Επιστρέφουν στη φυλακή, ο Ακης και η Βίκυ

Σκωτσέζικο ντουζ… Τέσσερις μήνες μόλις κράτησε η ελευθερία του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος αποφυλακίστηκε τον περασμένο Μάιο για λόγους υγείας. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ θα επιστρέψει όμως και πάλι στη φυλακή, καθώς τη Δευτέρα κρίθηκε ένοχος σε δεύτερο βαθμό από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 19 ετών. Το δικαστικό συμβούλιο που συνεδρίασε, πήρε την απόφαση ο πρώην υπουργός Άμυνας και παραλίγο πρωθυπουργός της χώρας το 1996, να επιστρέψει στη φυλακή για να εκτίσει την ποινή του.

Και ουσιαστικά με την απόφαση αυτή ολοκληρώθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης με τις μίζες στα εξοπλιστικά σε δεύτερο βαθμό καθώς οι δικαστές δεν του αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό, ούτε εκείνο του πρότερου εντίμου βίου ούτε της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Εκτός από τον πρώην υπουργό που καταδικάστηκε και στη βαρύτερη ποινή, 19 χρόνια κάθειρξη και σε πενταετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, στις φυλακές οδηγήθηκαν έστω και για λίγο χρονικό διάστημα άλλοι οκτώ από τους  συνολικά 15 καταδικασθέντες.

Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ήδη εκτίσει σημαντικό μέρος από την ποινή τους και αναμένεται σύντομα να τύχουν των ευεργετικών διατάξεων του νόμου και να αποφυλακιστούν. Μεταξύ αυτών η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, η κόρη του Αρετή Τσοχατζόπουλου, οι οποίοι θα παραμείνουν για μικρό χρονικό διάστημα μέχρις ότου διευκρινιστεί τί υπόλοιπο ποινής έχουν. Επίσης στην ίδια κατηγορία - οδηγούνται στη φυλακή αλλά θα αποφυλακιστούν σύντομα - ανήκουν και οι Αστέριος Οικονομίδης, Γιώργος Σαχπατζίδης ,Γιώργος Κωνσταντάτος  και Νίκος Γεωργουλάκης. Για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εκτιμάται ότι θα παραμείνουν στη φυλακή οι Κων. Αντωνιάδης που δεν έχει εκτίσει καθόλου ποινή, αλλά βρίσκεται εκτός Ελλάδος και ο Ιωάννης Σμπώκος που ήδη εκτίει και άλλη ποινή ,πλην της κάθειρξης 8 ετών που του επέβαλε το δικαστήριο, καθώς έχει καταδικαστεί για άλλο εξοπλιστικό πρόγραμμα σε ισόβια. Αρμόδιος για να αποφασίσει είναι ο εισαγγελέας εκτέλεσης ποινών….

Σε ότι αφορά την λογίστρια του πρώην υπουργού, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, στην οποία το δικαστήριο επέβαλε τη βαρύτερη μετά τον Άκη Τσοχατζόπουλο, καταδικάζοντάς τη σε 12 χρόνια, δεν οδηγήθηκε εκ νέου στη φυλακή, λόγω του ότι είχε εκτίσει τον απαιτούμενο από το νόμο χρόνο της ποινής της και ήταν έξω με υπ’ όρων απόλυση.

Για τον Οράτιο Μελά το δικαστήριο αποφάσισε αντί της φυλακής να του επιβληθεί κατ΄ οίκον περιορισμός (είναι 81 ετών) και να πάει φυλακή μόνον αν παραβιάσει τον συγκεκριμένο όρο.  Παρά το γεγονός ότι οκτώ εκ των καταδικασθέντων υπέβαλαν αιτήματα αναστολής εκτέλεσης της ποινής τους ή μετατροπής αυτής σε χρηματικό ποσό το δικαστήριο υπήρξε φειδωλό. Δέχθηκε μόνο μετατροπή κατά 20 ευρώ ημερησίως για πέντε άτομα, τους Νίκο Ζήγρα, Παναγιώτη Σταμάτη, Γκούντρουν Τσοχατζόπουλου, Ταλιτα- Μαρία Τσεκούρα και Νίκο Καρατζά. Για τους τέσσερις πρώτους τα χρήματα θα καταβληθούν σε 36 δόσεις, ενώ έδωσε προθεσμία για την καταβολή του ποσού στον Νίκο Καρατζα.

Αναλυτικά οι ποινές που ανακοίνωσε το δικαστήριο τη Δευτέρα είναι οι εξής:

Άκης Τσοχατζόπουλος           19 χρόνια κάθειρξη

Αστέριος Οικονομίδης            8 έτη κάθειρξη

Φρόσω Λαμπροπούλου         12χρόνια κάθειρξη- χωρίς ελαφρυντικό

Νίκος Ζήγρας 4 χρόνια φυλάκιση

Γιώργος Σαχπατζίδης            9 κάθειρξη

 Αρετή Τσοχατζοπούλου        8 χρόνια κάθειρξη

Βίκυ Σταμάτη  8 χρόνια κάθειρξη

Ιωάννης Σμπώκος      8χρόνια κάθειρξη

Μαρία Ταλίτα Τσεκούρα        5 χρόνια κάθειρξη

Νίκος Γεωργουλάκης 6 χρόνια κάθειρξη

Παναγιώτης Σταμάτης           4 χρόνια  ποινή φυλάκισης

Οράτιος Μελάς           6 χρόνια κάθειρξη

Κωνσταντίνος Αντωνιάδης    6 χρόνια κάθειρξη

Γκούντρουν Μόλντενάουερ   4 χρόνια ποινή φυλάκισης

Νίκος Καρατζάς         4 χρόνια φυλάκιση 

Γιώργος Κωνσταντάτος         6 χρόνια κάθειρξη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News