Γ. Χατζημάρκος: Μας χρωστάει το κράτος 1,8 δις ευρώ (!!!) μέσω των επενδυτικών προγραμμάτων

 

«Μας χρωστάει το κράτος 1,83 δις ευρώ…. Μέσα από τα επενδυτικά προγράμματα που ουσιαστικά είναι μηδενικά προς τις Περιφέρειες από το 2011…. Μέχρι σήμερα μας χρωστούν ως Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου 1,8 δις ευρώ» Αυτή τη δήλωση πραγματοποίησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κος Γιώργος Χατζημάρκος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Aegean Voice 107.5 “Η Φωνή του Αιγαίου” στα πλαίσια της ενημέρωσης την επαύριον της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών κου Σκουρλέτη με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.  Και δεν είναι μόνο αυτό… Ανέφερε επίσης ότι το τρίπτυχο που φέρνει τις Περιφέρειες σε δύσκολη θέση είναι «η υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση και οι συνεχιζόμενες διοικητικές αλλαγές που μας εμποδίζουν να προχωρήσουμε και στην πιο μικρή πράξη. Και δίνω απλά ένα παράδειγμα… Από τους είκοσι τελευταίους μήνες, οι δώδεκα πέρασαν χωρίς να έχουμε δικαίωμα μίας δημοπράτησης έργου»… Για την συγκεκριμένη καθυστέρηση ο κος Σκουρλέτης δήλωσε πάντως – σύμφωνα με τον κο Χατζημάρκο – ότι θα βοηθήσει την ΕΝΠΕ στην επικείμενη συνάντησή τους με τον Υπουργό Υποδομών κο Σπίρτζη ώστε να λυθεί αυτό το μεγάλο πρόβλημα που καθιστά τις Περιφέρειας απλά «ένα διακοσμητικό ρόλο»…. Και για το θέμα του Καλλικράτη, ο κος Χατζημάρκος ανέφερε ότι σε δύο μήνες θα έρθει στα χέρια της Ένωσης Περιφερειών το πλήρες πρόγραμμα των αλλαγών ή των σκέψεων που έχει η Κυβέρνηση, τόνισε ότι σε επίπεδο γεωγραφικών αλλαγών δεν υπάρχουν αναφορές ενώ σημείωσε ότι ο κος Σκουρλέτης άφησε να εννοηθεί ότι οι εκλογές σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο του 2019… Περίοδος που βρίσκει σύμφωνο τον κο Χατζημάρκο από τη στιγμή που τα χέρια των αιρετών είναι δεμένα όταν οι εκλογές γίνονται τον Μάιο και αναλαμβάνουν καθήκοντα τον Σεπτέμβριο γιατί πολύ απλά «τρέχουν προϋπολογισμό της προηγούμενης διοίκησης»…

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τη συνάντηση χθες στο γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών…

«Στη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ με τον Υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, συμμετείχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Κύριο θέμα συζήτησης στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών ήταν τα οικονομικά της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, όπου οι Περιφερειάρχες περιέγραψαν συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, με την Περιφέρειες να αδυνατούν να καλύψουν τις λειτουργικές τους δαπάνες καθώς και το κόστος των αρμοδιοτήτων που μεταβιβάζονται διαρκώς από το κεντρικό κράτος, χωρίς να συνοδεύονται από τους αναλογούντες πόρους.

Ειδικότερα, η χρηματοδότηση των Περιφερειών την τελευταία τριετία,  έχει μειωθεί περισσότερο από 65% όσον αφορά στις λειτουργικές δαπάνες, είναι μηδενική όσον αφορά  στους επενδυτικούς Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και μηδενική όσον αφορά στις δράσεις Πολιτικής Προστασίας. Κατά συνέπεια, οι Περιφέρειες αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν δράσεις όπως η μεταφορά μαθητών, το πρόγραμμα μαθητείας, ο καθαρισμός δρόμων, η πολιτική προστασία κ.ά.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, αναγνωρίζοντας την οικονομική ασφυξία των Περιφερειών και την αδυναμία τους να καλύψουν ακόμη και στοιχειώδεις λειτουργικές ανάγκες, δεσμεύτηκε για την ανατροπή της σημερινής κατάστασης και μάλιστα άμεσα, εντός του 2017, με το κονδύλι των 27 εκατ. ευρώ, που θα διανεμηθεί στις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Παρότι το κονδύλι αυτό είναι εξαιρετικά μικρό για να καλύψει τις ανάγκες όλων των Περιφερειών, οι Περιφερειάρχες υποδέχτηκαν την υπόσχεση του Υπουργού, σαν μια αρχή μετά από μια τριετία μηδενικής χρηματοδότησης.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Περιφερειάρχης , Γ. Χατζημάρκος, είχε την ευκαιρία να θέσει για πολλοστή φορά το πρόβλημα της υποστελέχωσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, θέμα που επανειλημμένως είχε περιγράψει στους προκατόχους του κ. Σκουρλέτη στο Υπουργείο Εσωτερικών, λαμβάνοντας υποσχέσεις περί της αντιμετώπισής του, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει γίνει ένα ουσιαστικό βήμα, καθώς ο αριθμός των υπαλλήλων που ενέκρινε το Υπουργείο, είναι πολύ μικρός σε σχέση και με τις  ανάγκες της Περιφέρειας.

Ο κ. Χατζημάρκος, συνεπικουρούμενος από τους Περιφερειάρχες των νησιωτικών Περιφερειών, Χριστιάνα Καλογήρου, Βορείου Αιγαίου και Θεόδωρο Γαλιατσάτο, Ιονίων Νήσων, ζήτησαν από τον Υπουργό να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα όσον αφορά την υποστελέχωση των εν λόγω Περιφερειών, λόγω των ειδικών συνθηκών της νησιωτικότητας. Ζήτησε επιπλέον να υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας ως προς την κινητικότητα των υπαλλήλων, ώστε οι Περιφέρειες να μην χάσουν κι άλλο προσωπικό.

Μεγάλη συζήτηση έγινε επίσης σήμερα για τις επικείμενες θεσμικές αλλαγές στην διακυβέρνηση της Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι σύντομα θα είναι έτοιμο το πλήρες σχέδιο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων και δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει επαρκές χρονικό περιθώριο για συζήτηση και διαβούλευση, πριν αυτό λάβει την οριστική μορφή του».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News