Ελλάδα: Ολοκληρωμένη Νησιωτική Πολιτική με... άρωμα Νάξου

Λίγο πριν από την Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και με την Ελλάδα να έχει κάνει το μεγάλο βήμα, αφήνοντας πίσω της τα μνημόνια έρχεται με άρωμα ... Νάξου ένα πολύ όμορφο βίντεο που αναφέρεται στην Ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική, που όπως σημειώνεται είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται από την μεταπολίτευση και μετά.. «Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει και υλοποιεί, για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, μία ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική για τα νησιά της ελληνικής επικράτειας». Αυτό άλλωστε αναφέρει στην προσωπική του ιστοσελίδα στο Twitter, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παραθέτοντας λεπτομέρειες και σχετικό βίντεο, στο πλαίσιο των ενεργειών της κυβέρνησης υπό τον τίτλο «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη». 

Οσο για το άρωμα Νάξου; Με τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Σαγκρίου κο Στέλιο Σκορδιαλο ως τα .. μάτια της Ελλάδας. Με την Κατερίνα Κουτσογιαννάκη από τη επαγγελματική της θέση ως πολιτικός επιστήμονας αναλύει τη σημασία του Μεταφορικού Ισοδύναμου αλλά και τις συνέπειες από τις αλλαγές όσον αφορά το βιοτικό επίπεδο στην νησιωτική Ελλάδα. Και με τον Κώστα Απιδόπουλο, τον Διευθυντή του Νοσοκομείου - Κέντρου Υγείας Νάξου, ο οποίος αναφέρεται στις αλλαγές που έχουν σημειωθεί στο χώρο της υγείας όχι μόνο στη Νάξο αλλά σε όλες τις Κυκλάδες με την λειτουργία του Νοσοκομείου στη Σαντορίνη και με την βάση αεροδιακομιδών στην Σύρο... 

Τι περιλαμβάνει η  κυβερνητική νησιωτική πολιτική, όπως την βλέπουμε μέσω του βίντεο; 

* Το μεταφορικό ισοδύναμο, εξισώνοντας το κόστος μετακίνησης, πιλοτικά για το 2018 και με προγραμματισμένη επέκταση του μέτρου για το 2019.

* Την κάλυψη αναγκών υδροδότησης των νησιών και ενίσχυση των υφιστάμενων μονάδων αφαλάτωσης στα νησιά με κέρδος για το ελληνικό δημόσιο 4,7 εκατ. ευρώ.

* Την αναβάθμιση της δημοσίας υγείας στα νησιά μας, με την ενίσχυση της υγειονομικής περίθαλψης, με νέα βάση αεροδιακομιδών στη Σύρο, με το νέο νοσοκομείο της Σαντορίνης, με αύξηση της χρηματοδότησης για το νοσοκομείο Σύρου και με τη λειτουργία μονάδας τεχνητού νεφρού στη Νάξο.

* Την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων. Ένα έργο στρατηγικής σημασίας, που εξασφαλίζει την αξιόπιστη και επαρκή ενέργεια των νησιών με ηλεκτρική ενέργεια.

* Την ανάπτυξη ολοκληρωμένου σχεδίου θαλασσίων, αεροπορικών και χερσαίων μεταφορών, προκειμένου να επιτευχθεί η έγκαιρη μετάβαση των κατοίκων και των επισκεπτών από και προς τα νησιά.

Από εκεί και πέρα, η πολιτική επιστήμονας Κατερίνα Κουτσογιαννάκη σημειώνει ότι «με το μεταφορικό ισοδύναμο, μπορούμε κι εμείς οι νησιώτες και οι νησιώτισσες να απολαμβάνουμε ίσα δικαιώματα στη μετακίνηση και στη μεταφορά προϊόντων», τονίζει την ανάγκη «να μπορέσουν τα νησιά μας να προσελκύσουν περισσότερο κόσμο» ως μόνιμους κατοίκους, συμπληρώνοντας παράλληλα, ότι η διαβίωση σε αυτούς τους τόπους είναι πολύ καλύτερη από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Για τα αποτελέσματα που έχει αποδώσει η νησιωτική πολιτική στα νησιά, μιλά και ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου Νάξου, Κώστας Απιδόπουλος, ο οποίος αναφέρεται στη λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, που ήταν χρόνια αίτημα των Ναξιωτών, αναφέροντας ότι «με αγορασμένα μηχανήματα, τοποθετημένα, δεν λειτούργησε για 10 χρόνια».

Επίσης, αναφέρεται στην λειτουργία της βάσης αεροδιακομιδών της Σύρου, η οποία «σώζει ζωές» και σημειώνει για τη Νάξο, ότι «τώρα έχουμε νευρολογικό ιατρείο που δεν υπήρχε. Δεν είχε παιδίατρο, δεν είχε καρδιολόγο, δεν υπήρχε γυναικολόγος».

«Η Νάξος», λέει ο ίδιος, «είχε 12 γιατρούς ειδικευμένους. Αυτή τη στιγμή έχει 28». Επίσης, «η Σαντορίνη είχε ένα Κέντρο Υγείας. Αυτή τη στιγμή έχει ένα νοσοκομείο άρτιο και όλα αυτά μέσα σε δύο χρόνια».