Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕυρωεκλογές 2019 - Δ. Καπούνης: « να αποκτήσει και πάλι φωνή...

Ευρωεκλογές 2019 – Δ. Καπούνης: « να αποκτήσει και πάλι φωνή ο Ελληνας αγρότης»

|

Κάποιοι τον θεωρούν ως τον … πιο διάσημο αγρότη λόγω της εμπλοκής του με την ΕΑΣ Νάξου και τη μάχη για την προώθηση των προϊόντων της Νάξου – Μιλάει στην Ελένη Λαζάρου για την απόφασή του, τις σκέψεις του για τις Ευρωεκλογές και στέλνει το δικό του μήνυμα προς τους αγρότες

Είναι ίσως ο πιο διάσημος αγρότης της Ελλάδας  καθώς στην προσπάθειά του να προωθήσει την πεντανόστιμη γραβιέρα ΠΟΠ και πατάτα της Νάξου- τους “θησαυρούς” του νησιού του όπως τα αποκαλεί- έχει δώσει συνεντεύξεις σε όλα τα ελληνικά ΜΜΕ αλλά και σε πολλά διεθνή…

Της Ελένη Λαζάρου

Τον Δημήτρη Καπούνη τον γνώρισα πριν από μερικά χρόνια όταν ένας φίλος και συνάδελφος με κάλεσε στο φεστιβάλ πατάτας του νησιού που παρουσίαζε ο Χρήστος Νέζος. Εκεί εντυπωσιάστηκα πραγματικά με την πολύ οργανωμένη δουλειά που είχε γίνει για την προβολή και της πατάτας αλλά και της Νάξου. Στην συνέχεια έμαθα – και μου φάνηκε πολύ λογικό – πως από τότε που ο Δημήτρης Καπούνης ανέλαβε πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου και σε διάστημα λιγότερο από έξι χρόνια να έχει φτάσει την «Ένωση» στην κορυφή των επιχειρήσεων στο Νότιο Αιγαίο με ετήσιο τζίρο που να αγγίζει τα 20 εκατομμύρια ευρώ ενώ το νησί βουλιάζει από τουρισμό. Όταν τον ρώτησα γιατί αποφάσισε να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΙΝΑΛ απάντησε : “για να δυναμώσει η φωνή του Έλληνα αγρότη στην Ευρωβουλή”. Μιλώντας στα SerraikaNea.gr στέλνει το δικό του μήνυμα στους Σερραίους αγρότες….

Είστε πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου και εργάζεστε και στον ΟΤΕ της Νάξου. Γιατί αποφασίσατε να είστε υποψήφιος ευρωβουλευτής;

«Ο μόνος λόγος είναι επειδή θέλω να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή του Έλληνα αγρότη στην Ευρωβουλή. Οι λύσεις στα  προβλήματα της χώρας μας εξαρτώνται άμεσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία  είμαστε ισότιμο μέλος της. Γι’ αυτό στις ευρωεκλογές πρέπει να συμμετέχουν άνθρωποι που έχουν την εμπειρία, τη γνώση και τη θέληση να σχεδιάσουν, να προβάλλουν, να διεκδικήσουν για τη χώρα τους και τον εργαζόμενο κόσμο της, για τους μεσαίους και μικρούς αγρότες μας και τα χειμαζόμενα στρώματα της κοινωνίας μας.  Και θεωρώ πως είμαι ένας από αυτούς».

Ποια είναι τα πιο σοβαρά προβλήματα που βασανίζουν τον Έλληνα αγρότη σήμερα και τι σκοπεύετε να κάνετε για αυτά εφόσον εκλεγείτε;

«Τα προβλήματα δυστυχώς είναι πάρα πολλά και μεγάλα που χρειάζονται πολλές σελίδες για να σας τα αναφέρω και σίγουρα πολλές και μεγάλες μάχες για να λυθούν. Μάχες που είμαι έτοιμος να δώσω. Θα σας αναφέρω κάποια από αυτά.

Οι παράνομες ελληνοποιήσεις: Με την ανυπαρξία ελέγχων στη αγορά και τις ελληνοποιήσεις, η ελληνική κτηνοτροφία  οδηγείται στην καταστροφή.

Οι κτηνοτρόφοι είναι απροστάτευτοι από τις γαλακτοβιομηχανίες, οι τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος και κρέατος έχουν κατρακυλήσει. Η χορήγηση de minimis ως μέτρο ανακούφισης μέχρι να αποδώσουν οι έλεγχοι αποτελεί ομολογία της εγκατάλειψης του κλάδου στις εναρμονισμένες πρακτικές των βιομηχανιών και στην παράβαση κάθε προστατευτικού κανονισμού.

Τα κόκκινα δάνεια: Θα αγωνιστώ ώστε να υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις για τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και Εφορία, με ρυθμίσεις, προϋποθέσεις και διαδικασίες που δε θα εξαιρούν κάποιους αγρότες και κτηνοτρόφους και θα είναι επωφελείς γι΄αυτούς, εξασφαλίζοντας τη συνέχιση της παραγωγικής τους δραστηριότητας.

Να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τη μεταφορά των αγροτικών δανείων στην «ΑΤΕ υπό εκκαθάριση». Να σταματήσει οποιαδήποτε κίνηση παραχώρησης της περιουσίας και των εγκαταστάσεων του αγροτικού χώρου που συνδέονται με αυτά τα δάνεια σε εταιρείες διαχείρισης και αγοράς χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το ασφαλιστικό:  Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε νέους και νεοεισερχόμενους αγρότες για τα πρώτα πέντε έτη της δραστηριότητάς τους και η μείωση ασφαλιστικών εισφορών σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας, λόγω καιρικών ή άλλων συνθηκών.

Γιατί με το Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝ.ΑΛ.);

«Δεν έκρυψα ποτέ τις πολιτικές και ιδεολογικές μου πεποιθήσεις. Προέρχομαι από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου που νομίζω πως είναι αποδεκτό από όλους πως βελτίωσε την ζωή του Έλληνα αγρότη. Πιστεύω πως πρέπει να ξαναπνεύσει ο άνεμος της αλλαγής και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη .Το Κίνημα Αλλαγής, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος, επιδιώκει να αλλάξει τη ρότα της ΕΕ, να την προσαρμόσει στις ανάγκες της εποχής μας. Πρέπει να αλλάξουμε την Ευρώπη και να την κάνουμε πιο αποτελεσματική, απαντώντας στις ανησυχίες των πολιτών και αξιοποιώντας όσα έχουμε ήδη επιτύχει. Να αποφασίσουμε τι είδους Ευρώπη θα έχουμε τα αμέσως επόμενα χρόνια».

Πώς καταφέρατε να προωθήσετε με τόσο μεγάλη επιτυχία τα προϊόντα του νησιού σας; Την πατάτα και την γραβιέρα;

«Με αγάπη, πάθος και μεγάλη προσπάθεια. Τα προϊόντα μας είναι άριστης ποιότητας αλλά όπως ξέρετε δεν φτάνει μόνο αυτό. Καταφέραμε να πείσουμε όλους τους κατοίκους πως πρέπει να εργαστούμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Έτσι διοργανώνουμε δυο μεγάλες γιορτές κάθε χρόνο . Η πρώτη είναι αφιερωμένη στην γραβιέρα – το Food Experience Ναxos όπου είναι καλεσμένοι δημοσιογράφοι, food bloggers και διάσημοι σεφ και  έχουν μία μοναδική γαστρονομική εμπειρία δοκιμάζοντας την γραβιέρα σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς ακόμη και σε έθνικ κουζίνες ενώ τους ξεναγούμε σε όλες τις ομορφιές της Νάξου και των μικρών Κυκλάδων. Μια και μου δίνετε την ευκαιρία να σας πω ότι φέτος η γιορτή μας αυτή θα γίνει το 2ο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου. Η δεύτερη γιορτή μας- το διάσημο πλέον- φεστιβάλ πατάτας Νάξου γίνεται τον Σεπτέμβριο και είναι ένα μεγάλο γλέντι με διάσημους προσκεκλημένους στο οποίο συμμετέχει όλο το νησί. Θα θυμάστε πέρσι που προσπαθούσαμε να σπάσουμε το ρεκόρ Guinness για την μεγαλύτερη μερίδα τηγανητών πατατών είχαν μαζευτεί όλες οι γυναίκες της Νάξου και καθάριζαν βουνά από πατάτες για να τα καταφέρουμε…. Φέτος, θα κάνουμε κάτι ακόμη πιο εντυπωσιακό…».

Τελικά το ρεκόρ το σπάσατε;

Το είχαμε σπάσει  σύμφωνα με το ρεκόρ που υπήρχε καταγεγραμμένο στο βιβλίο Guinness, αλλά μας πρόλαβαν στην… γωνία κάποιοι Ινδοί και τηγάνισαν ακόμη περισσότερες από εμάς. Αλλά δεν θα το αφήσουμε όμως έτσι…. Θα πάρουμε την ρεβάνς ….χα χα!»

Θεωρείτε πως και οι Σερραίοι αγρότες θα μπορούσαν να μιμηθούν το παράδειγμά σας και να προβάλλουν αντίστοιχα τα προϊόντα τους; Και τι συμβουλή θα τους δίνατε;

«Καταρχήν να σας πω ότι παρακολουθώ στενά την δράση των Σερραίων αγροτών και τους θαυμάζω για την μαχητικότητά τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Επίσης να σας πω ότι έχω φίλους και συνεργάτες Σερραίους αγρότες με τους οποίους ανταλλάσουμε συχνά απόψεις και πιστεύω πως σίγουρα τα σερραϊκά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα αξίζουν και μπορούν να προωθηθούν πολύ. Όπως τα βουβαλίσια προϊόντα της Κερκίνης που είναι μοναδικά, τα σπάνια μανιτάρια που φυτρώνουν στην περιοχή σας, τα μπακάλικα πιπεράκια που παράγονται μόνο στον Αη-Γιάννη, τα πικάντικα πεντανόστιμα φυστίκια σας, το ρύζι που είναι ήδη ξακουστό , τις υπερτροφές και τα μοναδικά βιολογικά προϊόντα που ξεκίνησαν τα τελευταία χρόνια να παράγονται στον Νομό Σερρών.  Σίγουρα η προβολή τους θα μπορούσε να συνδυαστεί με την τουριστική προβολή του τόπου σας -όπως κάνουμε εμείς. Για παράδειγμα φεστιβάλ στην πανέμορφη λίμνη της Κερκίνης και τα γραφικά χωριά της περιοχής, εκδρομές στα βουνά σας και πολλά άλλα».

Εσείς έχετε επισκεφθεί ποτέ τις Σέρρες;

«Όπως σας είπα έχω φίλους Σερραίους οπότε βρέθηκα στα μέρη σας προσκεκλημένος. Έμεινα εντυπωσιασμένος από τις ομορφιές του τόπου σας αλλά κυρίως από τους φιλόξενους και ανοιχτόκαρδους ανθρώπους όσο και από την ποιότητα του φαγητού. Ζώντας στην Νάξο όπου όπως λένε όλοι έχουμε καλό φαγητό είμαι σε θέση να εκτιμήσω το καλό φαγητό και το δικό σας είναι από τα καλύτερα».

Ποιο είναι το μήνυμα που θα στέλνατε στους Σερραίους αγρότες δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές; 

«Να ψηφίσουν μία πρόταση που θα τους εμπνέει εμπιστοσύνη. Κάποιον που να ναι βέβαιοι πως θα αγωνιστεί να λύσει τα προβλήματά τους.  Εγώ τα προβλήματα τα ξέρω και θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις να τα λύσω. Για όλους τους αγρότες».

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ελλάδα – Ρούλα Πισπιρίγκου: Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο - Η πρόβλεπόμενη ποινή είναι ισόβια για την δολοφονία και πολυετής κάθειρξη για την απόπειρα

Τήνος: Συνάντηση Κροντηρά – Γεωργιάδη, ποιος ο λόγος;

Επείγουσα συνάντηση πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Τήνου με τον Υπουργό Υγείας

Σαντορίνη – Γ. Νομικός: 8.000 επισκέπτες καθημερινά και 80% της πληρότητας του πλοίου με την εφαρμογή του Berth Allocation System στην κρουαζιέρα

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας μας μιλά .για τη διαχείριση της κρουαζιέρας στη Σαντορίνη αλλά και για τις υπόλοιπες λιμενικές ζώνες του νησιού

Υπόθεση Κολωνός: Ένοχος ο Μίχος για όλες τις κατηγορίες, αθώα η μητέρα

Ο Μίχος κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες πλην της εμπορίας ανθρώπου - Πανηγυρισμοί και χειροκροτήματα έξω από το δικαστήριο

Τράπεζες: Κλειστές για τις επόμενες τέσσερις ημέρες. Ποιος ο λόγος;

Καθολικό Πάσχα και κλειστές; οι τράπεζες για τέσσερις ημέρες...

Ηλεία: Διπλός σεισμός, ο δεύτερος στους 5,7 R το πρωί της Παρασκευής

Καθησυχαστικός ο Λέκκας για τους σεισμούς: «Δεν έχει δώσει δονήσεις το ρήγμα» - Κλειστά τα σχολεία

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Μετά από 13 χρόνια επαναλειτουργεί η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή στην Ελλάδα

Η δεξαμενή Νο3 των Ναυπηγείων μετονομάστηκε σε «Σταύρος Νιάρχος». Στα 20 εκατ. ευρώ η αξία της επισκευής, που διήρκεσε επτά μήνες. Δημιουργούνται πάνω από 500 θέσεις εργασίας. Οι δυνατότητες.

Νάξος – Nova: Προσφορά για θέση μόνιμης εργασίας

Το υποκατάστημα της Nova στη Νάξο προχωρά σε προσφορά θέσης εργασίας

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο (!!!)

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο με κρούστα πάπρικας-μουστάρδας

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα