Ελλάδα - Σταϊκούρας: Αυτές είναι οι παρεμβάσεις (1 δις ευρώ) μας άμεσα

Οικονομία  - βάθος

Ποσό που αναμένεται να προσεγγίσει ή και να ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ αναμένεται να "ρίξει" στην αγορά το οικονομικό επιτελείο μέσα στον Φεβρουάριο για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ενώ μέσα στα επόμενα 24ωρα θα γίνουν καταβολές άνω των 150 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της 5ης επιστρεπτέας προκαταβολής, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εξαγγέλλει την 6η επιστρεπτέα προκαταβολή η οποία επίσης θα "τρέξει" μέσα στις επόμενες εβδομάδες προκειμένου να ενισχυθούν εδώ και τώρα όσοι είχαν σημαντικές απώλειες εσόδων μέσα στον Ιανουάριο (και ιδιαίτερα επιχειρήσεις στον χώρο της εστίασης, του τουρισμού, του αθλητισμού αλλά και του λιανεμπορίου στον βαθμό που δεν κατάφεραν τις δυνατότητες που έδωσε το click away και το click inside. Με την επιστρεπτέα εξπρές θα προστεθούν ακόμη 400-500 εκατ. ευρώ στον συνολικό λογαριασμό της ενίσχυσης.

Κοντά στα 100 εκατ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευτούν για τις αποζημιώσεις των ιδιοκτητών που υπέστησαν κούρεμα ή και μηδενισμό του ενοικίου που εισπράττουν από τους πληττόμενους ενοικιαστές τους. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες που υπέστησαν κούρεμα τον Δεκέμβριο ενώ θα επιδιωχθεί οι αποζημιώσεις και τις μηδενικές καταβολές ενοικίου του Ιανουαρίου, να δοθούν μέχρι το τέλος του μήνα. Ο υπουργός Οικονομικών εξειδικεύει επίσης για ποιους θα επεκταθεί το μέτρο του μηδενικού ενοικίου και για τον Μάρτιο, δηλαδή για τρίτο διαδοχικό μήνα όπως ανακοίνωσε από την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός.

Όπως ανακοίνωσε:

– Όλες οι επιχειρήσεις σε αναστολή (εστίαση, γυμναστήρια, επιχειρήσεις πολιτισμού, αθλητισμού, τουρισμός και μεταφορές) δικαιούνται υποχρεωτική πλήρη απαλλαγή για τα ενοίκια των επαγγελματικών ακινήτων του Μαρτίου. Στην πλήρη απαλλαγή συμπεριλαμβάνεται και το λιανεμπόριο. Ισχύει η πρόβλεψη για μείωση ενοικίου κατά 40% για όλους τους υπόλοιπους κλάδους, εργαζόμενους σε αναστολή (πρώτη κατοικία) και φοιτητική κατοικία των παιδιών τους.

– Για ιδιοκτήτες ακινήτων: Καταβλήθηκε σε 176.404 ΑΦΜ αποζημίωση για τον μήνα Νοέμβριο. Επίκειται ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσα στο Φεβρουάριο για εκκρεμότητες παρελθόντων μηνών. Περίπου 25.000 αιτήσεις δεν έχουν υποβάλει έγκυρο ΙΒΑΝ. Μετά τα μέσα Φεβρουαρίου και καταβολή αποζημίωσης για τον Δεκέμβριο. Αρχές Μαρτίου θα πληρωθεί ο Ιανουάριος. Τα ποσά είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα. Τα ποσά μισθωμάτων που δεν εισπράττουν δεν αποτελούν εισόδημα.

– Παρατείνεται η μείωση του ΦΠΑ σε καφέ, αλκοολούχα ποτά, θεατρικές παραστάσεις, κάθε είδους μεταφορά προσώπων με μμε, τουριστικά λεωφορεία και ταξί. Παρατείνεται η μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο έως 31 Δεκεμβρίου.

– Καταβάλλεται μέσα στην εβδομάδα το υπόλοιπο ποσό της Επιστρεπτέας 5.

– Ο επόμενος γύρος της επιστρεπτέας διαχωρίζεται σε δύο κύκλους τον έκτο και τον έβδομο. Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας ο έκτος κύκλος θα ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ και θα αφορά την α΄πώλεια τζίρου του μηνός Ιανουαρίου. Η υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους θα ξεκινήσει μέχρι την επόμενη Δευτέρα και οι ενισχύσεις θα δοθούν αρχές Μαρτίου.

– Μέσα την εβδομάδα και για λίγες μέρες δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης δήλωσης ΦΠΑ για πρακτορεία ΟΠΑΠ ώστε να ενταχθούν στην επιστρεπτέα αιτήματα που απορρίφθηκαν.

– Με τα σημερινά δεδομένα, ο έβδομος κύκλος θα αφορά τις απώλειες τζίρου ολόκληρου του πρώτου τριμήνου του 2021 και η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνει εντός Απριλίου. Όπως σημείωσε ο ΥΠΟΙΚ προβλέπονται αυξημένα κατώτατα ποσά στην εστίαση για και στις επιχειρήσεις που είναι κλειστές τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, το συνολικό πακέτο μέτρων στήριξης ανήλθε πέρυσι σε 24 δισ. ευρώ, ενώ για το 2021 έχουν έως σήμερα υπολογιστεί 7,5 δισ. ευρώ. Ειδικά μέσω των «επιστρεπτέων προκαταβολών», το υπουργείο χορήγησε στις επιχειρήσεις ρευστότητα ύψους 5,5 δισ. ευρώ, ενώ τους πρώτους μήνες του 2021 θα διατεθούν περίπου 3 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι μετά και τις τελευταίες αποφάσεις το συνολικό κόστος της πανδημίας σε μηνιαία βάση υπολογίζεται σε 2,4 δις. ευρώ και είναι υψηλότερο από τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού. Οι αποφάσεις των δύο τελευταίων εβδομάδων πρόσθεσαν 750 εκατ. ευρώ μηνιαίο κόστος. «Αυτό οδηγεί στην ανάγκη μεγαλύτερων, αλλά και πιο στοχευμένων μέτρων στήριξης, αξιοποιώντας τα ταμειακά διαθέσιμα με υπευθυνότητα» υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε ότι αποτελεί απόδειξη εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα και την πολιτική που ακολουθεί το πολύ χαμηλό κόστος δανεισμού στις αγορές. «Οι διαθέσιμοι πόροι δεν είναι απεριόριστοι. Τα μέτρα στήριξης θα διανεμηθούν γενναία, αλλά όχι αλόγιστα» τόνισε, μεταξύ άλλων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News