Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓ. Βρούτσης: ο Νόμος Κατρούγκαλου έχει καταρρεύσει

Γ. Βρούτσης: ο Νόμος Κατρούγκαλου έχει καταρρεύσει

|

Διπλή επίθεση του Βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Βρούτση με αφορμή το Νόμο Κατρούγκαλου και τις συνέπειες που έχει στην καθημερινότητα των πολιτών τονίζοντας ανάμεσα στα άλλα ότι «ο Νόμος Κατρούγκαλου έχει καταρρεύσει στη πράξη»

Με επίκεντρο το Νόμο Κατρούγκαλου και τις συνέπειες στην καθημερινότητα των πολιτών δίνεται η μάχη σε πολιτικό επίπεδο και ο Γιάννης Βρούτσης, Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, και Βουλευτής Κυκλάδων προχώρησε σε δύο κινήσεις… Αφενός έκανε μία δήλωση ενώ προχώρησε σε και άρθρο στην εφημερίδα «Το ΒΗΜΑ» σε μία προσπάθεια αποδόμησης του σχετικού Νόμου, που όπως φαίνεται και στη πράξη έχει πρόβλημα… Στην σχετική του δήλωση ο Βουλευτής Κυκλάδων αναφέρει ότι ««Η Κυβέρνηση από ανεπάρκεια, ανικανότητα και αναλγησία έβαλε μπλόκο στην έκδοση κύριων και επικουρικών συντάξεων.  Επέβαλε εσωτερική στάση πληρωμών, φέρνοντας σε απόγνωση δεκάδες χιλιάδες δικαιούχους σύνταξης. Συγκεκριμένα:

1ον. Από το Νοέμβριο του 2016, ενώ δεσμεύτηκε ποσό 859.000.000 ευρώ για την κάλυψη 102.000 εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, δεν έχει εκδοθεί ούτε μια σύνταξη.

2ον. Από το Μάιο του 2016, δεν έχει εκδοθεί καμία νέα σύνταξη, με αποτέλεσμα να εκκρεμούν 60.000 νέες συντάξεις.

3ον. Από την 1η Ιανουαρίου 2015, έχει μπλοκάρει η έκδοση κάθε νέας επικουρικής σύνταξης, καθώς η Κυβέρνηση δεν έχει ακόμη εκδώσει, ως όφειλε, το μαθηματικό τύπο για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων.

4ον. Για πρώτη φορά το Υπουργείο Εργασίας δεν κατέβαλε σε 50.000 δικαιούχους επικουρικής σύνταξης τα αναδρομικά με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κρυφό έλλειμμα 300.000.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, επικρατεί απόλυτο χάος στον ΕΦΚΑ και απίστευτη ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους, καθώς έχουν “εξαφανιστεί” αριθμοί μητρώου και ένσημα εργαζομένων και συνταξιούχων, ενώ προκλήθηκε χάος με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα μπλοκάκια. Ο νόμος Κατρούγκαλου έχει καταρρεύσει στην πράξη»

Και στο άρθρο του στην Κυριακάτικη εφημερίδα το «Βήμα» με τίτλο «Ακυρώθηκε προτού καν εφαρμοστεί το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου!» αναφέρει τα εξής:

 «Συχνά ακούμε σήμερα να τίθεται το ερώτημα γιατί καμία κυβέρνηση στο παρελθόν δεν έκανε τίποτα για να σώσει το ασφαλιστικό σύστημα. Η αλήθεια είναι ότι η μεταρρύθμιση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια, καθώς για πολλές δεκαετίες ήταν κατακερματισμένο, γεμάτο αδιαφάνεια, στρεβλώσεις, ανισότητες και υπέρμετρα γαλαντόμο. Ένα μωσαϊκό εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων. Γεγονός που το καθιστά κατεξοχήν υπεύθυνο για το υπέρμετρο δημόσιο χρέος.

Στο παρελθόν όποτε και όταν επιχειρήθηκαν προσπάθειες εξυγίανσης και μεταρρύθμισης , συναντούσαν πάντα τη λυσσαλέα αντίδραση μιας ιδεοληπτικής Αριστεράς.  Ωστόσο, μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό έγινε. Ξεκίνησε το 2010 – Ν. 3863/10 -, ολοκληρώθηκε το 2014 με την κυβέρνηση Σαμαρά και η εφαρμογή της θα ξεκινούσε από την 1/1/2015. Με την αναλογιστική μελέτη που έγινε το 2014 από το Ageing Working Group της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και κάτω από τις πιο δύσκολες δημοσιονομικές παραδοχές, επιτεύχθηκαν οι όροι εκπλήρωσης βιωσιμότητας του συστήματος μέχρι το 2060, όπως προβλεπόταν στο άρθρο 11 της εθνικής συμφωνίας για το Ασφαλιστικό. Επιπλέον, με ένα τολμηρό πλαίσιο διαρθρωτικών αλλαγών επιτεύχθηκε νοικοκύρεμα, επήλθε η διαφάνεια και διασφαλίστηκαν δισ. ευρώ πόροι από τον εξορθολογισμό του συστήματος. Μάλιστα, οι εταίροι είχαν συμφωνήσει ακόμη και για τη διατήρηση 3 ξεχωριστών Ταμείων (μισθωτών, επιστημόνων και αγροτών)! Εξαίρεση ήταν μόνο οι οριακές παρεμβάσεις που τέθηκαν στο e-mail Χαρδούβελη, ύψους 310 εκατ. ευρώ.

Δυστυχώς, ο λαϊκισμός, η αλαζονεία και τα εγκληματικά λάθη του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησαν σήμερα σε ένα σύστημα που κυριολεκτικά είναι στον αέρα. Ο Ν. 4387/2016 (Κατρούγκαλου) ακύρωσε την επιτευχθείσα εθνική συμφωνία για το Ασφαλιστικό. Μεταφέρθηκε σε αυτό μέρος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας του 1ου εξαμήνου 2015, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, και παράλληλα εισήχθη στη διαπραγμάτευση η έννοια της «προσωπικής διαφοράς», για την κατάργηση της οποίας η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί!

Επισημαίνεται ότι είχαν προηγηθεί 13 άδικες και αχρείαστες μειώσεις στις συντάξεις. Επιπλέον, οι νέες συντάξεις – μετά τις 12.5.2016 – θα είναι περαιτέρω μειωμένες μεσοσταθμικά 20% σε όλους τους νέους συνταξιούχους. Η απώλεια με την ολοκλήρωση ενός πλήρους ασφαλιστικού κύκλου κυμαίνεται περίπου στα 6,5 δισ. ευρώ. Συνεπώς, η συνολική δημοσιονομική προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στο Ασφαλιστικό με το 3ο Μνημόνιο και τις «ουρές» του αγγίζει τα 10 δισ. ευρώ. Δηλαδή, ξεπερνά και τα δύο προηγούμενα μνημόνια μαζί (€3,5 δισ. το πρώτο μνημόνιο και €3,9 δισ. το δεύτερο)!

Σήμερα, η εικόνα του Ασφαλιστικού είναι χαοτική.  Για πρώτη φορά ασφαλιστικός νόμος ακυρώνεται προτού καν εφαρμοστεί, ωθεί ταυτόχρονα σε εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή, λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Οργανωτική ανεπάρκεια, νόμοι και εγκύκλιοι γραμμένοι στο γόνατο, ασφαλισμένοι που πληρώνουν διπλές εισφορές, απώλεια στοιχείων ασφαλισμένων, λανθασμένα χρεωστικά σημειώματα εισφορών, 150.000 κύριες συντάξεις που παραμένουν σε εκκρεμότητα, έλλειμμα €300 εκατ. από τη μη καταβολή αναδρομικών στις επικουρικές συντάξεις και, το κυριότερο, εξοντωτικές εισφορές. Επιπλέον, από 1/1/2015 έχει μπλοκάρει η έκδοση κάθε νέας επικουρικής σύνταξης, καθώς δεν έχει ακόμη εκδοθεί η υπουργική απόφαση.

Η κυβέρνηση έχει μετατρέψει το Ασφαλιστικό σε ένα άδικο και μη ανταποδοτικό σύστημα. Με συντελεστές αναπλήρωσης που δεν ανταποδίδουν δίκαια τις καταβαλλόμενες εισφορές, λειτουργώντας περισσότερο ως προνοιακό σύστημα και λιγότερο ως ασφαλιστικό. Ένα σύστημα που αυτοϋπονομεύεται, καθώς δημιουργεί αντικίνητρα για παραμονή σε αυτό μετά το 20ό και το 25ο έτος. Ένα σύστημα που αντιστρατεύεται την επιδιωκόμενη ανάπτυξη, με σοβαρές επιπτώσεις στην απασχόληση.

Επιβάλλεται, λοιπόν, άμεσα η ανάγκη για αλλαγές. Κρατώντας τα όποια θετικά, όπως π.χ. ενιαίοι κανόνες, θα πρέπει να γίνουν δομικές παρεμβάσεις, με στόχο ένα πιο δίκαιο, ανταποδοτικό και βιώσιμο σύστημα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με: μείωση των εισφορών, βελτίωση της ανταποδοτικότητας με πιο αναλογικούς συντελεστές αναπλήρωσης, ολοκλήρωση διαρθρωτικών αλλαγών στην αγορά εργασίας (εκσυγχρονισμός συνδικαλιστικού νόμου, κατάργηση του νόμου για βέτο υπουργού, κωδικοποίηση εργατικής νομοθεσίας), επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων μέσα σε ένα σύγχρονο πλαίσιο που θα λαμβάνει όμως υπόψη τις αντοχές της οικονομίας, αυτοματοποίηση των παροχών σύνταξης στη βάση του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», δημιουργία ενός μηχανισμού αποτροπής της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας στη βάση του συστήματος «ΑΡΤΕΜΙΣ», καθώς και επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων και των συντάξεων χηρείας ώστε να αρθούν αδικίες και ανισότητες”.

– Ο κ. Ιωάννης Βρούτσης είναι τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Κυκλάδων.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – Ολυμπιακή φλόγα: Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης στη Νάξο

Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης της Ολυμπιακής φλόγας στις Κυκλάδες - Μία ώρα νωρίτερα η τελετή, πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα στη Νάξο

Tourism Awards: Βραβείο για τις καινοτόμες εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης του NAXOS AR

Η MOPTIL συνδέει τον πολιτισμό με τον τουρισμό μέσω της τεχνολογίας και διακρίθηκε με δυο βραβεία για εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης σε αρχαιολογικούς χώρους: Gold στην κατηγορία Digital Innovation - Καινοτόμο Concept για την εφαρμογή NAXOS AR και Silver στην κατηγορία Travel Services - Applications για την εφαρμογή DIGIPAST.

“Καλάθι του Νονού”: Ξεκινάει στις 22 Απριλίου, τι περιλαμβάνει

Το "Καλάθι του Νονού" είναι πραγματικότητα - Ποια προϊόντα περιλαμβάνει και πότε έρχεται το "Καλάθι του Πάσχα"

National Geographic για Σίφνο: Ο κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός

Ως το καλύτερο νησί της Ελλάδας για γαστρονομικές απολαύσεις και παραδοσιακά πανηγύρια προβάλλεται η Σίφνος και στον κατάλογο που δημοσίευσε το ισπανικό Conde Nast Traveler

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Golden Star Ferries: Το “Andros Queen” πιάνει φέτος και Πάρο

GOLDEN NEWS: ΝΕΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΠΑΡΟ ΜΕ ΤΟ ANDROS QUEEN!

Ευρώπη: Νησιά των Κυκλάδων μεταξύ των επτά πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων

Κυκλάδες: μεταξύ των 7 πιο απειλούμενων μνημείων & τόπων στην Ευρώπη

Πάει… Τούμπα ο (φανατικός Παναθηναϊκός)! Ανδρουλάκης

Τι θα κάνει στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ολυμπιακή Φλόγα: Στη Σαντορίνη ταξιδεύει ο Γιώργος Λεονταρίτης

"Στη Σαντορίνη ο Γιώργος Λεονταρίτης για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας"

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Κυκλάδες: Πως διαμορφώνεται ο δικαστικός χάρτης, ποια ειρηνοδικεία καταργούνται

Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές μέσω του Δικαστικού Χάρτη που είναι σε διαβούλευση για τις Κυκλάδες - Οι οργανικές θέσεις και τα ειρηνοδικεία που καταργούνται...