Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδα - Βρούτσης: "Υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων προτεραιότητα της κυβέρνησης"

Ελλάδα – Βρούτσης: “Υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων προτεραιότητα της κυβέρνησης”

|

Συνάντηση εργασίας ανάμεσα στον Υπουργό κο Βρούτση και την Πρόεδρο αλλα και τα μέλη του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας – Βρούτσης “Προχωρούμε άμεσα σε νομοθετική πρωτοβουλία για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων – Ενισχύουμε τους δεσμούς συνεργασίας με το ΕΛΙΝΥΑΕ» 

Την πολιτική βούληση να βρεθεί στο επίκεντρο του Υπουργείου η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων εξέφρασε ο Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης στην συνάντησή του χθες Σάββατο 3 Αυγούστου με την Πρόεδρο κ. Ρένα Μπαρδάνη και μέλη του ΔΣ του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής & Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.).

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόσκληση που απηύθυνε ο Υπουργός ήδη από τις πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων του.  Ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι στους άμεσους στόχους του Υπουργείου είναι η περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών πολυεπίπεδης συνεργασίας των υπηρεσιών του Υπουργείου και του ΣΕΠΕ με το ΕΛΙΝΥΑΕ.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη μιας άμεσης νομοθετικής πρωτοβουλίας για την προσαρμογή του Κώδικα Νόμων για την Υγεία και Ασφάλεια των Εργαζομένων (ΚΝΥΑΕ) και την οριστική επίλυση χρόνιων προβλημάτων  στο πεδίο της παροχής υπηρεσιών προστασίας και πρόληψης.

Η αντιπροσωπεία της Διοίκησης του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε., φορέα συνεργασίας αποκλειστικά των κοινωνικών εταίρων στο πεδίο της πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου, παρουσίασε το διαχρονικό έργο του Ινστιτούτου.

Επισήμανε δε, ότι μετά την επιτυχή προσπάθεια αναδιάρθρωσής του, έχει ήδη εισέλθει σε μια νέα, δυναμική φάση καινοτόμου σχεδιασμού για την ενδυνάμωση της ερευνητικής, επιστημονικής και τεχνικής στήριξης που παρέχει, ιδίως ως προς την πιστοποιημένη κατάρτιση εργαζομένων σε ζητήματα υγείας και ασφάλειας, την ανάπτυξη ψηφιακών πακέτων εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης, την προώθηση συνεργασιών με ευρωπαϊκούς επιστημονικούς φορείς για την ανάπτυξη καλών πρακτικών αποτροπής του επαγγελματικού κινδύνου, κ.λπ.

Στη συνάντηση τέθηκαν ακόμη ζητήματα εφαρμογής της τρέχουσας Εθνικής Στρατηγικής για την Υγεία & Ασφάλεια στην Εργασία 2016-2020.

Μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης δήλωσε:  «Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση συναντήθηκα σήμερα με τη Διοίκηση του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε., του πρώτου και πλέον επιτυχημένου εταιρικού θεσμού συνεργασίας των κοινωνικών εταίρων στη χώρα μας.

Η προαγωγή της υγείας και ασφάλειας στην εργασία αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και εμένα προσωπικά και από εδώ και πέρα θα έχουμε συχνή και πυκνή επαφή με το Ινστιτούτο.

Παράλληλα, προχωρούμε με ταχείς ρυθμούς στον εκσυγχρονισμό του Κώδικα  για την Υγεία & Ασφάλεια στην Εργασία και εντατικοποιούμε τους ελέγχους σε επικίνδυνους χώρους εργασίας.  

Κάνουμε σταθερά βήματα με έργα και συγκεκριμένα μέτρα, για την ποιοτική αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας, την ουσιαστική προστασία του πρωταρχικού δικαιώματος, της υγείας των εργαζομένων, και την εμπέδωση μιας νοοτροπίας πρόληψης και αποφυγής εργατικών ατυχημάτων.

Σε αυτή την κατεύθυνση αξιοποιούμε το στελεχιακό δυναμικό του Υπουργείου και του ΣΕΠΕ, καθώς και τη μεγάλη εμπειρία τους, σε στενή και δημιουργική συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε .που τους εκπροσωπεί. Επισημαίνουμε, τέλος, ότι ο σεβασμός στην υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων θα αποτελέσει ένα σημαντικό κριτήριο για την ένταξη των εργοδοτών στο Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων».

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. Ρένα Μπαρδάνη δήλωσε: «Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη η πρωτοβουλία αυτή του Υπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση να μας καλέσει να έχουμε έναν ειλικρινή και γόνιμο διάλογο σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Το ΕΛΙΝΥΑΕ, ο φορέας των κοινωνικών εταίρων σε ζητήματα υγείας και ασφάλειας της εργασίας, αναπτύσσει εδώ και καιρό τεχνογνωσία και συνεργασίες με αντίστοιχους φορείς άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Είμαστε προετοιμασμένοι να προσφέρουμε άμεσα στην Πολιτεία και στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων γνώσεις και εμπειρίες και να συμβάλλουμε δυναμικά και αποτελεσματικά στην διαμόρφωση σύγχρονων, καινοτόμων  πολιτικών για την προαγωγή της υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας προς όφελος των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας.

Επίσης παρουσιάσαμε στον κ. Υπουργό το νέο λογότυπο του ΕΛΙΝΥΑΕ  που οριοθετεί μια νέα εποχή για τον οργανισμό και ζητήσαμε την υποστήριξη από το Υπουργείο για το  2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασίας που διοργανώνει το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. με θέμα «Με το βλέμμα στο μέλλον», στις 18 & 19 Νοεμβρίου 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών καθώς και για μια σειρά προσυνεδριακών συναντήσεων σε διάφορες πόλεις»

Δελτίο Τύπου 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμο να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες