη σε επίπεδο Υγείας πανηγυρίζει "είμαστε η χώρα με τα περισσότερα self test. Περισσότερα από 8 εκατομμύρια έχουμε δώσει"... Η πραγματικότητα; Στα Δωδεκάνησα τα νησιά δεν έχουν και χθες χρειάστηκε να μεταφερθούν στη Ρόδο με ελικόπτερο του στρατού τεστ ώστε να μπορέσουν μαθητές να πάνε σχολείο... 

Στη Σαντορίνη; Εδώ και μέρες δεν υπάρχουν self test και οι φαρμακοποιοί λένε "δεν έχουμε Δεν υπάρχει καλός εφοδιασμός". Το ίδιο λένε και στη Νάξο... Δεν υπάρχει σωστός προγραμματισμός... Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόσφατα, στο Νοσοκοκμείο της Νάξου μαθητές σχολείου πήγαν για self test γιατί δεν υπήρχε άλλος τρόπος αλλιώς δεν θα έκαναν μάθημα.  Αλλά η Κυβέρνηση πανηγυρίζει... "Εχουμε self test. Δεν υπάρχει πρόβλημα".... 

Και πριν απο λίγο έχουμε εξελίξεις..  Από την Δευτέρα 17 Μαϊου θα έχουμε ένα self test εβδομαδιαίως για την προσέλευση μαθητών, εκπαιδευτικών, διοικητικού και λοιπού προσωπικού στις σχολικές μονάδες. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας το τεστ θα διενεργείται εντός 24 ωρών πριν από την προσέλευση στο σχολείο κάθε Δευτέρα πρωί, θα δηλώνεται το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr/ σύμφωνα με τις οδηγίες, και τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας θα φέρουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ, που θα επιδεικνύουν στο σχολείο.

"Βήμα-βήμα επιστρέφουμε στην κανονικότητα, τηρώντας τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορονοϊό, με διπλό γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας και ατομικής υγείας και τη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας" σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Με self test οι εξετάσεις στα Πανεπιστήμια

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει ότι, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής των Ειδικών, αποφασίζονται τα εξής:

* Εξ αποστάσεως ή διά ζώσης διεξαγωγή των εξετάσεων του εαρινού εξαμήνου στα ΑΕΙ, ανάλογα με τη σχετική απόφαση του οικείου Τμήματος/Σχολής, με την προηγούμενη διενέργεια self-test φοιτητών και καθηγητών.

* Δυνατότητα για διενέργεια με φυσική παρουσία πρακτικής άσκησης για τους φοιτητές μεταξύ του τέταρτου και πέμπτου έτους των προγραμμάτων σπουδών Α’ κύκλου στις Πολυτεχνικές Σχολές/Τμήματα, με διενέργεια self-test μία φορά την εβδομάδα.

* Επανέναρξη των εργαστηριακών μαθημάτων για τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (Ι και ΙΙ) στις 24/05/2021, με διενέργεια self-test μία φορά την εβδομάδα.

* Παράλληλα, εξακολουθούν να ισχύουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορονοϊό, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ο σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών, ο αερισμός των χώρων κλπ.

Για τη δια ζώσης επανέναρξη των παραπάνω δραστηριοτήτων, επίκειται έκδοση νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News