ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου: Στη Νάξο το πρώτο πιάτο, στη Σύρο το .. κυρίως

Χαμηλές επιδόσεις στην ανακύκλωση, χωματερές που γεννούν νέες χωματερές, μονάδες διαχείρισης που λειτουργούν κατά παράβαση της νομοθεσίας, απουσία ελέγχων και αδυναμία επιβολής κυρώσεων, απροθυμία της κεντρικής κυβέρνησης να πιέσει τους δήμους και των δήμων να αναλάβουν τις ευθύνες τους είναι ορισμένα από τα βασικά σημεία που θίγει. Η πολυσέλιδη έκθεση «Η διαχείριση των αποβλήτων 2020» του Συνηγόρου του Πολίτη, δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη (17/09), αποτυπώνει τα βασικά ζητήματα σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας και έρχεται τη στιγμή που ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου θα έχει συνεδρίαση στη Σύρο.

Πότε; Την προσεχή Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου... Όμως, το πρώτο πιάτο το είδαμε χθες, Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου στη Νάξο. Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος - μαζί με τον αρμόδιο για το περιβάλλον αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Ευστρατίου - είχαν αρχικά συνάντηση με τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κο Δημήτρη Λιανό (σ.σ. μέλος του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου) και στη συνέχεια προχώρησαν σε συζήτηση για θέματα που αφορούν την διαχείριση των απορριμμάτων. 

Το παρών έδωσαν τόσο ο Έπαρχος Νάξου, Μικρών Κυκλάδων και Αμοργού, Γιάννης Μαργαρίτης, όσο και η Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ευδοκία Κατσάνη, με τον κο Χατζημάρκο να γίνεται κοινωνός και της επόμενης δράσης του Δήμου Νάξου που έχει να κάνει με την Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ)... . Οπως είναι γνωστό ο κος Λιανός θέλει να είναι έτοιμη προς χρηματοδότηση στα τέλη του χρόνου και σε προϋπολογισμό της τάξης των 7.5 εκατομμυρίων ευρώ...

Για την επίσκεψη στη Νάξο, τα μάθαμε μέσα από την ανάρτηση του κου Χατζημάρκου στα social Media που ανέφερε " Στη Νάξο βρεθήκαμε χθες, στο Δημαρχείο Νάξου, σε συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό και τους συνεργάτες μας.
Τα ζητήματα του περιβάλλοντος είναι πολύ πιεστικά και υψηλής προτεραιότητας. Η λειτουργία της νέας αυτοδιοικητικής εταιρείας "ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου α.ε.", ξεκίνησε και το στοίχημα είναι μεγάλο.
Έχει να κάνει με το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και αυτό που θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.
Περιττό να πούμε πως σκοπεύουμε να πετύχουμε. Όλους τους στόχους. Και ας είναι η δυσκολότερη περιοχή της Ελλάδας στην διαχείριση των απορριμμάτων. Άλλωστε, στα δύσκολα δεν δειλιάσαμε ποτέ.
Η δουλειά ξεκίνησε και το σχέδιο που θα καλύψει όλα τα νησιά μας και τους 34 Δήμους, της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, είναι το πρώτο βήμα.
Σύντομα θα το παρουσιάσουμε και θα περάσουμε στην υλοποίηση του. Γιατί, έχουμε μάθει να δουλεύουμε περισσότερο απο ότι μιλάμε".

Οσο για το κυρίως πιάτο;   Η πρώτη Γενική Συνέλευση του νεοϊδρυθέντος ΦΟΔΣΑ (Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) Νοτίου Αιγαίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί μεθαύριο Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου στην Σύρο. Το μεσημέρι στις 13:00 είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ανώνυμης εταιρίας ΟΤΑ με την με την επωνυμία: “Ειδικός Περιφερειακός Διαβαθμικός Φορέας Στερεών Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου Ανώνυμη Εταιρεία» με θέμα την ψήφιση σχεδίου προϋπολογισμού έτους 2020. Μετά το διοικητικό συμβούλιο θα ακολουθήσει Γενική Συνέλευση του ΦΟΔΣΑ στις 14:30 στο ξενοδοχείο Ερμής. Στη Γενική Συνέλευση του ΦΟΔΣΑ εκπροσωπούνται όλοι οι Δήμοι των νησιών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.

Να σημειωθεί ότι πρόεδρος του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ είναι ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, Αντιπρόεδρος ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, Γραμματέας ο Δήμαρχος Θήρας Αντώνης Σιγάλας και μέλη οι:Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χρήστος Ευστρατίου, Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός και ο Δήμαρχο Κω, Θεοδόσης Νικηταράς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News