Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδα - Υπόθεση Κουφοντίνα: Δικαιοσύνη με παιδιά και... αποπαίδια

Ελλάδα – Υπόθεση Κουφοντίνα: Δικαιοσύνη με παιδιά και… αποπαίδια

|

Ο Αλέξανδρος Αρβανιτάς μας θυμίζει μέσα από ουκ ολίγες περιπτώσεις ότι η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα (δυστυχώς) παραμένει τυφλή και κυρίως ταξική…

Όσοι ισχυρίζονται ότι στον καπιταλισμό η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, αδέκαστη και αντιμετωπίζει όλους με τον ίδιο τρόπο, μάλλον η φαντασία της καλπάζει. Ο Μαρξ, στην «Κριτική του προγράμματος της Γκότα», αναλύοντας την ταξική φύση της κοινωνίας, και κατά συνέπεια της δικαιοσύνης, κατέληγε: «Το δίκαιο των ανίσων είναι δίκαιο της ανισότητας».

Του Αλέξανδρου Αρβανιτά

Ο δε Λένιν, μιλώντας στο Τρίτο Πανρωσικό Συνέδριο, εξηγούσε το αυτονόητο: «Το δικαστήριο των αστών ήταν και παραμένει τυφλό εκλεπτυσμένο εργαλείο ανελέητης καταπίεσης των τάξεων που εκμεταλλεύονται, το οποίο περιφρουρεί τα συμφέροντα των παραλήδων». Εννοείται ότι η ελληνική δικαιοσύνη δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα.

Με αφορμή την υπόθεση Κουφοντίνα, ας δούμε κάποιες… ομορφιές που αποδεικνύουν ότι αυτή παραμένει μεροληπτική, τυφλή και κυρίως ταξική.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΤΤΑΚΟΥ: Υπάρχει άνθρωπος σ’ αυτήν τη χώρα ο οποίος να μη θεωρεί ως το μεγαλύτερο έγκλημα την εκτροπή που ζήσαμε τον Απρίλιο του ’67, κόντρα στη λαϊκή θέληση; Ο Στυλιανός Παττακός υπήρξε ένας εκ των εμπνευστών και οργανωτών του πραξικοπήματος. Τα αποτελέσματα έζησε η χώρα και οι πολίτες της πολύ σκληρά. Συλλήψεις, βασανισμοί, εκτοπίσεις, φυλακίσεις βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη για τους αντιφρονούντες. Στο Πολυτεχνείο, τη μεγαλύτερη εξέγερση τα τελευταία 50 χρόνια, ο ελληνικός λαός δεν έζησε μόνο φυλακίσεις και εξορίες αλλά δυστυχώς βίωσε και νεκρούς από το απάνθρωπο αυτό καθεστώς. Όσον αφορά την κυπριακή τραγωδία, δεν μπορείς να πεις πολλά. Οι πληγές της δεν έχουν επουλωθεί ούτε σήμερα, πέντε δεκαετίες μετά. Ο «αδερφός» Στέλιος, που λέτε, καταδικάστηκε το 1974, για τα εγκλήματά του προς τον ελληνικό λαό, με την ποινή του θανάτου. Με παρέμβαση του τότε πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Καραμανλή, η ποινή μετατράπηκε σε ισόβια δεσμά. Μάλιστα, είναι γνωστή, ιστορική και δυστυχώς ανεφάρμοστη η δήλωσή του: «Όταν λέμε ισόβια, εννοούμε ισόβια»! Ο Παττακός εξέτισε ποινή μόλις 16 ετών. Το 1990, επικαλούμενος λόγους υγείας, βγήκε από τη φυλακή και έζησε, απολαμβάνοντας την ελευθερία του άλλα 26 χρόνια, μέχρι το 2016, όταν και πέθανε σε ηλικία 104 ετών. Θα με ρωτήσετε ασφαλώς τι είδους «ανήκεστος βλάβη» ήταν αυτή που επικαλέστηκε ο πραξικοπηματίας, με αποτέλεσμα να μακροημερεύσει για πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα; Τι να σας πω κι εγώ; Όλοι, βεβαίως, έχουμε ακούσει για το περίφημο τρίγωνο διαπλοκής ιατρών-δικαστικών-πολιτικών, αλλά αν τα λες φωναχτά μπορεί να σε κατηγορήσουν για εμπαθή, κακόβουλο και κομμουνιστή, Θεός φυλάξοι!

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑ: Ο καθηγητής, Νίκος Τεμπονέρας, δέχτηκε επίθεση στο κεφάλι με λοστό από τον Γιάννη Καλαμπόκα, δημοτικό σύμβουλο με τη Ν.Δ. στην Πάτρα. Ο δολοφόνος εξέτισε ποινή μόλις 7 ετών, ζει στον Βόλο και εργάζεται ως προϊστάμενος της Εθνικής Τράπεζας στη θεσσαλική πόλη. Εννοείται ότι εδώ η δικαιοσύνη… εξάντλησε την ανθρωπιστική συμπεριφορά της και παρέδωσε τον εν λόγω κύριο πάλλευκο στην κοινωνία. Δικαιοσύνη, όχι αστεία…

nikos_temponeras_0.jpg

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΟΡΚΟΝΕΑ: Ο δολοφόνος του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, αστυνομικός, Επαμεινώνδας Κορκονέας, έπεσε στα μαλακά. Η ποινή της ισόβιας κάθειρξης μετατράπηκε σε 13 χρόνια, αναγνωρίζοντας ως ελαφρυντικό «τον πρότερο έντιμο βίο». Ο εν λόγω κύριος εργάστηκε στη φυλακή και στις 30 Ιουλίου 2019, ύστερα από 11 χρόνια, αποφυλακίστηκε και είναι ξανά ελεύθερος. Ζει στη Στούπα Μεσσηνίας και συχνά-πυκνά ψάλλει στο ναό της μεσσηνιακής κωμόπολης.

 ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΕΛΙΣΤΑ: Άλλος ένας 15χρονος, ο Μιχάλης Καλτεζάς, δολοφονήθηκε στο Πολυτεχνείο το 1985 από τον αστυνόμο Αθανάσιο Μελίστα, ο οποίος τον πυροβόλησε από 20 μέτρα, πετυχαίνοντάς τον στο κεφάλι. Αφού πέρασαν τρία χρόνια, προκειμένου να καθίσει ο κατηγορούμενος στο εδώλιο, το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα του συνηγόρου του Μελίστα, Αλέξανδρου Λυκουρέζου, για αντικατάσταση της φυλάκισης με περιοριστικούς όρους: «Είναι πατέρας δύο ανήλικων παιδιών και δεν μπορεί να παραμείνει άλλο στη φυλακή»! Ο μικρός στο χώμα, αλλά ο «νόμος και τάξη» έξω και απολαμβάνει τη ζωάρα του.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ: Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Τα γεγονότα είναι πολύ πρόσφατα. Είπαμε αμάν μέχρι να εκδοθεί καταδικαστική απόφαση, ασχέτως αν οι Λαγός και Παππάς δεν πέρασαν της φυλακής τα σίδερα. Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να δούμε αν θα εκτίσουν οι δολοφόνοι τις ποινές τους. Όσοι θεωρούν ότι θα σαπίσουν στη φυλακή, καλό είναι να μην ποντάρουν σε τέτοια παράτολμα στοιχήματα. Να προσέχουν, γιατί χάνονται περιουσίες!

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑΣ-ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Τι κοινό έχουν οι δυο τους; Μια πλαστογραφία. Η καθαρίστρια το απολυτήριο Δημοτικού, 20 χρόνια πριν, προκειμένου να εργαστεί σε παιδικό σταθμό, ζημιώνοντας το Ελληνικό Δημόσιο, με τον… τεράστιο μισθό της. Γιατί όλοι ξέρουμε ότι οι μισθοί των καθαριστριών μάς οδήγησαν σε δημοσιονομική απόκλιση, με τα γνωστά αποτελέσματα των τριών μνημονίων. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τελικά την τιμώρησε με 15ετή κάθειρξη. Έπεσε στα μαλακά μετά το σάλο που δημιουργήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Από την άλλη, ο πρώην «τσάρος» της Οικονομίας κρίθηκε ένοχος για νόθευση εγγράφου σε βαθμό πλημμελήματος και καταδικάστηκε σε ένα μόλις έτος με τριετή αναστολή. Μικρή λεπτομέρεια: το έγγραφο ήταν η Λίστα Λαγκάρντ και κατά σύμπτωση σ’ αυτή βρίσκονταν και στενοί συγγενείς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Νικόλας Πάσσος, δήλωσε, απευθυνόμενος προς τον κατηγορούμενο: «Το δικαστήριο εξάντλησε την επιείκειά του. Η απόφαση αποτελεί οδηγό για τη μελλοντική ζωή σας»!

ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΙΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ: Μιλάμε για τη γνωστή υπόθεση παιδεραστίας του πρώην βουλευτή και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού. Η ποινή που του επιβλήθηκε από δικαστήριο της Μολδαβίας ήταν 28 μήνες. Όλα αυτά συνέβαιναν στη μακρινή αυτή χώρα, έναντι αμοιβής, φυσικά, όταν ο εν λόγω κύριος υπηρετούσε εκεί, από το πόστο του ΟΗΕ. Εκείνη την περίοδο υπήρξε εκκωφαντική σιωπή των εγχώριων ΜΜΕ, σχετικά με την υπόθεση και την καταδίκη του. Από την πρώτη στιγμή, η Ν.Δ. είχε κάνει λόγο για πολιτική δίωξη. Μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν η ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και ο τότε εκπρόσωπος τύπου του κόμματος και μετέπειτα βουλευτής, Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Οι φίλοι δεν ξεχνούν ποτέ και σε στηρίζουν… στη λάσπη που δέχεσαι.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ-ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ: Καθένας και μια ιστορία. Βεβαίως, ιστορία κόστους κάποιων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Άπαντες επικαλέστηκαν λόγους υγείας και βγήκαν από τη φυλακή. Και βεβαίως υπήρξε κοινή επωδός ότι «τους κυνηγάνε». Ποιοι; Μάλλον αόρατοι εχθροί. Ο «φτερωτός γιατρός» μόλις βγήκε από τη φυλακή φρόντισε να ξεσκάσει, κάνοντας σκι στο Καϊμακτσαλάν. Ασχέτως αν βγήκε από τη φυλακή λόγω προβλήματος της καρδιάς του. Ο Άκης, γνωστός και για τα υποβρύχια που έγερναν, είναι μια κατηγορία μόνος του. Πολλά λεφτά, πάρα πολλά. Ζωή προκλητική, γάμος προκλητικός, αλλά το «Πόθεν Έσχες» που κατέθετε, όλα κι όλα, άψογο…

Υποθέσεις, λοιπόν, πολλές. Ο κ. Energa, Αριστείδης Φλώρος, υπεξαίρεσε (πολύ sic όρος) κάμποσες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, παρουσίασε χαρτί με πρόβλημα υγείας, και ξέδωσε το παιδί στη Μύκονο. Ευτυχώς που έγινε ο κακός χαμός στα social media για να μη μας μείνει η παραμικρή αγωνία πώς την περνούν τα δικά μας παιδιά. Υποθέσεις πάμπολλες. Αποφάσεις που προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα αναρίθμητες. Αποφάσεις που εκκρεμούν αρκετές και ενδιαφέρουσες. Λιγνάδης, Χαϊκάλης, Φιλιππίδης εσχάτως απασχόλησαν και απασχολούν τη Θέμιδα. Τι θα γίνει; Οψόμεθα. Πάντως, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ έλεγε στα κηρύγματά του: «Δεν είναι δυνατόν να είσαι υπέρ της δικαιοσύνης για κάποιους ανθρώπους και να μην είσαι υπέρ της δικαιοσύνης για όλους τους ανθρώπους».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ενδοκυκλαδικά: Τροποποίηση δρομολογίου “Σαόνησος” λόγω κακών καιρικών συνθηκών

Δείτε πως διαμορφώνεται το δρομολόγιο (19-20 Μαρτίου) του "Σαόνησος" λόγω κακών καιρικών συνθηκών (πίνακας)

Το εγκώμιο της Τήνου πλέκει o Guardian

Αυτό το ελληνικό νησί εξυμνεί ο «Guardian» και προτείνει διακοπές εκεί την άνοιξη

ΑΔΜΗΕ – Καλώδιο μήκους 560 χλμ. θα ηλεκτροδοτήσει τα Δωδεκάνησα

ΑΔΜΗΕ – Με υποθαλάσσιο καλώδιο 560 χλμ. θα ηλεκτροδοτηθούν τα Δωδεκάνησα - Το χρονοδιάγραμμα της ...αυτονομίας

Κύθνος: Το Αιολικό Εργοστάσιο και ο πετρελαϊκός κολοσσός Total

Ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός TOTAL απειλεί το νησί της Κύθνου με αιολικό εργοστάσιο! - Η αντίδραση του Δήμου

ΠΝΑι: Οι επιχειρηματίες έχουν τον πρώτο λόγο και καταθέτουν την άποψή τους

The Rhodes Co-Lab: Στην plastic-free εποχή η γνώμη των τοπικών επιχειρήσεων μετράει

Σαντορίνη: Παράταση για οικοδομικές εργασίες και βέβαια πρόστιμα

Έως και 3.600 ευρώ θα καλούνται να πληρώσουν όσοι θα παραβούν τον κανονισμό Καθαριότητας και Εκτέλεσης Οικοδομικών Εργασιών

Χατζημάρκος: Μικροπολιτική επιλογή όσων μιλούν για “εμπάθεια” της Περιφέρειας προς τη Νάξο (video)

Ο Γιώργος Χατζημάρκος - Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου - μιλάει στη "Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3" για τις προτάσεις σχετικά με τις βάσεις του ΕΚΑΒ και τη σχέση Περιφέρειας - Νάξου (video)

Πατ. Θωμάς Συνοδινός: Η μεγάλη ευθύνη να είσαι καλός παπάς και η Αμοργός

Ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού της Αθήνας, π. Θωμάς Συνοδινός, μιλάει για τα παιδικά του χρόνια στην Αμοργό, τη γνωριμία του με τον μακαριστό Χριστόδουλο και στιγμές που έχουν μείνει χαραγμένες στη μνήμη του

Νάξος: Αδεια για ένα νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στο νησί

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο - Σε ποια περιοχή

Νοσοκομείο Νάξου: Επιασε δουλειά ο Γυναικολόγος, και πάλι στη Νάξο ο Κων/νος Πατσούρας

Μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου μετά από αναζήτηση ετών.

Πανναξιακός ΑΟ: Το αντίο στην “ψυχάρα” τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Ο Πανναξιακός ΑΟ αποχαιρετά τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη - Πως θα τον τιμήσει

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Βαθρακοκοίλης

Πένθος στη Νάξο για την απώλεια του Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Αγιος Αρσένιος – Πολιτιστικός Σύλλογος: Πρόσκληση (17/03) για χορό με τους Κορδελάτους

Οι Κορδελάτοι του Αγίου Αρσενίου προσκαλούν τους φίλους σε χορό στην πλατεία του χωριού..

Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νέων : Κυριακή στις Τρίποδες με Κορδελάτους (video)

Στις Τρίποδες σήμερα (17/03) χορεύουν οι Κορδελάτοι (video)

Νάξος – Απείρανθος: Κουδουνάτοι σε …δράση το μεσημέρι της Κυριακής (video)

Η Γαλήνη Μπαρδάνη μας μεταφέρει μέσω της "Ραδιοφωνίας Κυκλάδων" στην Απείρανθο για το έθιμο των Κουδουνάτων - Η πρόσκληση από την Ελένη Ελευθερίου μέσα από τα κοτσάκια της

Νοσοκομείο Νάξου: Αύριο (15/03) αναλαμβάνει υπηρεσία ο μόνιμος γυναικολόγος

Αναλαμβάνει από αύριο 15/3 υπηρεσία ο μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου

Αποκριές 2024: Ολες οι εκδηλώσεις του τετραημέρου στη Νάξο

Παρασκευή 15 Μαρτίου - Κ. Δευτέρα 18 Μαρτίου .. Ολες οι εκδηλώσεις και οι δράσεις στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Aegean Air: Από 1η Ιουνίου απευθείας σύνδεση Νάξος – Θεσσαλονίκη

Νέες συνδέσεις της Θεσσαλονίκης με Νάξο και Άμστερνταμ μέσω της Aegean Air