Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδα: Οι Γερμανοί δίνουν .. καλό βαθμό στο Μητσοτάκη, "Ανασχηματισμός" από εμένα...

Ελλάδα: Οι Γερμανοί δίνουν .. καλό βαθμό στο Μητσοτάκη, “Ανασχηματισμός” από εμένα η ανακοίνωση

|

«Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης παίρνει καλούς βαθμούς» επιγράφεται άρθρο της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt  για τον πρώτο χρόνο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία. – Τι αναφέρει ο Ελληνας πρωθυπουργός για την οικονομία, τον Κορωνοϊό και το ενδεχόμενο νέο lockdown το χειμώνα

«Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης παίρνει καλούς βαθμούς» επιγράφεται άρθρο της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt  για τον πρώτο χρόνο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία. Ο ανταποκριτής της εφημερίδας ξεκινάει με μία αναδρομή στον Ιούλιο του 2019: «Δεν έχουμε περίοδο χάριτος, έλεγε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν από έναν χρόνο, μετά την εκλογική νίκη της Ν.Δ. Μάλλον ούτε ο ίδιος φανταζόταν πόσο δίκιο θα είχε με αυτή την πρόγνωση: πρώτα η μεταναστευτική κρίση στα σύνορα με την Τουρκία, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να πολιορκούν επί εβδομάδες τα ελληνικά σύνορα και μετά η πανδημία του κορωνοϊού. Μέχρι στιγμής ο 52χρονος έχει ανταποκριθεί και στις δύο αυτές προκλήσεις».

«Στα σύνορα επικρατεί και πάλι ηρεμία. Χάρη στις ενισχυμένες περιπολίες της αστυνομίας και της ακτοφυλακής, το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς μειώθηκε κατά 51%, σε σχέση με το 2019, ο αριθμός των μεταναστών που έρχονται παράτυπα στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας. Και καθώς ο Μητσοτάκης ακολούθησε από την αρχή τις συμβουλές των ιολόγων στον αγώνα κατά του κορωνοϊού και επέβαλε από νωρίς περιορισμούς στις κοινωνικές επαφές, η Ελλάδα αντιμετώπισε την πανδημία με μεγαλύτερη επιτυχία από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Μία επιτυχία που προκαλεί έκπληξη, καθώς στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης η Ελλάδα είχε θεωρηθεί failed state, ένα κράτος υπό κατάρρευση» τονίζεται στο δημοσίευμα.

Ωστόσο, επισημαίνει ο ανταποκριτής της εφημερίδας, «ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να επαναπαύεται στις δάφνες του. Έρχονται δύσκολοι καιροί για τον Μητσοτάκη. Πριν από έναν χρόνο, όταν ανήλθε στην εξουσία, υποσχέθηκε να επαναφέρει τη χώρα σε πορεία βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Φέτος το ΑΕΠ επρόκειτο να αυξηθεί κατά 2,8%. Τώρα όμως η πανδημία του κορωνοϊού βυθίζει και πάλι στην ύφεση μία χώρα που μόλις είχε αρχίσει να συνέρχεται από τις συνέπειες της κρίσης χρέους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει για τους Έλληνες μείωση του ΑΕΠ κατά 9,7% και αύξηση της ανεργίας σχεδόν στο 20%. Τώρα ο Μητσοτάκης επιχειρεί να στηρίξει επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από το λοκ-ντάουν και να διασώσει θέσεις εργασίας με ενέσεις δισεκατομμυρίων».

Μητσοτάκης .. Από εμένα θα μάθετε για τις αλλαγές

Κάποια στιγμή θα γίνουν αλλαγές στην κυβέρνηση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι της στιγμής να γίνουν αλλαγές. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι, όταν θα γίνουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, θα το γνωστοποιήσει ο ίδιος, ενώ επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Τι είπε για τον κορωνοϊό

 

Αναφερόμενος στον κορωνοϊό, είπε ότι η δυσκολότερη απόφαση ήταν να κλείσει η χώρα με δραστικό τρόπο, ωστόσο σημείωσε πως η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή παρά την ύφεση. «Αποδείξαμε ως χώρα και κράτος ότι μπορούμε να φέρουμε εις πέρας δύσκολες ασκήσεις όπως αυτή με τον κορωνοϊό» υπογράμμισε, ενώ τόνισε πως όταν συζητεί με τους Ευρωπαίους είναι σαφές ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που ξέρει και μπορεί να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι τα πανηγύρια έχουν προβληματίσει την κυβέρνηση και το ζήτημα έχει ζητηθεί με τις υγειονομικές αρχές, ωστόσο όπως πρόσθεσε, «δεν κινούμαστε στην κατεύθυνση της απαγόρευσης». Πάντως, εξήγησε ότι θα υπάρχει επιτήρηση, όπως υπάρχει γενικότερα για την τήρηση των μέτρων.

Αποκάλυψε επίσης ότι θα ζητήσει από την αρμόδια επιτροπή να τοποθετηθεί για το κατά πόσο μπορεί να καταργηθεί ο περιορισμός των έξι ατόμων ανά τραπέζι. «Μπορούμε να περάσουμε ένα ωραίο καλοκαίρι αποφεύγοντας τις λίγες δραστηριότητες που ενδέχεται να δημιουργήσουν ζήτημα στη δημόσια υγεία» εξήγησε.

«Εκτιμώ ότι δεν θα χρειαστεί ξανά γενική καραντίνα»

Για τα εισαγόμενα κρούσματα, σημείωσε ότι η χώρα τα διαχειρίζεται με επαγγελματισμό και μέχρι στιγμής με επιτυχία. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστεί ξανά γενική καραντίνα και υπογράμμισε ότι «το κόστος είναι τόσο μεγάλο που δεν το αντέχει καμία οικονομία». Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «μπορούμε να πηγαίνουμε σε στοχευμένες καραντίνες».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δικαιωθήκαμε για το άνοιγμα των σχολείων» και εξήγησε ότι «αν έχουμε ένα κρούσμα σε ένα σχολείο, θα κλείσει το συγκεκριμένο, δεν θα κλείσουν όλα». Για τη Σερβία, είπε ότι πραγματοποιήθηκε ενημέρωση και η απόφαση έγινε κατανοητή.

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, σημείωσε ότι ο Ιούλιος είναι δύσκολος μήνας, αλλά τόνισε πως η Ελλάδα εκπέμπει την εικόνα μιας σοβαρής χώρας. Πάντως, διαμήνυσε ότι εφόσον χρειαστεί, θα υπάρξουν εκ νέου ταξιδιωτικοί περιορισμοί για ταξίδια από το εξωτερικό.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι άκουσε την κριτική της αντιπολίτευσης, διορθώνοντας το ζήτημα με τα δωμάτια καραντίνας. Εξάλλου, δήλωσε ανήσυχος για συνέπειες του κορωνοϊού στην οικονομία, καθώς και για τα ελληνοτουρκικά, ενώ διαβεβαίωσε ότι εφόσον χρειαστεί, θα υπάρξουν και άλλα μέτρα στήριξης.

Όπως είπε, η κυβέρνηση θα κριθεί και από την αποτελεσματικότητα της να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊος. «Πριν τον κορωνοϊο η οικονομία πήγαινε πολύ καλά» επανέλαβε. Τόνισε εξάλλου ότι η πρόκληση των επόμενων 12 μηνών είναι η απορρόφηση των κραδασμών της οικονομικής κρίσης.

Μιλώντας για τον πρώτο χρόνο της κυβέρνησης Ν.Δ., σημείωσε ότι αντιμετωπίστηκαν κρίσεις και παρήχθησαν 85 νομοσχέδια, ενώ τόνισε ότι βελτιώθηκε η κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας. Είπε επίσης ότι παρά τις δυσκολίες, τηρείται η δέσμευση για το Ελληνικό, ενώ τόνισε ότι υποστηρίχθηκε η οικονομία με ένα πακέτο 24 δισ.

Η αναφορά στα ελληνοτουρκικά

Για τα ελληνοτουρκικά τόνισε ότι δεν θα έπρεπε αποτελεί είδηση η συνομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο και διευκρίνισε ότι υπάρχουν μεν σημαντικές διαφορές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει επικοινωνία. Όπως τόνισε, η επικοινωνία είχε διακοπεί όχι με δική του υπαιτιότητα, υπενθυμίζοντας ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε πει πως δεν επιθυμεί να μιλά μαζί του.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το τηλεφώνημα με τον κ. Ερντογάν δεν προέκυψε από διαμεσολάβηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ. Διαμήνυσε δε ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Επεσήμανε ωστόσο ότι έχουν αποκατασταθεί οι θεσμικοί δίαυλοι επικοινωνίας, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα δεν ήταν εκείνη στην Ε.Ε. που επέμεινε να εξαιρεθεί η Τουρκία από το πρώτο άνοιγμα των συνόρων. Τέλος, χαρακτήρισε εκ νέου παράνομο το μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης.

Μιλώντας για τον Νίκο Παππά, τόνισε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί δεν έχει αποπεμφθεί, εκτιμώντας πως είναι μονόδρομος η αποπομπή του.

 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news…


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων: Να επιστρέψει η ουσία της Λαμπαδηδρομίας

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων για τη παρουσία πολιτικών προσώπων στη λαμπαδηδρομία στα νησιά των Κυκλάδων

Πειραιά: Γυναίκα έπεσε στη θάλασσα λίγο πριν μπει στο “Blue Star Naxos” (video)

Γυναίκα έπεσε στη θάλασσα λίγο πριν τον απόπλου του "Blue Star Naxos" για Πάρο - Νάξο - Μικρές Κυκλάδες - Αμοργό (δείτε το video)

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Εκτακτο – Νάξος: Δεν “είδε” το αεροπλάνο της Olympic Air το αεροδρόμιο και γύρισε Αθήνα

Λόγω των καιρικών συνθηκών δεν μπόρεσε να προσγειωθεί το αεροσκάφος της Olympic Air το αεροδρόμιο της Νάξου - Επέστρεψε στην Αθήνα

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

ΠΝΟ: Χωρίς πλοία την Πρωτομαγιά (Μεγάλη Τετάρτη)

Δεμένα τα πλοία την Τετάρτη 1η Μαΐου – Απεργία της ΠΝΟ (διαβάστε την ανακοίνωση)

ΥΠΑΑΤ: Σε ισχύ από σήμερα η Κάρτα του Αγρότη

Θα διατεθεί στους παραγωγούς, δικαιούχους αγροτικών επιδοτήσεων, μόνο με την αίτηση του ενδιαφερομένου προς τη συνεργαζόμενη τράπεζα που τηρεί τον λογαριασμό του

Πάσχα: Εκπτώσεις για την μετακίνηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στον τόπο μόνιμης διαμονής τους για τις εορτές του Πάσχα

Ελληνική Βουλή: Ο πρώην βουλευτής των “Σπαρτιατών”, Φλώρος, γρονθοκόπησε τον Γραμμένο της “Ελληνικής Λύσης”

Πρωτοφανές επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών Κωνσταντίνο Φλώρο σημειώθηκε στη Βουλή, όταν γρονθοκόπησε τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένο.

Πώς έλιωσε ο (εκκλησιαστικός) πάγος με την κυβέρνηση

Βρέθηκε η χρυσή τομή... Ποιες ήταν οι κατάλληλες κινήσεις

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της