Ελλάδα - Πέτσας: Δεν υπήρξε παρατυπία στον εμβολιασμό του Περιφερειάρχη

Ουδεμία παρατυπία υπάρχει στην περίπτωση του εμβολιασμού του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, εκτός σειράς, την περασμένη Κυριακή στη Χάλκη.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους της εκπομπής «Σήμερα» στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ, για το περιστατικό που αναδείχθηκε τις τελευταίες ημέρες από την αντιπολίτευση και ΜΜΕ.

Να σημειώσουμε εδώ ότι η ερώτηση έγινε από τον Γιώργο Καραμέρο (σ.σ. καλεσμένος της εκπομπής) που έκανε αναφορά για καταγγελίες από την Αντιπολίτευση αλλά και δημοσιεύματα για εκτός σειράς εμβολιασμό γαλάζιων στελεχών σε Χάλκη, Καλλιθέα, Θεσσαλονίκη κι άλλες περιοχές… 

Και ο κος Πέτσας σημείωσε ότι θα αναφερθεί στη περίπτωση της Χάλκης τονίζοντας ότι έχει μιλήσει με τον κο Χατζημάρκο και εξήγησε τι έχει συμβεί καλύπτοντας πλήρως τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου.  

Δεν άφησε την παραμικρή υπόνοια για παράτυπο εμβολιασμό του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, αντιθέτως, εξήγησε την διαδικασία που αφορά στον εμβολιασμό στα μικρά νησιά, όπου ως γνωστόν είναι οριζόντιος και καθολικός, για όλους τους κατοίκους και χωρίς την κατηγοριοποίηση που ισχύει στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Για τον λόγο αυτό και προκειμένου καμία δόση εμβολίου να μην πηγαίνει χαμένη, η διαδικασία εμβολιασμού περιλαμβάνει τον μηχανισμό αναπλήρωσης, δηλαδή εφεδρικές λίστες ατόμων που θα μπορούσαν εφόσον το επιθυμούν να εμβολιαστούν, ενώ δεν έχουν συμπεριληφθεί στις αρχικές λίστες.

Στις εφεδρικές λίστες συμπεριλαμβάνονται κυρίως άνθρωποι από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας που υπηρετούν στα νησιά, και με εισήγηση Πέτσα, όπου ο αριθμός αυτός δεν επαρκεί, τότε δίδεται η δυνατότητα εμβολιασμού και σε στελέχη της Αυτοδιοίκησης.

Στην περίπτωση της Χάλκης όμως, όπου οι Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας είχαν ήδη εμβολιασθεί και άρα αυτοί δεν είχαν ευκαιρία μόνο μέσω της εφεδρικής λίστας αλλά συμπεριλήφθηκαν και εμβολιάστηκαν στο διήμερο που προηγήθηκε.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας δήλωσε: «Στο ζήτημα των εμβολιασμών υπάρχει μία βασική παράμετρος που είναι οι εφεδρικές λίστες. Οι εφεδρικές λίστες έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι κάποιο εμβόλιο μπορεί να μην γίνει από εκείνον που ήταν να γίνει και για να μην πεταχτεί, να μπορεί να γίνει από κάποιον άλλο συμπολίτη μας. Στις εφεδρικές λίστες συμμετέχουν κυρίως άνθρωποι από τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Εγώ ο ίδιος, ως αρμόδιος για την τοπική αυτοδιοίκηση στο παρελθόν είχα προτείνει, επειδή σε τοπικό επίπεδο δεν μπορεί να ελεγχθεί πάντα αυτό, να υπάρχει δηλαδή ικανός αριθμός διαθέσιμων από τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, να υπάρχουν και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που επειδή είναι εκεί, να μπορούν να κάνουν το εμβόλιο, αντί να πεταχτεί. Όσον αφορά το περιστατικό με τον κ. Χατζημάρκο, αφορά ένα πολύ μικρό νησί, όπου εκεί έχουμε πάει για να κάνουμε μαζικό εμβολιασμό, όλων των κατοίκων”.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα dimokratiki.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News