Ελλάδα - Βρούτσης: Η διαβούλευση για το ασφαλιστικό και οι αυξήσεις που έρχονται

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε χθες το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Υπουργού Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση, με το οποίο προσαρμόζονται οι συντάξεις και οι εισφορές των μη μισθωτών με τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ αναφορικά με τον νόμο Κατρούγκαλου. Παράλληλα, στο ν/σ προβλέπεται μείωση των εισφορών για τους μισθωτούς… Κομβικό στοιχείο του ν/σ Βρούτση είναι, επίσης, η ενοποίηση του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ σε ένα κοινό υπερταμείο, τον “Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης” (e-ΕΦΚΑ). Το εν λόγω νομοχέδιο, προβλέπει 104 άρθρα. Το νομοσχέδιο θα μείνει σε “δημόσια διαβούλευση” έως τις 7 Φεβρουαρίου. Έπειτα, θα έλθει στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και πιο μετά στην ολομέλεια. Στόχος είναι η ψήφισή του έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Στα κύρια σημεία του το νομοσχέδιο φέρνει αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019, ένα νέο σύστημα ελεύθερης επιλογής εισφορών για τους επαγγελματίες και τους αγρότες από τον τρέχοντα μήνα, αλλά και  μείωση εισφορών των μισθωτών κατά 0,9% τον ερχόμενο Ιούνιο.

Σε σχέση με το προσχέδιο, όμως, το νομοσχέδιο που αναρτήθηκε στη δημόσια διαβούλευση προβλέπει μία αλλαγή αναφορικά με τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό, εκτός από τις αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Συγκεκριμένα, το  νομοσχέδιο αναφέρει πως με το προβλεπόμενο από τον προϋπολογισμό κονδύλι ύψους 0,5% το 2020 (πάνω από 900 εκατ. ευρώ) θα καλύπτεται γενικά “η δαπάνη πολιτικών κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης και υγείας” και όχι η δαπάνη για μία “εφάπαξ παροχή” προς τους συνταξιούχους, όπως προέβλεπε το προσχέδιο.

Τι αναφέρει ο υπουργός 

Αυξήσεις έως 252 ευρώ μηνιαίως σε 1.000.000 συντάξεις και σημαντικά οφέλη σε μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων και συνταξιούχων φέρνει το νέο Ασφαλιστικό, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση. Ο αρμόδιος υπουργός αναφέρει στα «Παραπολιτικά» ότι με το νέο σύστημα καταργείται η υποχρέωση επιστροφής ασφαλιστικών οφειλών για τους νέους επιστήμονες, που δημιουργούνταν με το παλαιό σύστημα, λόγω των μειωμένων εισφορών για τα πρώτα πέντε έτη ασφάλισης.

Ο κ. Βρούτσης δηλώνει, ακόμα, ότι το νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες αποσυνδέει την ασφαλιστική εισφορά από το εισόδημα. Θα αποτελείται από έξι ασφαλιστικές κατηγορίες ελεύθερης επιλογής, τις οποίες θα επιλέγει ο ασφαλισμένος κάθε αρχή του έτους ανάλογα με τον δικό του προγραμματισμό και συμφέρον.

Για τους αγρότες, ο υπουργός Εργασίας υπογραμμίζει ότι διατηρείται το προστατευτικό περιβάλλον σχετικά με τις μειωμένες εισφορές τους, ενώ υπάρχει ειδική πρόβλεψη στον νέο ασφαλιστικό νόμο για όσους συνταξιούχους αγρότες θέλουν να εργαστούν, ώστε να λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους. Τέλος, προαναγγέλλει αυξήσεις στις επικουρικές που είχαν περικοπεί στο ύψος των 1.300 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής) και πλέον θα δοθεί μεσοσταθμική αύξηση 99,5 ευρώ (μέση διακύμανση από 5 έως 200 ευρώ).