Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΈνα ελεγχόμενο ολιγοπώλειο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Ένα ελεγχόμενο ολιγοπώλειο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

|

Ο πολιτευτής Κυκλάδων της ΝΔ Γιώργος Βακόνδιος με άρθρο του τοποθετείται πάνω στο καυτό θέμα των ημερών, τις τηλεοπτικές άδειες και το σκηνικό που στήνεται από την Κυβέρνηση προς όφελος… ολίγων 

Πολύ κουβέντα γίνεται για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Για τους γνώστες του θέματος, πράγματι υπάρχει μια εκκρεμότητα για την οριστική αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Το πρόβλημα είναι ότι, με βάση αυτή την εκκρεμότητα, η τραγική συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προσπάθησε και προσπαθεί να την εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά και ταυτόχρονα να εγκαθιδρύσει ένα προσωποπαγές καθεστώς ελέγχου της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας προς όφελος της κυβερνητικής ιδεοληψίας και των ημετέρων.

Το τεχνικό μέρος αυτού του θέματος είναι πολύ εξειδικευμένο και απαιτεί ανάλυση σε βάθος.

Όμως η πολιτική διάσταση είναι εξόφθαλμα ορατή και ταυτίζεται με την κυβερνητική κουτοπονηριά της ακραίας συγκυβέρνησης.

Στην προσπάθεια ελέγχου της πληροφόρησης και των μη αρεστών στην συγκυβέρνηση τηλεοπτικών σταθμών καταρχάς αδρανοποιήθηκε, η συνταγματικά κατοχυρωμένη, ανεξάρτητη αρχή του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

Έτσι ανατέθηκε στον αδέκαστο κύριο Παππά η ευθύνη οργάνωσης, ελέγχου και αδειοδότησης του τηλεοπτικού τοπίου.

Προς τούτο εφευρέθηκε μια παιδαριώδης μελέτη κάποιων συνεργατών του Πανεπιστημίου της Μπολόνια περί της δυνατότητας διάθεσης τεσσάρων συχνοτήτων.

Εκεί στηρίχθηκε η επιχειρηματολογία για τη διενέργεια διαγωνισμού για την αδειοδότηση τεσσάρων τηλεοπτικών επιχειρήσεων.

Όταν έγινε κατανοητό ότι το επιχείρημα δεν έστεκε, βρέθηκε μια άλλη πλατφόρμα κυβερνητικής επιχειρηματολογίας.

Η κυβέρνηση ανησυχεί για την επιχειρηματική ευρωστία των τηλεοπτικών σταθμών και γι’ αυτό τις περιορίζει στις τέσσερις.

Θέλει να διασφαλίσει την βιωσιμότητα των τηλεοπτικών σταθμών, αλλά δεν έχει καμία τέτοια ανησυχία για άλλους κλάδους της οικονομίας.

Ταυτόχρονα όμως δεν την προβληματίζει ο αθέμιτος ανταγωνισμός που ασκεί η κρατική τηλεόραση στους ιδιωτικούς σταθμούς.

Έτσι ξεκινάει ο διαγωνισμός και εμφανίζονται έντεκα διεκδικητές των τεσσάρων αδειών. Μεταξύ αυτών και ο κουμπάρος του Καμμένου, ο οποίος εξαγόρασε την τεχνική εταιρία της οικογένειας Τσίπρα και ο οποίος σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ εμφανίζεται να συνομιλεί με ποινικούς καταδίκους.

Ευτυχώς όμως την λύση έρχεται να δώσει ο Καμμένος. Δηλώνει ότι δεν πρέπει να δοθεί άδεια στον κουμπάρο του κατασκευαστή.

Επομένως γεννάται ένα ερώτημα. Τι είναι επιλήψιμο; Να είναι κατασκευαστής ή κουμπάρος του Καμμένου;

Ότι και από τα δύο να ισχύει γεννάται ένα άλλο ερώτημα. Ο συγκυβερνήτης Καμμένος έχει τόση μεγάλη εμπιστοσύνη στις διαδικασίες του Παππά, που τρέχει να υποδείξει τον αποκλεισμό του κουμπάρου του κατασκευαστή ώστε να εξασφαλίσει την περιβόητη διαφάνεια;

Και αν ο Κουμπάρος δεν ήταν κατασκευαστής αλλά φαρμακοβιομήχανος (προμηθευτής του δημοσίου) θα έκανε το ίδιο; Και αν ο κατασκευαστής δεν ήταν κουμπάρος του Καμμένου αλλά κουμπάρος του Θεοδωράκη, της Γεννηματά ή του Λεβέντη θα έκανε το ίδιο; Και γιατί ο Καλογρίτσας θεωρείται εκ των προτέρων ύποπτος διαπλοκής και δεν ισχύει το ίδιο με ιδιοκτήτες ποδοσφαιρικών ομάδων, ή επενδυτές που ενδιαφέρονται για τις αποκρατικοποιήσεις;

Περίεργα πράγματα.

Και ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να ανησυχεί για την οικονομική ευρωστία των καναλιών σπεύδει με ένα παράλληλο σχέδιο νόμου με τίτλο «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ» να ελέγξει και τη διαφημιστική δαπάνη και τα έσοδα των ενημερωτικών τηλεοπτικών σταθμών.

Δεν την ενδιαφέρουν τα έσοδα άλλων τομέων της οικονομίας, παρά μόνο των τεσσάρων ενημερωτικών σταθμών. Δεν ενδιαφέρεται για τα έσοδα ούτε καν των περιφερειακών ή θεματικών τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι πρακτικά θα ανταγωνίζονται τους εθνικούς ενημερωτικούς.

Τα πράγματα είναι πολύ απλά.

Η κυβέρνηση θέλει να δώσει άδειες εκεί που πιστεύει ότι δεν θα έχει έντονη αντιπολίτευση. Επειδή όμως αυτοί που θα πάρουν τις άδειες μπορεί να ξεστρατίσουν μόλις δέσουν τον γάιδαρό τους, εφευρίσκει έναν τρόπο να ελέγχει τα διαφημιστικά τους έσοδα. Άρα να συνεχίσει με κάποιον τρόπο να ελέγχει την βιωσιμότητά τους.

Με λίγα λόγια η κυβέρνηση της συμφοράς της πρώτης φορά αριστερά θέλει ένα ολιγοπώλιο ελεγχόμενων και κερδοφόρων τηλεοπτικών σταθμών που όμως η κερδοφορία τους και βιωσιμότητά τους θα ελέγχεται από την ίδια την κυβέρνηση.

Εξασφαλίζει την μοιρασιά των 200 εκ. της διαφημιστικής δαπάνης στους αρεστούς αλλά κρατάει και τον έλεγχο.

Και επειδή της λείπουν κάποια εκατομμύρια για την συντήρηση του κομματικού κυβερνητικού κράτους επιβάλλει και έναν επιπλέον φόρο 10% τον οποίο βεβαίως θα πληρώσουν οι καταναλωτές των διαφημιζόμενων προϊόντων (τρόφιμα, τηλεφωνία, απορρυπαντικά, λιανεμπόριο, κλπ.).

Το 10% δεν είναι ο μόνος φόρος που θα πληρώνουν οι καταναλωτές επί της διαφήμισης των προϊόντων. Ήδη πληρώνουν και 24% ΦΠΑ, 20% ειδικό φόρο τηλεόρασης και 21,5% αγγελιόσημο.

Προβληματισμοί όπως ελευθερία στην ενημέρωση, ελεύθερος ανταγωνισμός, υπερφορολόγηση, τήρηση της κοινοτικής νομοθεσίας, ανεργία, κλπ. είναι λεπτομέρειες που δεν πρέπει να απασχολούν μια αριστερή (με ολίγη από ακροδεξιά) κυβέρνηση.

Γιώργος Βακόνδιος


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν