Ελλάδα - Πολυτεχνείο: Τραυματίστηκε στο χέρι ο Νίκος Μανιός

Ντροπή... Ελαφρά τραυματίας αποχώρησε από το Πολυτεχνείο νωρίς το απόγευμα ο Νίκος Μανιός. Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην βουλευτής Κυκλάδων με καταγωγή από το Δανακό της Νάξου, ο οποίος είχε πάρει μέρος στην εξέγερση των φοιτητών το 1973, τραυματίστηκε στο δεξί του χέρι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν μεταξύ των φοιτητών έξω από τον χώρο του Πολυτεχνείου.

Παρά το γεγονός πως τραυματίστηκε, ο Νίκος Μανιός κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων του Πολυτεχνείου. Στο Twitter κυκλοφόρησαν φωτογραφίες με το τραυματισμένο του χέρι κ. Μανιού, ενώ σχόλιο για το περιστατικό έκανε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. «Δυστυχώς πολλοί σήμερα που νομίζουν ότι η αριστερά άρχισε με αυτούς, είναι ανιστόριτοι και αμόρφωτοι. Δεν σέβονται καθόλου την ιστορία και τα πρόσωπα σε αυτήν», ανέφερε.

Από τα σχόλια που υπάρχουν στη σελίδα του Νίκου Μανιού κρατάμε αυτό του Αντώνη Μαυραντωνάκη που σημειώνει "  Αν αρχίσουμε να διαγράφουμε τα πρόσωπα από την ιστορία Τότε κάποιοι άλλοι θα την διαγράψουν εντελώς. Την ιστορία που γράφουν τα πρόσωπα . Κι αυτό κάνουν οι νεοφιλελέδες και οι φασίστες διαγράφουν την ιστορία. Είδα ότι κάποιοι ανιστόρητοι ηλίθιοι χτύπησαν τον Νίκο Μανιό όταν πήγε να καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο.

Σας αρέσει δεν σας αρέσει ο Μανιός, η Δαμανάκη, ο Τζουμάκας, ο Λαλιώτης ήταν εκεί. Ήταν εκεί απέναντι στα τανκς. Η επέτειος της εξέγερσης τιμά τις πράξεις αυτών μαζί με τις πράξεις χιλιάδων άλλων ανώνυμων . Στο πρόσωπό τους για μια μέρα οφείλεις να δεις όλους αυτούς τους ανώνυμους που εξεγέρθηκαν . Δεν μπορείς να γράφεις μια ιστορία όταν δεν λές ποιοι την έκαναν αυτή την ιστορία . Δεν γίνεται Έχεις 364 ημέρες το χρόνο να πεις ότι γουστάρεις για τον Μανιό.

Σήμερα όμως δεν μπορείς να πεις τίποτε ή τουλάχιστο δεν μπορείς να του απαγορεύσεις να καταθέσει στεφάνι στο πολυτεχνείο. Αν αρχίσουμε να διαγράφουμε τα πρόσωπα από την ιστορία Τότε κάποιοι άλλοι θα την διαγράψουν εντελώς. Ή θα την γράψουν όπως τους συμφέρει. Χωρίς νεκρούς, χωρίς χούντα και ύπνο με ανοικτά παράθυρα"

 

Ποιος είναι ο Νίκος Μανιός – Η αντιφασιστική του δράση

Ο Νίκος Μανιός γεννήθηκε στην Αθήνα την 17η Απριλίου 1947. Από το 1961 ηταν ταυτόχρονα εργαζόμενος και μαθητής νυχτερινού Γυμνασίου. Μέσα από το κίνημα των μαθητών νυχτερινών Γυμνασίων (ΣΕΜΜΕ) εντάχθηκε στη νεολαία της ΕΔΑ.

Το 1967 πέρασε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Συνελήφθη το 1971 για την δυναμική και ένοπλη δράση με την οργάνωση «Κίνημα 20ης Οκτώβρη» και καταδικάστηκε σε 16ετή φυλάκιση. Μετά το Πολυτεχνείο τον εκτόπισαν στη Γυάρο μέχρι τη μεταπολίτευση.

Μεταξύ 1974 και 1975 ήταν μέλος του προεδρείου του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Αθηνών (ΣΦΙΑ) Το 1976 αποφοίτησε από την Ιατρική Αθηνών. Το 1981 κατέβηκε υποψήφιος στην Α΄ Αθηνών ως συνεργαζόμενος με το ΚΚΕ Εσωτερικού.

Το επεισόδιο με τον Γιάννη Λαγό το 2015

Υπενθυμίζεται πως το 2015 ο Νίκος Μανιός είχε έντονη αντιπαράθεση με τον Γιάννη Λαγό της Χρυσής Αυγής μέσα στη Βουλή.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο τότε βουλευτής της Χρυσής Αυγής κατηγόρησε το ΚΚΕ για τα οικονομικά του. Οι τόνοι ανέβηκαν και κάποια στιγμή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτυρόμενος έντονα έφτασε σε απόσταση αναπνοής από τον Λαγό.

Ο Νίκος Μανιός αντέδρασε επί της ουσίας αντανακλαστικά στην επίθεση και τους τραμπουκισμούς των χρυσαυγιτών κατά των βουλευτών του ΚΚΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News