Ελλάδα - Υποκλοπές: Τοποθέτηση Μητσοτάκη, πυρά από αντιπολίτευση

Μητσοτάκης

Για την υπόθεση των παρακολουθήσεων αναμένεται να τοποθετηθεί σήμερα Δευτέρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με δήλωσή του, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντά θετικά τόσο στη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα των υποκλοπών όσο και στην εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

"Ήδη έχει δρομολογηθεί η αποκατάσταση των συνεπειών του λανθασμένου χειρισμού που επιδείχθηκε" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι στο τέλος της ενδελεχούς διερεύνησης "θα γίνει η οριστική πολιτική αποτίμηση και θα φανεί ποιος είναι πραγματικά συνεπής στους θεσμούς -ιδιαίτερα όταν έχει την ευθύνη διακυβερνησης- και υπέρμαχος της αλήθειας". 

Το πλήρες περιεχόμενο του μηνύματός του θα αποσαφηνιστεί στην σύσκεψη του «πρωινού καφέ» που θα λάβει χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί, στη συνέχεια θα το μαγνητοσκοπήσει και θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Είναι δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο χρονικό των όσων διαδραματίστηκαν, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος έλαβε γνώση για την παρακολούθηση του κινητού του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, την περασμένη Πέμπτη και θα εκθέσει τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε και σε αυτές περιλαμβάνονται οι παραιτήσεις του διοικητή της υπηρεσίας Παναγιώτη Κοντολέωντα, διότι δεν ενημέρωσε εγκαίρως το πρωθυπουργικό γραφείο, αλλά, και του Γρηγόρη Δημητριάδη, που παρότι επίσης δεν γνώριζε για την παρακολούθηση, είχε την ευθύνη εκ της θέσεως του για την επικοινωνία του Μεγάρου Μαξίμου με την ΕΥΠ. Ο κ. Μητσοτάκης θα ξεκαθαρίσει στη δήλωση του ότι ουδέποτε θα άναβε το πράσινο φως για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου ενός πολιτικού προσώπου και θα μιλήσει για τις λανθασμένες ενέργειες του πρώην διοικητή της ΕΥΠ.

«Να χυθεί άπλετο φως»
Στον πυρήνα της δήλωσης του πρωθυπουργού θα βρίσκεται η πρόθεση της κυβέρνησης να «χυθεί άπλετο φως» για μια τόσο σοβαρή υπόθεση και να αποδοθούν όλες οι ευθύνες σε αυτούς που τις έχουν. Από την πρώτη στιγμή έχει αποδεχτεί το αίτημα του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, ενώ θετικά ανταποκρίνεται και στο αίτημα για εκ νέου συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπως έχει ζητήσει η Χαριλάου Τρικούπη. Ορισμένες πηγές δεν αποκλείουν αυτό να γίνει και πριν το άνοιγμα της Ολομέλειας στο τέλος Αυγούστου, χωρίς όπως να έχει ληφθεί οριστική απόφαση. Όλες οι ενέργειες της κυβέρνησης, αναμένεται να τονίσει ο κ. Μητσοτάκης, έχουν ως στόχο την διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και σε αυτό το πλαίσιο θα είναι και οι επόμενες πρωτοβουλίες που θα αναλάβει. Θα διαμηνύσει ότι από την πλευρά του δεν έχει το παραμικρό να κρύψει και θα κάνει ότι απαιτείται για να μην μείνει η παραμικρή σκιά στην συγκεκριμένη υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει και για την μεγάλη εικόνα και την προσπάθεια ορισμένων να δηλητηριάσουν την δημόσια ζωή με «σενάρια συνωμοσιολογίας και ανυπόστατες κατηγορίες. Θα ξεκαθαρίσει ότι καμία κυβερνητική υπηρεσία δεν έχει προμηθευτεί το κακόβουλο λογισμικό παρακολουθήσεων Predator και η υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ δεν έχει σχέση με την προσπάθεια παγίδευσης του τηλεφώνου του που έχει καταγγείλει. Μάλιστα, θα τονίσει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ενημερωθεί αρμοδίως για τα όσα τον αφορούν από τον νέο διοικητή της ΕΥΠ και ο ίδιος θα αποφασίσει αν αυτά θέλει να τα δημοσιοποιήσει 

Πυρά από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
"Ο κ. Μητσοτάκης να κλείσει τη βάνα του οχετού, πριν πνιγεί μέσα του ο ίδιος" αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του για την υπόθεση των υποκλοπών και διαρροές σε βάρος του Νίκου Ανδρουλάκη.

"Οι στοχευμένες "διαρροές" του προπαγανδιστικού μηχανισμού της ΝΔ για τον Νίκο Ανδρουλάκη, επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους μας: Οι αυτουργοί των παρακολουθήσεων συνδέονται με πρακτικές μαφίας" γράφει ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter. 

 

Νίκος Ανδρουλάκης για διαρροές
"Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σε αγαστή συνεργασία με ακροδεξιά σταγονίδια διαδίδουν συκοφαντίες αποδεικνύοντας τον πολιτικό εκτσογλανισμό τους" αναφέρει ο Νίκος Ανδρουλάκης, σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών, μιλώντας για "χυδαίες διαρροές" από την κυβέρνηση.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, σε ανάρτησή του στο Facebook κάνει αναφορά σε σενάρια ότι δήθεν τρίτες χώρες ζήτησαν την παρακολούθησή του, σενάρια που διαψεύδουν οι χώρες που κατονομάζονται, όπως η Αρμενία και η Ουκρανία.

Ο κ. Ανδρουλάκης επιτίθεται εναντίον στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που "σε αγαστή συνεργασία με ακροδεξιά σταγονίδια διαδίδουν συκοφαντίες αποδεικνύοντας τον πολιτικό εκτσογλανισμό τους". 

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατηγορεί ευθέως τον Διευθυντή του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, Νίκο Ρωμανό, ότι έφτασε στο σημείο "να αξιολογεί δημοσίως τις συνακροάσεις της ΕΥΠ σε βάρος μου. Άραγε γνωρίζει το περιεχόμενο των παρακολουθήσεων;".

"Η χώρα μας και οι θεσμοί της δεν αξίζουν αυτή την κατάντια για την οποία αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο κ. Μητσοτάκης" αναφέρει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News