Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου: Η Νάξος αξίζει μεγαλύτερη υπευθυνότητα

ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου: Η Νάξος αξίζει μεγαλύτερη υπευθυνότητα

|

Επιστολή Διοικητικού Συμβουλίου ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου Α.Ε. – Ποιος ο λόγος και τι αναφέρει 

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε με έκπληξη να διοχετεύονται, από μερίδα αξιωματούχων του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, σε τοπικά ΜΜΕ του νησιού ανακρίβειες και ανυπόστατοι ισχυρισμοί αναφορικά με την λειτουργία του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου Α.Ε., που ως στόχο έχουν να «δηλητηριάσουν» την τοπική κοινωνία και να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη.

Ως εκ τούτου, με την παρούσα επιθυμούμε να αποκαταστήσουμε την αλήθεια, ενημερώνοντας ΥΠΕΥΘΥΝΑ τους κατοίκους της Νάξου για την λειτουργία του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου Α.Ε. και γενικότερα για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στο νησί της Νάξου.

Ο νέος διαβαθμιδικός φορέας διαχείρισης αποβλήτων στο Νότιο Αιγαίο, με τη σύμπραξη Α’ και Β΄ Βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδρύθηκε το 2020, με νομοσχέδιο που προώθησε στο Κοινοβούλιο το Υπουργείο Ενέργειας & Περιβάλλοντος.  

Το καταστατικό λειτουργίας του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου Α.Ε. εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2020 στην ιδρυτική Γενική Συνέλευση του, ομόφωνα από όλους τους νησιωτικούς δήμους, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Ο Δήμαρχος Νάξου, κ. Δημήτρης Λιανός, ψήφισε τόσο Καταστατικό όσο και το Μετοχικό Κεφάλαιο του Φορέα, θέτοντας μάλιστα υποψηφιότητα για συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο όπου και εξελέγη με την ψήφο και την εμπιστοσύνη των συναδέλφων του που σήμερα κακολογεί.

Ενδεικτικό άλλωστε του κλίματος συναίνεσης, εμπιστοσύνης και αμοιβαίας κατανόησης που επικράτησε αποτελεί το γεγονός, ότι όλες οι αποφάσεις μέχρι σήμερα έχουν παρθεί ομόφωνα.

Δυστυχώς, όμως, οι μετέπειτα ενέργειες και δηλώσεις του κ. Λιανού αναίρεσαν την αρχική του θέση και υπογραφή, επιδεικνύοντας μέγιστη ανακολουθία στα όσα είχε ψηφίσει και εγκρίνει.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, μεταξύ άλλων, αρνείται μέχρι και σήμερα την εφαρμογή του Νόμου, αρνείται να σεβαστεί τις ομόφωνες αποφάσεις του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου Α.Ε., αρνείται να καταβάλει το Μετοχικό Κεφάλαιο που του αναλογεί, προσπαθεί με παράνομο τρόπο να παρακάμψει την ισχύουσα νομοθεσία και δημοπράτησε έργο για το οποίο δεν έχει την αρμοδιότητα και συγκεκριμένα για την λειτουργία του ΧΥΤΑ Νάξου. Παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έλαβε γραπτές ενημερώσεις να μην προχωρήσει στην δημοπράτηση του έργου της τριετούς ανάθεσης λειτουργίας του ΧΥΤΑ Νάξου, προχώρησε την διαδικασία οδηγώντας έτσι και το έργο το ίδιο σε ένα αδιέξοδο. Αδιέξοδο για το οποίο την αποκλειστική ευθύνη φέρει ο Δήμος Νάξου. Αδιέξοδο που μπορεί να στοιχίσει στο νησί περιβαλλοντικά.

Επιπρόσθετα, αξιωματούχοι του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τεχνηέντως διασπείρουν συκοφαντικές και παραπλανητικές δηλώσεις περί πρόθεσης του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου περί αύξησης των τελών. Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να ενημερώσουμε επίσης υπεύθυνα τους πολίτες πως ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου εφαρμόζει την ισχύουσα νομοθεσία και το Τέλος Ταφής, το οποίο ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2022, εφαρμόζεται σε όλη την χώρα και είναι ανεξάρτητο από την λειτουργία του ΦΟΔΣΑ. Είναι Ευρωπαϊκή Οδηγία που οφείλουν να καταβάλουν όλοι οι Δήμοι της χώρας, είτε ανήκουν σε ΦΟΔΣΑ είτε όχι, και δεν είναι δικαιούχος ο ΦΟΔΣΑ αλλά αποταμιεύεται σε λογαριασμό σε Εθνικό επίπεδο και ανακατανέμεται πάλι στους Δήμους της χώρας.  

Ειλικρινά, δεν γνωρίζουμε τους λόγους, είτε αυτοί είναι προσωπικοί είτε μικροπολιτικοί, της μεταστροφής του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στο θέμα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων στο νησί της Νάξου.

Αυτό, όμως, που γνωρίζουμε είναι πως η ανεύθυνη στάση του, οδηγεί σε αδιέξοδο το νησί της Νάξου, στο ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων,με αποκλειστικά δική του ευθύνη.

Από την πρώτη μέρα λειτουργίας του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου Α.Ε., δουλεύουμε με σεβασμό στους νησιωτικούς δήμους και τις τοπικές κοινωνίες, έχοντας ως γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των νησιωτών μας.

Το έργο της κατασκευής νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Νάξου, ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου Α.Ε., παρά την άρνηση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να συνεργαστεί για την ένταξη του στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ, όπως έπραξαν για παράδειγμα οι Δήμοι Τήνου, Άνδρου κ.α., πληρώνει το κόστος ολοκλήρωσης της σχετικής διαδικασίας μέσα από εισφορές άλλων ΟΤΑ προκειμένου το συντομότερο δυνατό να προχωρήσει και αυτό το έργο που η Νάξος έχει ανάγκη.

Είναι επιτέλους καιρός, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να συνειδητοποιήσει τις υποχρεώσεις του και να τιμήσει τις δεσμεύσεις του απέναντι πρωτίστως στη νομοθεσία και δευτερευόντως απέναντι στον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου Α.Ε. αλλά και απέναντι στην τοπική κοινωνία της Νάξου.

Είναι πρωτοφανές στην ιστορία της αυτοδιοίκησης να κατηγορούνται εκπρόσωποι της, από συνάδελφο τους μάλιστα, όχι γιατί παραβίασαν τον νόμο αλλά γιατί τον εφαρμόζουν !

Με την υπογραφή μας και την στάση μας, καθορίζουμε το μέλλον του τόπου μας και των ανθρώπων του. Απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ Νοτίου :

Γιώργος Χατζημάρκος – Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

Αντώνης Β. Καμπουράκης – Πρόεδρος ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου / Δήμαρχος Ρόδου

Αντώνης Σιγάλας – Δήμαρχος Θήρας

Θεοδόσης Νικηταράς – Δήμαρχος Κω

Γιώργος Λεονταρίτης – Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων

Χρήστος Ευστρατίου – Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου

Γιάννης Βρούτσης – Δημοτικός Σύμβουλος, εκπρόσωπος Δήμου Σύρου-Ερμούπολης

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: “Καθαρίζει” απόψε (20/04) τον Πρωτέα και πάει …τελικό

Ωρα... τελικού για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia . Αντιμετωπίζει τον Πρωτέα Βούλας απόψε (19:00) στο ΔΑΚ Νάξου και πιάνει τον μεγάλο στόχο, την παρουσία στον τελικό ανόδου κόντρα στο Αιγάλεω ή Δάφνη Πανελευσινιακό

ΣΥΡΙΖΑ – Σύρος: Το πρόγραμμα του Κασσελάκη στην “Αρχόντισσα των Κυκλάδων”

Ποιο είναι το πρόγραμμα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη στη Σύρο - Πότε έρχεται στη Νάξο και στις Μικρές Κυκλάδες

Σαντορίνη – Ηφαίστεια: Ερευνητές παρουσιάζουν μελέτες και συμπεράσματα

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων- μέλη της ωκεανογραφικής αποστολής 398 του Διεθνούς Προγράμματος Εξερεύνησης των Ωκεανών (IODP) θα συναντηθεί στη Σαντορίνη το διάστημα 20-25 Απριλίου - Αύριο (21/05) η κύρια εκδήλωση στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο

Blue Star Ferrries: Εκτακτα δρομολόγια πλοίων ενόψει Πάσχα προς Αμοργό

Έκτακτα δρομολόγια για Αμοργό από την Blue Star Ferries τις ημέρες του Πάσχα - Τι αναφέρει ο κος Καραϊσκος

Minoan Lines: Ετοιμάζεται για παραγγελία δύο νέων επιβατικών πλοίων

Θα έχουν μεταφορική ικανότητα 2.500 επιβατών και θα έχουν πολλά περισσότερα κρεβάτια - Επίσης θα διαθέτουν μεγαλύτερα γκαράζ 3.000 γραμμικών μέτρων έναντι 1.800 που έχουν τα σημερινά πλοία του ομίλου

National Geographic: Τρία νησιά των Κυκλάδων που ποντάρουν στην γαστρονομία

Το "National Geographic" αναδεικνύει τον ξεχωριστό χαρακτήρα των Κυκλάδων με έμφαση στη γαστρονομία

Αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς - Δείτε τι εταιρίες

Πως τα 50 ευρώ έγιναν 37 μέσα σε δύο χρόνια και άλλοι ελληνικοί …μύθοι

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει τα δρώμενα της εβδομάδας που μας πέρασαν μέσα από τις ιστορίες για ...δράκους. Τα Τέμπη, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ιράν αλλά και η Ακρίβεια με την Ελλάδα να επιμένει ότι ανήκει στη Δύση ...

Ολυμπιακή Φλόγα: Από τις Κυκλάδες στην Ακρόπολη

Η Ολυμπιακή Φλόγα πέρασε σήμερα Παρασκευή (19/04) από την Σαντορίνη, Νάξο και Πάρο πριν πάρει το δρόμο για την Ακρόπολη

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...