Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΦΟΔΣΑ: Χατζημάρκος σε Λιανό: Λυπάμαι για την συμπεριφορά σας, παραιτηθείτε άμεσα

ΦΟΔΣΑ: Χατζημάρκος σε Λιανό: Λυπάμαι για την συμπεριφορά σας, παραιτηθείτε άμεσα

|

Ανοιχτή επιστολή του Περιφερειάρχη και Προέδρου του ΦΟΔΣΑ, Γιώργου Χατζημάρκου προς τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού στον οποίο αναφέρει ότι λυπάται για την συμπεριφορά του και του ζητάει άμεσα να παραιτηθεί από τη θέση που κατέχει στο ΔΣ του ΦΟΔΣΑ…

Λίγο πριν την έναρξη του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με βασικό θέμα τον ΦΟΔΣΑ και την απόφαση του Δήμου να προχωρήσει σε … Λήψη απόφασης για την κατάργηση/τροποποίηση της 1ης παρ. του άρθρου 226 ως και του άρθρου 226 Α του Ν. 4555/2018, ως προστέθηκαν με το άρθρο 93 του Ν. 4685/2020 (Φ.Ε.Κ. Α΄ 92/07-05-2020), όσον αφορά την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ειδικότερα το Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, άλλως την εξαίρεση του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων με νομοθετική ρύθμιση από την ένταξή του στον Ειδικό Περιφερειακό Διαβαθμιδικό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Νοτίου Αιγαίου, ο οποίος συστάθηκε με το άρθρο 93 του Ν. 4685/2020 (Φ.Ε.Κ. Α΄ 92/07-05-2020).

έρχεται ο Περιφέρειαρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος να δώσει απάντηση..  Και ανάμεσα στα άλλα αναφέρει: “λυπάμαι πραγματικά για την ανωτέρω περιγραφόμενη συμπεριφορά σας, για την οποίa επέδειξα την υπομονή, που σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτεί η ψύχραιμη διαχείριση”.

Εξηγεί τι έχει κάνει για τον Δήμο μέσα από τον ΔΟΦΣΑ, επιμένει ότι ο κος Λιανός από τη θέση του ως μέλος του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ – μίας εταιρείας – έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις και καταλήγει λέγοντας “

Επειδή, με τις πράξεις σας έχετε παραβεί τις ως άνω υποχρεώσεις και απαγορεύσεις, σας καλώ, στο πλαίσιο ελάχιστης, τουλάχιστον ηθικής, υποχρέωσης, να καταθέσετε άμεσα την παραίτηση σας, από μέλος του Διοικητικού Ʃυμβουλίου του ΦΟΔƩΑ Ν. Αιγαίου Α. Ε. 

Ʃε κάθε περίπτωση, η εταιρεία θα προστατέψει τα δικαιώματα της, όπως σχετικά προβλέπεται με τα άρθρα 98, παρ. 2 και 103 , ν.4548/2018.

Παρακαλώ δε να δεεχθείτε το γεγονός, πως όσο με λυπούν οι παραπάνω συμπεριφορές και η εξ αυτών διάρρηξη της εμπιστοσύνης, τόσο παραμένω πιστός στην ευθύνη, στο καθήκον και στην συνεργασία.

Ʃτην συνεργασία όμως που λειτουργεί στην βάση ειλικρινούς και αμοιβαίου σεβασμού

Αναλυτικά η επιστολή

Προς:

– κ. Δημήτρη Λιανό

Δήμαρχο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων

 

Κοιν.:

– κ. Σκρέκα Κωνσταντίνο, Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

– κ. Γραφάκο Μανώλη, Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων

-κ. Καμπουράκη Αντώνη, Πρόεδρο ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, Αντιπρόεδρο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου

– κ.κ. Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων

Λεονάρδο Χατζηανδρέου

Βασίλη Βρούτση

Ιωάννη Κορρέ

 

κ. Δήμαρχε,

            δυσάρεστες καταστάσεις κατέστησαν επιβεβλημένη την παρούσα επιστολή, προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια και να προστατευθεί το κύρος φορέων και προσώπων που συμμετέχουν σε ένα εξαιρετικά σύνθετο εγχείρημα, που ξεκίνησε το 2020 και συγκεκριμένα αυτό της ίδρυσης και λειτουργίας της Ανώνυμης Εταιρείας με τίτλο “ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου”.

            Τόσο οι Δήμοι του Νοτίου Αιγαίου, όσο και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κλήθηκαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, για την από κοινού υπηρέτηση του εξαιρετικά ευγενή στόχου, της προστασίας του περιβάλλοντος, του εκσυγχρονισμού της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και του κτισίματος περιβαλλοντικής συνείδησης.

            Οφείλω καταρχήν και προτού περάσω στην περιγραφή των συμπεριφορών, που τραυμάτισαν την αναγκαία σχέση εμπιστοσύνης, να κάνω σαφές πως αναγνωρίζεται από όλους το δικαίωμα του καθενός, στην αντίθετη άποψη και στην εξ αυτής διατύπωση πρότασης. Αυτό σημαίνει πως το δικαίωμα σας, στην διατύπωση άποψης που αντιτίθεται στην ίδρυση και λειτουργία του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, ουδέποτε αμφισβητήθηκε, ούτε σας αφαιρέθηκε.

            Οφείλω ταυτόχρονα, εκ της θέσεως του Προέδρου του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, να υπερασπιστώ την αλήθεια και την νομιμότητα, που τόσο εσείς όσο και συνεργάτες σας, έχετε επιδεικτικά αγνοήσει δημόσια.

            Ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου ιδρύθηκε με βάση σχετική νομοθετική πρόβλεψη, με μετόχους του Δήμους της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, με συνολικό ποσοστό 60% του Μετοχικού Κεφαλαίου, και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου με ποσοστό 40% του Μετοχικού Κεφαλαίου. Με τους Δήμους του Ν. Αιγαίου να κατέχουν και την πλειοψηφία 4/7 των θέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου του.

            Στις 5 Ιουνίου 2020, οπότε και έλαβε χώρα η ιδρυτική Γενική Συνέλευσή του, οι αποφάσεις έγκρισης τόσο του Μετοχικού Κεφαλαίου, όσο και του Καταστατικού του, ήταν ομόφωνες και η παρουσία σας σε αυτήν, σας έδινε την ευκαιρία να εκφράσετε κάθε τυχόν αντίθετη άποψη, ή επιφύλαξη. Το γεγονός ότι αυτό δεν το πράξατε, κατά τις εργασίες της Ιδρυτικής Γενικής Συνέλευσης, στην οποία καταθέσατε την υποψηφιότητα σας, για μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, οδήγησε στην έκπληξη που δοκιμάσαμε, όλοι όσοι παρακολουθούμε, την εκ των υστέρων πλήρη διαφοροποίηση σας.

            Θα σας ζητήσω να ενημερώσετε τους συνεργάτες σας, που δημόσια δηλώνουν το ψεύδος ότι τάχα ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων δεν είχε γνώση του Καταστατικού, έως και το φθινόπωρο του 2020, ότι αυτό σας εστάλη εγγράφως, και ως σχέδιο ακόμα, από τις 4 Ιουνίου 2020.

            Δηλώνετε άρνηση στην καταβολή του Μετοχικού Κεφαλαίου, που σας αναλογεί και ταυτόχρονα απευθύνετε ερωτήματα, ως προς την πορεία ένταξης του περιβαλλοντικού έργου της Νάξου, αλλά και την τύχη της εκπόνησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) του Νοτίου Αιγαίου, σε μια εμφανή προσπάθειά σας, να προσάψετε αδικαιολόγητες τάχα καθυστερήσεις, στην αναμφισβήτητα αξιέπαινη πρόοδο, του έργου του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου.

κ. Δήμαρχε,

            λυπάμαι πραγματικά για την ανωτέρω περιγραφόμενη συμπεριφορά σας, για την οποία επέδειξα την υπομονή, που σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτεί η ψύχραιμη διαχείριση.

            Είμαι όμως υποχρεωμένος πλέον, μετά την δημόσια διάσταση που με ευθύνη σας δίνετε, να σας θυμίσω πως κανείς δεν οφείλει να ξοδεύει οικονομικούς πόρους του, δια λογαριασμό σας.

Αυτό, ως «ακρογωνιαίο λίθο» μιας ειλικρινούς και ισότιμης σχέσης μεταξύ αυτοδιοικητικών συναδέλφων Β’ και Α’ βαθμού, θα έπρεπε οι πάντες να το σέβονται, και μάλιστα να το προστατεύουν.

            Μας εγκαλείτε, γιατί χωρίς να έχετε καταβάλει, και χωρίς να δέχεστε να καταβάλετε τους αναγκαίους πόρους για την λειτουργία του Φορέα, δεν διενεργούμε δαπάνες που σας αφορούν!

            Γνωρίζετε πως δεν έχετε παραδώσει ενεργή σύμβαση, με μελετητή για το έργο της Νάξου.

            Γνωρίζετε πως ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου έχει αναθέσει την εκπόνηση του ΠΕΣΔΑ Ν. Αιγαίου και τον Απρίλιο 2021 θα είναι πλήρως ολοκληρωμένος.

            Γνωρίζετε πως ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου έχει συνάψει σύμβαση συνεργασίας με μηχανικό που εδρεύει στη Νάξο, και ο οποίος από τον Σεπτέμβριο 2020, οπότε και σας επισκεφθήκαμε, δεν έτυχε της θετικής συνεργασίας σας, για την επεξεργασία των στοιχείων αυτών, που θα επιτρέψουν την σύνταξη των σχετικών Πρωτοκόλλων.

            Γνωρίζετε πως έχετε εγκατεστημένο ανάδοχο λειτουργίας στον ΧΥΤΑ Νάξου, και ταυτόχρονα δημόσια κατηγορείτε τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, πως προτίθεται να εγκαταστήσει ανάδοχο λειτουργίας (;!)

            Θα επαναλάβω πως έχετε βεβαίως δικαιώματα στην διατύπωση επιφυλάξεων, έχετε όμως και υποχρεώσεις απέναντι στον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου. Του οποίου μάλιστα κατέχετε θέση στην διοίκηση, αφού μετά την υποψηφιότητα που θέσατε, οι μέτοχοι σας εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους, και σας εξέλεξαν μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου, έχοντες και εκείνοι προσδοκίες και απαιτήσεις από εσάς, και το έργο σας, στην επιτυχία του ομοφώνως αποδεκτού και εγκεκριμένου Φορέα ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου.

            Επειδή, σύμφωνα με το άρθρο 96, παρ. 1, ν. 4548/2018 περί ανωνύμων εταιρειών, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, οφείλουν να τηρούν τον νόμο, το καταστατικό και τις νόμιμες αποφάσεις της γενικής συνέλευσης, οφείλουν δε να διαχειρίζονται τις εταιρικές υποθέσεις, με σκοπό την προαγωγή του εταιρικού συμφέροντος, να εποπτεύουν την εκτέλεση των αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου και της γενικής συνέλευσης.

            Επειδή, σύμφωνα με το άρθρο 97, παρ. 1, ν. 4548/2018 περί ανωνύμων εταιρειών, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, οφείλουν να μην επιδιώκουν ή υπερασπίζονται συμφέροντα, που αντιβαίνουν στα συμφέροντα της εταιρείας, της οποίας μάλιστα είναι μέλη του ΔΣ.

            Επειδή, σύμφωνα με το άρθρο 98, παρ. 1, ν. 4548/2018 περί ανωνύμων εταιρειών, απαγορεύεται στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου να ενεργούν χωρίς την άδεια της γενικής συνέλευσης ή σχετική πρόβλεψη του καταστατικού, για δικό τους λογαριασμό ή για λογαριασμό τρίτων, πράξεις που αντιβαίνουν στους σκοπούς της εταιρείας.

            Επειδή, με τις πράξεις σας έχετε παραβεί τις ως άνω υποχρεώσεις και απαγορεύσεις, σας καλώ, στο πλαίσιο ελάχιστης, τουλάχιστον ηθικής, υποχρέωσης, να καταθέσετε άμεσα την παραίτηση σας, από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου Α.Ε.

            Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία θα προστατέψει τα δικαιώματα της, όπως σχετικά προβλέπεται με τα άρθρα 98, παρ. 2 και 103, ν. 4548/2018.

            Παρακαλώ δεχθείτε το γεγονός, πως όσο με λυπούν οι παραπάνω συμπεριφορές και η εξ αυτών διάρρηξη της εμπιστοσύνης, τόσο παραμένω πιστός στην ευθύνη, στο καθήκον και στην συνεργασία. Στην συνεργασία όμως που λειτουργεί στην βάση ειλικρινούς και αμοιβαίου σεβασμού.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΙΝΣΕΤΕ: Θετικά και αρνητικά σχόλια από τους επισκέπτες την περσινή (2023) χρονιά

Ελληνικά ξενοδοχεία | ΙΝΣΕΤΕ: Τα θετικά και αρνητικά σχόλια των επισκεπτών το 2023 - Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα

Νάξος και Ιος τα νησιά που για το 2024 τρέχουν με αύξηση (+10%) στις προκρατήσεις για το 2024

Οι επόμενοι κυρίαρχοι στις Κυκλάδες: Τα 2 νησιά που έχουν ήδη αύξηση 10% σε κρατήσεις και «εξαφάνισαν» Μύκονο-Σαντορίνη

Κλειστές για τέσσερις ημέρες οι τράπεζες. Ποιος ο λόγος;

Γιατί κλείνουν για 4 ημέρες οι τράπεζες – Τι θα γίνει με τις συντάξεις Απριλίου και τη μισθοδοσία

Μύκονος: Ιδιώτες έκαναν δωρεά και αρχίζει η ασφαλτόστρωση

Δωρεά ασφαλτόστρωσης δρόμων κατόπιν αιτήσεως ιδιωτών - Ποιοι και γιατί;

Υπερτουρισμός: “Φάντασμα” που πλανάται πάνω από Μύκονο – Σαντορίνη

Απειλεί και την Ελλάδα το φάντασμα του υπερτουρισμού – Σαντορίνη, Μύκονος τα μεγαλύτερα προβλήματα

Πάρος: Αποκτά σύνδεση με το Ρέθυμνο (!!!)

Ακτοπλοϊκή σύνδεση Πάρου – Ρεθύμνου από 15 Απριλίου

Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας: Μπήκε κι επίσημα στην ψηφιακή εποχή

Παράδοση «Ψηφιακού Ενοριακού Κόμβου στην Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας - Τι δήλωσε ο Μητροπολίτης κκ Καλλίνικος

Αligenis Milos: Δυνατές συμμετοχές με τη παρουσία Ezgi Oz και Anna McCauley

Δύο εκ των κορυφαίων αθλητριών στο χώρο των συνθέτων αγωνισμάτων στίβου, δήλωσαν συμμετοχή στο φετινό Aligenis Milos meeting

ΑΟ Θήρας: Συνέτριψε την ΑΕΚ, πάει Πειραιά κόντρα στον Ολυμπιακό για να κρατήσει τη 3η θέση

Ο ΑΟ Θήρας έδειξε αντανακλαστικά, διέλυσε την ΑΕΚ και κρατάει την 3η θέση στα χέρια του - Τι έγινε στην προτελευταία αγωνιστική της Volley league Γυναικών

Βία – Παρενόχληση: Τα περισσότερα περιστατικά σε Εμπόρια, Ξενοδοχεία και Εστίαση

Σε Εμπόριο, Ξενοδοχεία και Εστίαση τα Περισσότερα Καταγγελλόμενα Περιστατικά Βίας και Παρενόχλησης στην Εργασία

Νάξος: Αδεια για ένα νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στο νησί

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο - Σε ποια περιοχή

Νοσοκομείο Νάξου: Επιασε δουλειά ο Γυναικολόγος, και πάλι στη Νάξο ο Κων/νος Πατσούρας

Μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου μετά από αναζήτηση ετών.

Πανναξιακός ΑΟ: Το αντίο στην “ψυχάρα” τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Ο Πανναξιακός ΑΟ αποχαιρετά τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη - Πως θα τον τιμήσει

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Βαθρακοκοίλης

Πένθος στη Νάξο για την απώλεια του Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Αγιος Αρσένιος – Πολιτιστικός Σύλλογος: Πρόσκληση (17/03) για χορό με τους Κορδελάτους

Οι Κορδελάτοι του Αγίου Αρσενίου προσκαλούν τους φίλους σε χορό στην πλατεία του χωριού..

Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νέων : Κυριακή στις Τρίποδες με Κορδελάτους (video)

Στις Τρίποδες σήμερα (17/03) χορεύουν οι Κορδελάτοι (video)

Νοσοκομείο Νάξου: Αύριο (15/03) αναλαμβάνει υπηρεσία ο μόνιμος γυναικολόγος

Αναλαμβάνει από αύριο 15/3 υπηρεσία ο μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου

Νάξος – Απείρανθος: Κουδουνάτοι σε …δράση το μεσημέρι της Κυριακής (video)

Η Γαλήνη Μπαρδάνη μας μεταφέρει μέσω της "Ραδιοφωνίας Κυκλάδων" στην Απείρανθο για το έθιμο των Κουδουνάτων - Η πρόσκληση από την Ελένη Ελευθερίου μέσα από τα κοτσάκια της

Αποκριές 2024: Ολες οι εκδηλώσεις του τετραημέρου στη Νάξο

Παρασκευή 15 Μαρτίου - Κ. Δευτέρα 18 Μαρτίου .. Ολες οι εκδηλώσεις και οι δράσεις στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Aegean Air: Από 1η Ιουνίου απευθείας σύνδεση Νάξος – Θεσσαλονίκη

Νέες συνδέσεις της Θεσσαλονίκης με Νάξο και Άμστερνταμ μέσω της Aegean Air