Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδα - ΣΥΡΙΖΑ: Να οριστεί Υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής

Ελλάδα – ΣΥΡΙΖΑ: Να οριστεί Υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής

|

Ξεκάθαρη τοποθέτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω της ανακοίνωσης του Αλέξη Τσίπρα “δεν βάζουμε αυτή τη φορά πλάτη” – Ποιες είναι οι προτάσεις του για Υγεία και την οικονομία

Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και ορισμό υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής και σε συμφωνία σε δύο – τρεις κινήσεις που θα ανοίξουν τον δρόμο στην πολιτική συστράτευση για να αντιμετωπιστεί το δεύτερο – σφοδρό – κύμα της πανδημίας – προκάλεσε όπως ήταν λογικό – καλοπροαίρετα – ερωτηματικά Το κυριότερο είναι: ανοίγει ο δρόμος για κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης; Με κοινό υπουργό Υγείας σήμερα, Εξωτερικών αύριο και Οικονομικών ή Εργασίας μεθαύριο;

Η απάντηση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ένα κατηγορηματικό «όχι». Η πρόταση του κ. Τσίπρα, λένε, κατατέθηκε ως μία ύστατη προσπάθεια ανάδειξης της οριακής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα μετά το «χαμένο καλοκαίρι», όπου το διακύβευμα είναι οι ανθρώπινες ζωές και όχι η αναμέτρηση πολιτικών.

Άλλωστε, όπως προσθέτουν, η πρόταση δεν εξαντλείται στον ορισμό υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής, αλλά προϋποθέτει συμφωνία σε ενέργειες επείγουσας σημασίας.

Στην Υγεία:

– Μόνιμες προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία.

– Επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ (σ.σ. όχι ενοικίαση με το υπέρογκο ημερήσιο “μίσθωμα” των 1.700 ευρώ που αποφάσισε η κυβέρνηση με αφορμή την πανδημία).

– Δωρεάν τεστ για το σύνολο του πληθυσμού.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης βάζει λουκέτο στη χώρα, γιατί άφησε το ΕΣΥ να είναι στα όριά του και γιατί οι ΜΕΘ δεν επαρκούν. Βάζει λουκέτο επειδή αδράνησε, παρά το ότι τα στοιχεία ήταν εξόχως ανησυχητικά εδώ και αρκετό καιρό.

Οπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, η Ελλάδα δεν είναι πρωταθλήτρια στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως διαρκώς η κυβέρνηση καυχιέται. Ας δούμε τα νούμερα:

  • Από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα, οι θάνατοι ανά εκατομμύριο πολίτες έχουν αυξηθεί στην Ιταλία 15%, στην Ισπανία 23%, στη Γαλλία 28% και στην Ελλάδα… 263%.
  • Το ίδιο ισχύει και για τα κρούσματα, για το αντίστοιχο διάστημα. Και εκεί είμαστε πολύ χαμηλά, σε χειρότερη θέση σχεδόν από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ: η Ιταλία έχει σχεδόν τα τριπλάσια, η Ισπανία τα πενταπλάσια, η Γαλλία τα δεκαπλάσια κρούσματα. Η Ελλάδα όμως έχει 13 φορές περισσότερα κρούσματα από τον Ιούνιο.
  • Η σύγκριση με τις άλλες χώρες, στο τι έχουν κάνει για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας μετά την έναρξη της πανδημίας, είναι αποκαρδιωτική. Πρώτα απ’ όλα, στους πόρους για τη στήριξη του ΕΣΥ. Η Ελλάδα έδωσε μόλις 233 εκατομμύρια, τη στιγμή που η Ισπανία έδωσε 5,3 δισ. και η Ιταλία 3,3 δισ. Στην Ισπανία, οι ΜΕΘ αυξήθηκαν μέσω της χρησιμοποίησης άλλων μονάδων ή δημιουργήθηκαν νέες μέσω αναπροσαρμογής κλινών νοσηλείας και φυσικά επιτάχθηκαν όλες οι ιδιωτικές ΜΕΘ. Στη Γαλλία, οι ΜΕΘ αυξήθηκαν από 5.000 σε 8.000. Στην Ιταλία, στην Περιφέρεια της Λομβαρδίας, που χτυπήθηκε όσο καμία άλλη στην Ευρώπη, είχε 724 ΜΕΘ στις αρχές Μαρτίου και σήμερα έχουν αυξηθεί κατά 86%. Ενώ η κυβέρνηση εκεί επίταξε όλες τις ιδιωτικές ΜΕΘ ανά τη χώρα αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό τους.
  • Ακόμα πιο εξοργιστική η σύγκριση του αριθμού των εργαζομένων στο ΕΣΥ, μόνιμων και συμβασιούχων, τον Σεπτέμβρη του ’19, δηλαδή αυτό που αφήσαμε εμείς, σε σύγκριση με αυτό του Σεπτέμβρη του ’20, δηλαδή επτά ολόκληρους μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας. Στην Ελλάδα, τώρα με την πανδημία, έχουμε λιγότερους εργαζόμενους από πριν.
  • Η χθεσινή τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «δεν μπορούμε να γεννήσουμε λεωφορεία», είναι επιεικώς απαράδεκτη. Να τα γεννήσει προφανώς δεν μπορεί, όμως να ακυρώσει με το που εξελέγη τον διαγωνισμό που είχαμε προχωρήσει εμείς για την προμήθεια 750 νέων λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μπορούσε και με το παραπάνω. Όπως μπόρεσε και ο κ. Πατούλης της Περιφέρειας Αττικής, με την ακύρωση προμήθειας 92 λεωφορείων νέας τεχνολογίας, με εξασφαλισμένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Το χειρότερο: υπάρχουν πάνω από 200 οχήματα, τα οποία παραμένουν παρκαρισμένα στα αμαξοστάσια. 
  • Μπορούν να βγουν άμεσα στον δρόμο, αρκεί να προχωρήσει η επισκευή μικρών βλαβών που παρουσιάζουν, καθώς και η τοποθέτηση οδηγών, πολλοί εκ των οποίων σήμερα βρίσκονται αποσπασμένοι σε άλλες θέσεις και υπηρεσίες. Αρκετοί δε ακόμη και σε γραφεία υπουργών.
  • Εφησυχασμός και στα σχολεία, με αδιανόητες δηλώσεις ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τον συνωστισμό 25, 26, 27 μαθητών σε μια τάξη. Εμείς φωνάζαμε, προτείναμε να αυξήσουν τις δαπάνες, να προχωρήσουν στις απαραίτητες προσλήψεις, να βρουν αίθουσες. Προτείναμε ακόμα και την αλλαγή του ωραρίου για να έχουμε τμήματα με λιγότερους μαθητές. Δεν άκουσαν ούτε εμάς, ούτε τους δασκάλους, τους καθηγητές, κανέναν. Παρά μόνον επαναλάμβαναν διαρκώς τη θεωρία ότι οι μαθητές δεν κολλάνε. Το αποτέλεσμα; Την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν πάνω από 700 κρούσματα σε μαθητές.

Στην οικονομία:

– Άμεση ενίσχυση όλων των νοικοκυριών που πλήττονται, με 400 ευρώ για τον πρώτο ενήλικα, 200 για τον δεύτερο και 100 για το κάθε παιδί. (το εισόδημα έκτακτης ανάγκης).

– Μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με απευθείας επιχορήγηση.

– Επιδότηση της εργασίας (και όχι της ανεργίας που συνεπάγεται η αναστολή σύμβασης εργασίας).

– Να μην ισχύσει ο πτωχευτικός νόμος και να απαγορευτούν εξώσεις-ρευστοποιήσεις.

– Να μην κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας για την απλήρωτη εργασία.

Εάν η κυβέρνηση δεχόταν τα παραπάνω, θα επρόκειτο για μία τεράστια νίκη όχι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά της κοινωνίας, οπότε το τελευταίο που θα έπρεπε να ενδιαφέρει θα ήταν ο ορισμός υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής. Αλλά δεν θα τα δεχτεί, διότι αυτό θα σήμαινε ολική ανατροπή της πολιτικής της”, διευκρινίζουν κορυφαίες πηγές.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας έκανε σαφές με την έκτακτη συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή ότι, αυτή τη φορά, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν βάζει πλάτη άνευ όρων.

Όπως διευκρινίζουν συνεργάτες του, αυτό συνέβη στο πρώτο κύμα της πανδημίας, την άνοιξη, όταν ο κορωνοϊός ήταν “αόρατος και ύπουλος εχθρός”, οπότε η απόλυτη καραντίνα ήταν επιβεβλημένη για να θωρακισθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Επτά μήνες μετά, λένε, μετράμε επιλογές, όπως:

– Κατασπατάληση χρημάτων σε ημέτερους (“α λα σκόιλ ελικικού” εις βάρος των επιστημόνων).

– Ενίσχυση της ιδιωτικής Υγείας αντί της δημόσιας.

– Ψίχουλα στους εργαζόμενους και στις επιχειρήσεις που πλήττονται.

– Εγκληματικές ευθύνες στο πώς άνοιξε ο τουρισμός και στο πώς εντάθηκε ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

– ‘Παιχνίδια’ που έπαιξε η κυβέρνηση με μέλη της επιτροπής Λοιμωξιολόγων (“δεν είναι δουλειά του κ. Τσιόδρα να λέει δημοσίως ότι η χώρα δεν μπορεί να επενδύσει στις δημόσιες συγκοινωνίες).

– Ψήφιση του πτωχευτικού κώδικα εν μέσω πανδημίας.

– Προώθηση εργασιακού νομοσχεδίου για απλήρωτη εργασία – επίσης εν μέσω πανδημίας.

“Βάσει των παραπάνω (και άλλων πολλών) η κυβέρνηση ερμηνεύει την ομοψυχία ως υποταγή. Δεν θα την έχει”, καταλήγουν.

Αντιθέτως, βλέπουν μεγάλα περιθώρια κοινής δράσης της αντιπολίτευσης, καθώς τα περισσότερα αιτήματα (για την υγεία, την οικονομία και την ενίσχυση των πληττόμενων) είναι κοινά.

Γι΄αυτό και στο επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ διάβασαν με προσοχή την “αμυντική και αμήχανη” απάντηση που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης, σε ερώτηση για το εάν βλέπει πολιτικές εξελίξεις:

“Έχουμε ένα πόλεμο μπροστά μας. Ο στρατός μας είναι σε πλήρη ανάπτυξη. Αυτός είναι ο στρατός μας, με αυτόν θα πολεμήσουμε. Δεν βλέπω κανένα λόγο γιατί όλη αυτή η περιπέτεια μπορεί ή πρέπει να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις».

Και δεν θεωρούν τυχαία τη σπουδή του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα να χαρακτηρίσει «διχαστικές» τις θέσεις που παρουσίασε χθες ο κ. Τσίπρας…

Με πληροφορίες από την σελίδα euro2day.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ενδοκυκλαδικά: Το “Σαόνησος” θα αναχωρήσει τη Κυριακή (21/04) από τη Σύρο

Αλλαγή ημέρας και ώρας για το αυριανό δρομολόγιο του "Σαόνησος" - Πως είναι το πρόγραμμα

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Το Σάββατο στη Σύρο, περιοδεία στο Αιγαίο

Λόγω Ευρωεκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινάει περιοδεία στο Αιγαίο.. Πότε θα βρίσκεται στις Κυκλάδες και δη στη Νάξο.

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ελλάδα: Ανακοινώθηκαν οι “απάτητες” παραλίες, πόσες είναι στις Κυκλάδες; (πίνακας)

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι 198 «απάτητες παραλίες». Δείτε τι απαγορεύεται σε αυτές.

Κ. Μπιζάς: “Τον Απρίλιο περιμένουμε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες στο νησί”

ο τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Πάρου έχει επιδοθεί σε εκστρατεία προβολής του νησιού μέσω επαφών με επαγγελματίες του Τουρισμού από σημαντικές αγορές του εξωτερικού που πραγματοποιήθηκαν με τις διαδικτυακές συναντήσεις του Αντιδημάρχου Τουρισμού Θοδωρή Μπιζά και μελών της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου.

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Κέα: Διήμερο (20-21 Απριλίου) εθελοντικής αιμοδοσίας

Ερχεται διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κέα.. Που και πότε;

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Θα ορκιστεί στη… φυλακή αν εκλεγεί ο Μπελέρης;

Τι θα συμβεί με τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη εάν εκλεγεί Ευρωβουλευτής;

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...