Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδα: Σταδιακά θα γίνουν μόνιμοι οι εργαζόμενοι στην Υγεία ως επικουρικοί

Ελλάδα: Σταδιακά θα γίνουν μόνιμοι οι εργαζόμενοι στην Υγεία ως επικουρικοί

|

Υπέρ του νομοσχεδίου κύρωσης των τριών ΠΝΠ, που θα εισαχθεί μεθαύριο Πέμπτη στην Ολομέλεια για τελική ψήφιση, τάχθηκαν η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και το ΜέΡΑ25 – Κρατάμε τη δέσμευση που ανέλαβε η κυβέρνηση διά του υφυπουργού Υγείας Β. Κοντοζαμάνη ότι σταδιακά το προσωπικό που εντάσσεται λόγω της πανδημίας στο σύστημα υγείας σε θέσεις επικουρικού, θα δει την μετατροπή της σχέσης του σε θέσεις επιμελητών.

Στη διατύπωση της δέσμευσης εκ μέρους της κυβέρνησης ότι σταδιακά οι προσλήψεις επικουρικού προσωπικού στο σύστημα Υγείας που γίνονται αυτή την περίοδο, θα μετεξελιχθούν σε θέσεις μονίμου προσωπικού, οδήγησε μεταξύ άλλων η πίεση που άσκησε και σήμερα η αντιπολίτευση, κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης των μέτρων που περιλαμβάνονται σε τρεις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου του Υπουργείου Υγείας.

«Θα είμαστε σε θέση σταδιακά να μετατρέψουμε τις θέσεις του επικουρικού προσωπικού σε θέσεις επιμελητών Β΄, δηλαδή σε μόνιμες θέσεις του ΕΣΥ, που τόσο έχουμε ανάγκη. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός τόνισε, ότι το επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό θα παραμείνει στη θέση του και μετά την κρίση, διότι οι ανάγκες του συστήματος υγείας είναι πολλές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης, καθώς ακούστηκαν από βουλευτές της αντιπολίτευσης εκ νέου σχετικές κριτικές φωνές.

Σε ότι αφορά άλλα ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας, τα οποία τίθενται είτε με τη μορφή προτάσεων, είτε ως κριτική από την αντιπολίτευση, ο αρμόδιος υφυπουργός μεταξύ άλλων σημείωσε:
Μονάδες Εντατικής Θεραπείας: «Μέσα σε λίγες ημέρες, το ΕΣΥ κατάφερε να λειτουργήσει 75 νέες κλίνες ΜΕΘ».

Προσλήψεις: «Εγκρίθηκαν περισσότερες από 4.200 προσλήψεις ιατρικού και λοιπού επικουρικού προσωπικού και αυτή τη στιγμή, περισσότερες από 2000 θέσεις ήδη έχουν πληρωθεί».

«Προχωράει η διαδικασία κρίσεως και διορισμού των 950 θέσεων επιμελητών Β΄ στο ΕΣΥ. Όπου υπάρχει ένας μόνο υποψήφιος θα προσληφθεί άμεσα και οι άλλοι υποψήφιοι που δεν υπηρετούν αυτή τη στιγμή σε θέσεις επικουρικού προσωπικού, μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΥ ως επικουρικό προσωπικό.

Επίσης, προχωράμε στην αύξηση του ορίου σε ό,τι αφορά την υπέρβαση των εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία, από το 9% στο 15% για τους επόμενους τέσσερις μήνες, για να ανταμείψουμε τους μαχητές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης».

Αναλώσιμο υλικό και εξοπλισμός στο ΕΣΥ: «Έχει συγκεντρωθεί ένα τεράστιο ποσόν, το οποίο θα διατεθεί για την αναβάθμιση υπάρχοντος εξοπλισμού, για την αγορά νέου εξοπλισμού και βέβαια, όλα αυτά υπό την επίβλεψη μιας επιτροπής που αποτελείται από άτομα εγνωσμένου κύρους και η οποία θα διαχειριστεί τις δωρεές».

«Στην αρχή της κρίσης, το ΕΣΥ είχε επάρκεια υλικού. Αυτή τη στιγμή, εφοδιάζουμε τα νοσοκομεία μας και τις δομές υγείας, προκειμένου να προστατέψουμε με μέσα ατομικής προστασίας το προσωπικό και τον κόσμο, ο οποίος προσέρχεται. Όμως, αυτός ο εφοδιασμός πρέπει να γίνεται προσεκτικά, ορθολογικά, με φειδώ και αυτό κάνουμε».

Τεστ: «Η χώρα ακολουθεί μια συγκεκριμένη στρατηγική σε ότι αφορά τα τεστ. Έχουν γίνει όσα τεστ έχουν χρειαστεί. Δεν έχουμε αρνηθεί τεστ σε κανέναν. Υπάρχει επάρκεια αντιδραστηρίων και τεστ στη χώρα».

Φάρμακα: «Υπάρχει επάρκεια. Νέα θεραπευτικά σχήματα, νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα, που παίρνουν την έγκριση της Επιτροπής των Ειδικών, εφαρμόζονται στη χώρα. Η χώρα έχει διασφαλίσει και επιπλέον ποσότητες, έχει εξασφαλίσει, γίνεται παραγωγή των φαρμάκων που χρειάζονται στη χώρα μας και οι συνταγές είναι ελεγχόμενες αυτή τη στιγμή. Έχουν απαγορευθεί οι εξαγωγές των εν λόγω φαρμάκων και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Οι συνέπειες στην παγκόσμια, αλλά και στην εθνική μας οικονομία, είναι τεράστιες. Το μέγεθός τους δεν μπορεί ακόμα να αποτιμηθεί και θα εξαρτηθεί από το χρονικό εύρος, κατά το οποίο θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται οι αναγκαίοι για τη δημόσια υγεία περιορισμοί στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Αξιοποιήσαμε και θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε όλα τα περιθώρια που υπάρχουν.

Στόχος μας είναι να βγούμε από αυτή τη δοκιμασία με όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις σε λειτουργία και με τις λιγότερες δυνατές απώλειες σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας και με το κόστος που είναι δεδομένο ότι υπάρχει κατανεμημένο δίκαια σε όλους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Ιδιαιτέρως επικριτικός για σειρά κυβερνητικών επιλογών και πολιτικών εμφανίστηκε εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Ν. Παππάς.

Αφού, αρχικώς, αναφέρθηκε στις αποφάσεις για προμήθειες «κατά παρέκκλιση των διατάξεων», αν και αναγνώρισε τον επείγοντα χαρακτήρα των αναγκών εν μέσω πανδημίας, υπογράμμισε: «Σας καλούμε να συγκροτηθεί Διακομματική Επιτροπή για να επιβλέπει αυτές τις διαδικασίες. Χρειάζεται απόλυτη διαφάνεια. Ο κόσμος, ο οποίος πειθαρχεί στα μέτρα της καραντίνας και στα μέτρα περιορισμού για τη μη εξάπλωση του ιού είναι πάρα πολύ ευαίσθητος στα ζητήματα διαχείρισης του δημόσιου χρήματος και ο ίδιος κόσμος, ο οποίος πειθαρχεί, θα είναι πάρα πολύ κριτικός και θα αντιδράσει σε περιπτώσεις, όπως αυτές που έχουμε δει να μην υπάρχει καμία μέριμνα για την προστασία του δημόσιου χρήματος».

Αναφερόμενος στα οικονομικά και εργασιακά θέματα, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «ανεπαρκή μέτρα» για να συνεχίσει: «Οδηγείτε, δυστυχώς μεθοδευμένα, κόσμο στην ανεργία, στην απαξίωση, και εταιρείες στο κλείσιμο. Η Ισπανία απαγόρευσε τις απολύσεις και εγγυάται το μέγιστο ποσοστό των μισθών, γιατί δεν παίρνετε ένα τέτοιο μέτρο; Σας καλούμε πραγματικά να αλλάξετε ρότα, διότι αν νομίζετε ότι το «βλέποντας και κάνοντας» είναι μια λογική, η οποία μπορεί πραγματικά να σώσει την ελληνική οικονομία, δεν κάνετε απλώς λάθος, κάνετε ένα λάθος σκόπιμο».

Τα άλλα κόμματα

«Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε, ότι η κυβέρνηση έχει ενεργήσει συντονισμένα και έγκαιρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ το συνηθισμένο σε αργούς ρυθμούς αντίδρασης ελληνικό δημόσιο έχει υπερβάλλει εαυτόν, ιδίως εάν υπολογίσουμε ότι παράλληλα με την πανδημία εξελισσόταν και η κρίση στον Έβρο» σχολίασε ο κ. Α. Πουλάς (ΚΙΝΑΛ), προσθέτοντας μεταξύ άλλων: «Θεωρούμε χρέος μας να στηρίξουμε τη συλλογική προσπάθεια με εποικοδομητική κριτική και χρήσιμες προτάσεις και παράλληλα να υποστηρίξουμε σθεναρά την αναγέννηση του ΕΣΥ. Από αυτή την κρίση, επιδιώκουμε οι Έλληνες να βγούμε σύντομα όλοι ζωντανοί και ενωμένοι. Πολιτικές, όπως αυτές που ακολούθησαν η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, τα προηγούμενα χρόνια στις πλατείες, παρέα με τους ακροδεξιούς και τους αγανακτισμένους και σκίζοντας μνημόνια, εμείς, η παράταξη που έστησε το ΕΣΥ και το κοινωνικό κράτος, που σήκωσε στις πλάτες της μόνη της την κρίση που δημιούργησε η δεξιά κυβέρνηση του 2004 – 2009, δεν ακολουθούμε. Δεν λειτουργούμε με επικοινωνιακά τερτίπια, δεν λειτουργούμε μικροκομματικά. Αυτός είναι ο πατριωτισμός μας, έτσι προσφέρουμε στην πατρίδα».

Ο εισηγητής εκ μέρους του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης ανέφερε: «Κάθε μέρα που περνάει, έρχονται στην επιφάνεια, με τραγικό τρόπο σε αρκετές περιπτώσεις, οι χρόνιες ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας, το οποίο καρκινοβατούσε, όλα τα προηγούμενα χρόνια, εξαιτίας της υποστελέχωσης και της κρατικής υποχρηματοδότησης. Και αυτό που αναδεικνύεται, σε αυτές τις δραματικές και δύσκολες συνθήκες για το λαό μας, είναι η αξία ενός δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας, σύγχρονου και πλήρως εξοπλισμένου, ικανού να προστατεύσει τη λαϊκή υγεία, τόσο στις πάγιες, όσο και στις έκτακτες περιπτώσεις. Θεωρούμε ότι τα μέτρα της Κυβέρνησης είναι ανεπαρκή για τη στήριξη των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών κ.λπ., της πλειοψηφίας του λαού μας».

Χαλάρωση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας ειδικά για την Μεγάλη Εβδομάδα ζήτησε ο βουλευτής της Ελ.Λύσης Β. Βιλιάρδος: «Γενικά είμαστε κι εμείς προβληματισμένοι ως προς την αποτελεσματικότητα του περιορισμού της κυκλοφορίας. Μήπως θα πρέπει να υπάρξει κάποια χαλάρωση; Ειδικά για τη Μεγάλη Εβδομάδα θα θέλαμε να το επανεξετάσετε. Ενδεχομένως να υπάρχουν περιορισμοί για τον συντονισμό μέσα στις εκκλησίες, όπως και στα σούπερ μάρκετ αλλά και εκτός με τη λήψη μέτρων. Είναι μία ανάγκη και μία διέξοδο για πολλούς πιστούς σε αυτές τις δύσκολες ώρες».

Από πλευράς του ΜέΡΑ25 η κυρία Φωτεινή Μπακαδήμα μεταξύ άλλων επισήμανε: «Το ΜέΡΑ25 εξαρχής στήριξε τα μέτρα αναχαίτισης της εξάπλωσης της πανδημίας, αναδεικνύοντας σημεία που χρήζουν βελτίωσης και καταθέτοντας ορθές και κοστολογημένες προτάσεις. Μετά τις χθεσινές υπουργικές ανακοινώσεις, δυστυχώς φάνηκε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα στρατηγικό σχέδιο. Θεωρούμε, πως τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, που ανακοινώθηκαν χθες, όπως και των προηγούμενων ημερών, συνεχίζουν να είναι χλιαρά».

Τελικώς, το νομοσχέδιο που θα εισαχθεί στην Ολομέλεια την Πέμπτη για τελική επεξεργασία και ψήφιση, εγκρίθηκε κατά τη σημερινή ψηφοφορία -στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων- με την θετική ψήφο της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και του ΜέΡΑ25.

Επιφύλαξη προκειμένου να τοποθετηθούν στην μεθαυριανή συνεδρίαση εξέφρασαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση, ενώ καταψήφισε το ΚΚΕ.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Καθημερινή” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος: Ξεκινούν σε μερικές εβδομάδες τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς “Malice”

Δεύτερη βρετανική σειρά έρχεται στη Πάρο... Που και πότε θα γίνουν τα γυρίσματα

Κυκλάδες: Η αλυσίδα Aria Hotels έρχεται στην Ερμούπολη Σύρου

Επεκτείνονται στις Κυκλάδες τα Aria Hotels με νέο ξενοδοχείο στη Σύρο

Ολυμπιακή Φλόγα: Ερχεται (19/04) στη Νάξο, απαγόρευση στάθμευσης στη χερσαία ζώνη

Μέσω ανακοίνωσης του Λιμεναρχείου Νάξου έχουμε την πρώτη εικόνα για την έλευση της Ολυμπιακής Φλόγας στη Νάξο - Απαγορεύσεις

Σύρος – Γ. Λεονταρίτης: “Προτάσεις για την απόδοση τιμής στον Δημήτριο Βικέλα”

Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης σχετικά με την ουσιαστική απόδοση φόρου τιμής στον Δημήτριο Βικέλα.

Β. Αιγαίο – Χίος: Με εντυπωσιακή μανούβρα το “αντίο” του Blue Star Delos (video)

Αυτό ήταν το τελευταίο ταξίδι του Blue Star Delos στην άγονη γραμμή του βορειανατολικού Αιγαίου - έρχεται Κυκλάδες (video)

Πάρος: Τι συμβαίνει σε προστατευόμενο υγρότοπο, στη περιοχή Ελος Μώλου;

Συνήγορος του Πολίτη: Παράνομες δραστηριότητες σε προστατευόμενο υγρότοπο στην Πάρο

ΜΜΕ: Την Τρίτη 16 Απριλίου η απεργία των δημοσιογράφων

Απεργία των Δημοσιογράφων αύριο Τρίτη 16 Απριλίου - Γιατί απεργούν

Τι δουλειά έχει στη Σαουδική Αραβία ο Μητσοτάκης;

Συνοδεία του CEO της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση

Σαντορίνη: Υποδέχεται (19/04) την Ολυμπιακή φλόγα, ποιο είναι το πρόγραμμα

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας στη Σαντορίνη

Πάρος: Στην τελική ευθεία για την υποδοχή της Ολυμπιακής φλόγας

Ολοκληρώθηκαν όλες οι συναντήσεις στη Πάρο για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας... Ποιο είναι το πρόγραμμα

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Νάξος – Ομάδα Πολιτικής Προστασίας: Κυκλοφόρησε ένα …διαφορετικό ημερολόγιο

Η Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Νάξου κυκλοφόρησε ένα ημερολόγιο (2024) με έμφαση στην ορθή διαχείριση του νερού

Κυκλάδες: Πως διαμορφώνεται ο δικαστικός χάρτης, ποια ειρηνοδικεία καταργούνται

Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές μέσω του Δικαστικού Χάρτη που είναι σε διαβούλευση για τις Κυκλάδες - Οι οργανικές θέσεις και τα ειρηνοδικεία που καταργούνται...

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου στους Μπαξέδες και το Πορί