«Επιστροφή» Χριστιάνας Καλογήρου

Σίγουρα, ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης διεκδικεί μία θέση ανάμεσα στα ρεκόρ Γκίνες για το 2014 καθότι έμεινε στη θέση του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου μόλις μία ημέρα. Ο σύμβουλος με τους περισσότερους ψήφους του επιτυχόντος συνδυασμού  «Εμείς για το Αιγαίο» στις περιφερειακές εκλογές του περασμένου Μαΐου, την 1η Οκτωβρίου σύμφωνα με τη διαπιστωτική πράξη του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Σπύρου Σπυρίδων, που αναρτήθηκε στο πρόγραμμα «Διαύγεια» στο διαδίκτυο κατέλαβε τη θέση του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου.

Όμως, σε κάτι λιγότερο από 24 ώρες είχαμε την έκδοση απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας και η Χριστιάνα Καλογήρου από το απόγευμα της 2ης Οκτωβρίου αναλαμβάνει τη θέση που κέρδισε μέσα από τις εκλογές… Γιατί όλη αυτή η αναταραχή; Τον περασμένο Αύγουστο το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά είχε ακυρώσει την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Μυτιλήνης που ανακήρυσσε τη Χριστιάνα Καλογήρου ως Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, όπως είχε προκύψει από το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα. Το δικαστήριο είχε κάνει δεκτή σχετική ένσταση εκλογιμότητάς της που κατέθεσαν μετεκλογικά σε βάρος της πολίτες της Μυτιλήνης, με το αιτιολογικό ότι ακριβώς πριν από τις εκλογές κατείχε διευθυντική θέση, καθώς ήταν Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Κατά της απόφασης αυτής η κ. Καλογήρου είχε καταθέσει αίτηση αναίρεσης στο ΣτΕ και το  Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση και ανέτρεψε την 2360/2014 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά. Στην απόφαση που εξέδωσε το ΣτΕ, σημειώνει ότι η κρίση του Διοικητικού Εφετείου είναι εσφαλμένη. Σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, στα κωλύματα εκλογιμότητας του Ν. 3852/2010 δεν περιλαμβάνεται κώλυμα λόγω κατοχής θέσης Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Τέλος, στο ΣτΕ απέρριψε και άλλη αίτηση κατά της ανακήρυξης του Ευστράτιου Κύτελη ως αντιπεριφερειάρχη της εκλογικής περιφέρειας Λέσβου με τον ίδιο συνδυασμό.

Μετά την απόφαση η κ. Χριστιάνα Καλογήρου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με την απόφασή του σήμερα το Συμβούλιο της Επικρατείας έρχεται να επιβεβαιώσει την απόφαση των πολιτών του Βορείου Αιγαίου στις εκλογές του περασμένου Μαΐου. Τώρα, ανεμπόδιστα, αρχίζουμε αμέσως τη δουλειά μας. Με πνεύμα ενότητας και συνεργασίας προχωράμε».