Φολέγανδρος: «Ξεχασιάρης» ο Δήμαρχος δεν υπέβαλε «πόθεν Εσχες» για το 2015

Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα του Δημάρχου Φολεγάνδρου κου Ελευθερίου Βένιου. Όπως είναι γνωστό από τα μέσα Νοεμβρίου δημοσιοποιήθηκε η απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, που του επέβαλε ποινή Αργίας 4 μηνών για τα δύο Πειθαρχικά παραπτώματα. 

Και σήμερα; Είναι ένα βήμα πριν τον Εισαγγελέα. Ο λόγος; Αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της Βουλής οι δηλώσεις Πόθεν Εσχες 934 υπόχρεων πολιτικών προσώπων (βουλευτών, υπουργών, ευρωβουλευτών, Δημάρχων, Περιφερειαρχών, υπεύθυνων οικονομικών κομμάτων) για τα εισοδήματα και την κατάσταση περιουσιακής κατάστασης του 2015. 

Και για πρώτη φορά στην αρμοδιότητα της Επιτροπής εμπίπτει ο έλεγχος μιας νέας κατηγορίας υπόχρεων, αυτής των Δημάρχων και Περιφερειαρχών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής εννέα υπόχρεοι δεν υπέβαλαν Δήλωση, ως όφειλαν, για τους οποίους  θα διαβιβαστεί σχετικός φάκελος στον  Εισαγγελέα (για τη διάπραξη του αδικήματος της μη υποβολής Δ.Π.Κ. κατ' άρθρα 6 και 10 του Ν. 3213/2003). Και ανάμεσά τους είναι και ο Δήμαρχος Φολεγάνδρου κος Βένιος. Ποιοι είναι οι άλλοι; Οι πρώην βουλευτές της ΝΔ, Ανδρέας Ψυχάρης, Ελένη Μακρή και Μαρία Σταυρινούδη Σόδη Επίσης, δεν κατέθεσαν Πόθεν Έσχες τρία στελέχη της Χρυσής Αυγής. Πρόκειται για τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο, τον Στάθη Μπούκουρα και το Γιώργο Γαλέο. Δήλωση Πόθεν Έσχες δεν κατέθεσε ούτε ο Αντώνης Μανιτάκης, πρώην υπουργός της τρικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη καθώς και ο Κωνσταντίνος Τζαφέας, δήμαρχος Μετσόβου.

Κατά τα λοιπά, οι Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης αναρτήθηκαν στον διαδικτυακό τόπο της Βουλής και θα παραμείνουν αναρτημένες για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η θητεία των υπόχρεων, πλέον τριών ετών από τη λήξη της. Σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 3 του Ν. 3213/2003, όπως ισχύει, η δημοσίευση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, που υποβάλλουν τα υπόχρεα πρόσωπα, επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι δημοσιεύεται ολόκληρο το κείμενό τους. Ενώ όπως δηλώθηκε αρμοδίως, σε κάθε περίπτωση δεν είναι επιτρεπτή η επιλεκτική δημοσιοποίηση ονομαστικών στοιχείων. 

Όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, οι καινοτομίες στο νέο πληροφοριακό σύστημα (στην ιστοσελίδα www.pothen.gr), που φιλοξενείται στη Γ.Γ.Π.Σ.του υπουργείου Οικονομικών, είναι πολλές, τα πλεονεκτήματα των άμεσων διασταυρώσεων αδιαμφισβήτητα και, κατά συνέπεια, ο έλεγχος ήταν αποτελεσματικότερος, αλλά και η γραφειοκρατία μειώνεται, δεδομένου ότι ο υπόχρεος, κατά την ηλεκτρονική υποβολή, μπορεί να αντλεί τα δεδομένα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) και ακινήτων (έντυπο Ε9), όπως τηρούνται ηλεκτρονικά.