Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδα - Βρούτσης: "Στόχος να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας"

Ελλάδα – Βρούτσης: “Στόχος να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας”

|

“Δεν μειώνουμε τους μισθούς κατά 50% – Διατηρούμε πόρους για να τους ρίξουμε στην αγορά όταν θα λήξει η κρίση”, σημειώνει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης – Τι αναφέρει η αντιπολίτευση 

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό στθμό ΘΕΜΑ 104,6 στη διεύρυνση των μέτρων για τον κορονοϊό για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, λόγω των επιπτώσεων που έχει στην οικονομία η πανδημία.

Όσον αφορά στις αιτήσεις για το επίδομα των 800 ευρώ είπε ότι “μέχρι στιγμής (σ.σ. στις 10 το πρωί της Πέμπτης) είχαν υποβληθεί 65.000 αιτήσεις από επιχειρήσεις στοιχείο που επιβεβαιώνει το μέγεθος της κρίσης”.

“Η εκτίμηση είναι δραματική. Στις αρχές Απριλίου το σύνολο των επιχειρήσεων θα έχουν μπει στην γκρίζα ζώνη που έχουν πληγεί και θα ενταχθούν σε αυτή την περίμετρο” είπε ο κ. Βρούτσης και τόνισε ότι αν η κρίση συνεχιστεί “τη στιγμή που θα λήξουν τα μέτρα θα τα επεκτείνουμε και για τον Μάιο και για τον Ιούνιο”.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι από τα μέτρα “δεν εξαιρούνται οι δικηγόροι γιατί εξομοιώνονται με επιχείρηση για τις οποίες έχουν ενεργοποιηθεί άλλλα εργαλεία στήριξης όπως η αναστολή πληρωμών φόρων και εισφορών”.

Σημείωσε, επίσης, ότι “διατηρούμε πόρους για να τους ρίξουμε στην αγορά όταν θα λήξει η κρίση”.

Ο υπουργός χαρακτήρισε “ψευδές ότι έχουμε 50% μείωση των μισθών. Το μέτρο αφορά επιχειρήσεις που καταρρέουν με υποχρέωση διατήρηση ρήτρας εργασίας, δηλαδή, δεν θα απολύσουν κανένα αλλά θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εκ περιτροπής απασχόλησης για 1 μήνα ή όσους μήνες διαρκεί κρίση. Αφορά επιχειρήσεις που έχουν μηδέν ρευστότηταμε υποχρέωση να διατηρήσουν θέσεις εργασίας”. “Αυτό το μέτρο είναι υπέρ των εργαζομένων” είπε ο κ. Βρούτσης.

Διευκρίνισε, ακόμα ότι “την επόμενη ημέρα και αυτό και όλα τα υπόλοιπα μέτρα όπως αυτά για την επέκταση του ωραρίου και για την απαγόρευση απολύσεων και για τη δυνατότητα αναστολής εργασίας θα καταργηθούν την ημέρα που θα βγούμε από την κρίση”.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το δώρο Πάσχα ξεκαθάρισε για άλλη μια φορα ότι “σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δεινή κατάσταση τους δίνουμε τη δυνατότητα να καταβάλουν το δώρο Πάσχα μέχρι το καλοκαίρι μαζί με το επίδομα αδείας. Οι επιχειρήσεις που δεν έχουν απώλειες θα το καταβάλουν μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη”.

Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Η αξιωματική αντιπολίτευση αντέδρασε άμεσα στα νέα μέτρα που θέσπισε η κυβέρνηση όσον αφορά στην εκ περιτροπής εργασία.

“Η χώρα περνάει μία πολύ μεγάλη υγειονομική κρίση, στην παρούσα φάση προέχει όλοι οι πολίτες να είναι ασφαλείς και υγιείς. Ο δικός μας ρόλος δεν είναι να κάνουμε μία βολική αντιπολίτευση ή να κερδοσκοπήσουμε πολιτικά. Όμως, στα εργασιακά γίνονται παρεμβάσεις στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτές που έχει ανάγκη η κοινωνία”, τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

“Οι επιλογές που έχει κάνει το υπουργείο Εργασίας οδηγούν σε μαζικές απολύσεις και σε συρρίκνωση του μισθού των εργαζομένων, αν συνεχιστούν θα βρεθούμε την επόμενη μέρα με ένα κύμα ανέργων και εργαζομένων φτωχών. Αυτό θα συμπαρασύρει το σύνολο της οικονομίας και η κρίση θα είναι βαθύτερη”, πρόσθεσε.

“Η τελευταία επιλογή της κυβέρνησης είναι η επιβολή ενός νέου καθεστώτος εκ περιτροπής εργασίας, όπου πρακτικά οι επιχειρήσεις, ανεξάρτητα αν είναι κερδοφόρες ή αν αντιμετωπίζουν πρόβλημα, μπορούν να βάλουν το προσωπικό τους να δουλεύει εναλλάξ μισό-μισό κάθε εβδομάδα, με 50% μείωση του μισθού για έξι μήνες, χωρίς καμία προϋπόθεση”, σημείωσε.

Οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή έχουν τεράστια μείωση τζίρου δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζόμενους, επισήμανε υπογραμμίζοντας ότι “αυτή τη στιγμή πρέπει το κράτος να καλύψει πλήρως τους μισθούς των εργαζομένων και να υποχρεώσει τις επιχειρήσεις να κρατήσουν τους εργαζόμενους την επόμενη μέρα με τους ίδιους μισθούς και τις ίδιες συμβάσεις εργασίας”.

Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε, επίσης, ότι “οι δημοσιονομικές δυνατότητες υπάρχουν, το σύμφωνο σταθερότητας δεν ισχύει, ο στόχος 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος δεν υφίσταται, οι δαπάνες για τον κορωνοϊό εξαιρούνται και η ρευστότητα στα δημόσια οικονομικά είναι ενισχυμένη. Θυμίζω ότι, μεταξύ άλλων, υπάρχει και το μαξιλάρι ρευστότητας των 37 δισ. ευρώ που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παρούσα φάση”.

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι “η λογική “βλέποντας και κάνοντας” της κυβέρνησης είναι λάθος και δεν βοηθάει την οικονομία. Το κρίσιμο είναι να ληφθεί προληπτικά ένα σύνολο οριζόντιων μέτρων, δαπανών και εγγυοδοσίας προς τις επιχειρήσεις, για να μπορέσει να στηριχτεί η οικονομία και να μην βρεθούμε σε μία παρατεταμένη ύφεση. Το να έχουν οι εργαζόμενοι αγοραστική δύναμη την επόμενη μέρα, να μπορούν να καταναλώσουν, θα είναι πάρα πολύ κρίσιμο για να στηριχτούν και οι επιχειρήσεις, είναι ζήτημα συνολικής ισορροπίας της οικονομίας”.

Τέλος, σημείωσε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απόλυτα υπεύθυνη στάση, η θέση μας είναι να υποδεικνύουμε ανεπάρκειες και να κάνουμε προτάσεις για να επιλύονται ζητήματα. Πριν λίγες μέρες 300 άνθρωποι απολύθηκαν με ένα SMS στο “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Άνθρωποι απολύονται καθημερινά και δεν ξέρουν τι θα βρουν την επόμενη μέρα. Συμψηφίζονται οι τακτικές άδειες με τις ημέρες μη εργασίας. Οι εποχιακά εργαζόμενοι στον τουρισμό είναι στον αέρα. Αυτά είναι καθημερινά προβλήματα που δεν αντιμετωπίζονται με μισούς μισθούς και απολύσεις”.

Κριτική και από το ΚΙΝΑΛ

Οξεία κριτική άσκησε και το ΚΙΝΑΛ στην κυβέρνηση, με ανακοίνωσή του υπό τον τίτλο “Το σχέδιο της ΝΔ αποκαλύπτεται: Τις συνέπειες της κρίσης θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι”.

Σύμφωνα με το Κίνημα Αλλαγής “με το άρθρο 9 της πρόσφατης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η Κυβέρνηση δίνει την δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους εργοδότες και για διάστημα ως 6 μηνών, να απασχολούν το 50% των εργαζομένων τους για διάστημα δυο μόνο εβδομάδων τον μήνα, κόβοντας τους βέβαια τον μισό μισθό. Ανεξέλεγκτα χωρίς κανένα κριτήριο η προϋπόθεση”.

“Το μέτρο αυτό όπως είναι σαφές, δεν συνδέεται με τις έκτακτες συνθήκες που προέκυψαν και καλύπτονται ήδη με άλλες διατάξεις (και έχουν πολύ μικρότερο χρονικό ορίζοντα). Αποκαλύπτει την πολιτική της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης: Το μάρμαρο θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Όπως επισημαίνει ακόμα το ΚΙΝΑΛ “δημιουργούνται τετελεσμένα χωρίς συζήτηση στη Βουλή, χωρίς κανένα διάλογο και συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους και χωρίς φυσικά ένα ολοκληρωμένο συνεκτικό σχέδιο για την επόμενη μέρα στην χώρα, την οικονομία και την κοινωνία. Μεθοδεύσεις που οδηγούν στη μονιμοποίηση αντιεργατικών μέτρων στη σκιά της πανδημίας”.

“Απαιτούμε την άμεση κατάργηση του άρθρου 9 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 20/3/2019”, καταλήγει το κόμμα στην ανακοίνωσή του.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Eurokinissi


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο (!!!)

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο με κρούστα πάπρικας-μουστάρδας

Νάξος – Δαμαλάς: Ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων

Πότε και που θα γίνει η παραδοσιακή ανταλλαγή σπόρων και η γιορτή για την Ανοιξη

Πανναξιακός ΑΟ: Το “αντίο” στον Γιάννη Καρούση

Η Νάξος αποχαιρετά τον Γιάννη Καρούση - Το "αντίο" από τον Πανναξιακό ΑΟ

Πανναξιακού ΑΟΝ – ΑΜΣ Φιλωτίου: Τι απαντούν στην καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη;

Κοινή ανακοίνωση από τις Διοικήσεις Πανναξιακού ΑΟΝ και ΑΜΣ Φιλωτίου για την καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη σχετικά με την παρουσία άγνωστου άνδρα στα αποδυτήρια του κλειστού γυμναστηρίου Νάξου - Η απάντηση Μουστάκη

Πρόταση δυσπιστίας: 159 «όχι» από την Βουλή

Τέταρτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να υπερασπιστεί την πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή

Νέα Δημοκρατία: Παραιτήθηκαν Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος λόγω ποτού με γνωστό επιχειρηματία;

Παραιτήθηκαν Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος - «Η συμμετοχή σε μια κοινωνική συνάντηση έδωσε το λάθος μήνυμα», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα