Χαμόγελα αλλά .... "δεμένα χέρια και θα δούμε"

Ήθελαν με αγωνία μία απάντηση. Η προηγούμενη απάντηση που είχαν λάβει από …επίσημα χείλη, αυτά του τότε υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κου Σκουρλέτη ήταν «δεν μπορώ να κάνω τίποτα γιατί είναι ο Νόμος»… δεν τους είχε ικανοποιήσει. Τώρα βρέθηκαν χθες ενώπιον και πάλι του Υπουργού. Του νέου, του Γιώργου Σταθάκη. Του εξήγησαν, του είπαν τα επιχειρήματά τους. Του ανέλυσαν τις επιπτώσεις που θα έχουν τα βιομηχανικά πάρκα που ετοιμάζονται να στηθούν εκεί. Όμως, η ίδια σχεδόν απάντηση. Μπορεί να είχε περισσότερο …χαμόγελο και ένα φιλικό χτύπημα στη πλάτη λόγω …συμπάθειας αλλά έως εκεί. «Ο Νόμος είναι …Νόμος» είπε ο Υπουργός και πλέον όλα θα κριθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο 5ο τμήμα, όπου στις 24 Μαΐου θα εκδικαστεί η προσφυγή Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και των τεσσάρων Δήμων (Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Πάρου, Άνδρου και Τήνου) κατά της υπουργικής απόφασης για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στα νησιά αυτά…. Εάν βέβαια έχουμε εκδίκαση και όχι …αναβολή όπως είθισται σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

Η συνάντηση

Και για όσους μπερδεύτηκαν… Χθες οι δήμαρχοι Πάρου (Κωβαίος), Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (Μαργαρίτης), Ανδρου (Σουσούδης) και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου (Σιώτος) μαζί με τον νομικό σύμβουλο των Δήμων κο Ξανθούλη και τους τρείς βουλευτές (Μανιός, Συρμαλένιος, Συρίγος) του ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων (ο κος Βρούτσης σύμφωνα με την ιστοσελίδα parospress δεν έλαβε πρόσκληση από τον υπουργό) πέρασαν την πόρτα του γραφείου του Υπουργείου Περιβάλλον και Ενέργειας όπου συνομίλησαν για την προοπτική τοποθέτησης βιομηχανικών ανεμογεννητριών στα τέσσερα νησιά των Κυκλάδων, Πάρου, Νάξου, Άνδρου και Τήνου. Μαζί τους εκπρόσωποι της Περιφέρειας όπως και ο Έπαρχος Πάρου και Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβούλου κος Μπιζάς, αλλά και αρκετοί ακόμη εκπρόσωποι συλλόγων δείχνοντας την καθολική υποστήριξη στο καυτό αυτό θέμα που απασχολεί την τοπική κοινωνία.

Τι έγινε; Τίποτα… Εκ μέρους των τεσσάρων δήμων, ο Δήμαρχος Πάρου ζήτησε από τον Υπουργό την άμεση νομοθέτηση κατά της δημιουργίας βιομηχανικών αιολικών πάρκων σε νησιωτικές τουριστικές περιοχές και του επισήμανε την περιβαλλοντική και αισθητική υποβάθμιση των νησιών από το ενδεχόμενο μιας τέτοιου είδους ενέργεια. Αναλύθηκαν τα επιχειρήματά τους αλλά από την πλευρά του Υπουργείου… σιγή. Ο υπουργός έδειξε να συμμερίζεται  τους φόβους και τις ενστάσεις όλων, εξέφρασε την συμπάθεια του, αλλά παρέπεμψε το θέμα στο μέλλον, σε ένα νέο χωροταξικό σχεδιασμό για την εγκατάσταση και λειτουργία τέτοιου είδους βιομηχανικών αιολικών πάρκων, χωρίς όμως να δεσμευθεί σε τίποτα. Και έτσι πάμε για την 24η Μαΐου ελπίζοντας ότι θα υπάρξει λύση, μέσω της δικαστικής οδού αλλιώς οι αντιδράσεις θα είναι δυναμικές στις τοπικές κοινωνίες και με τα φορτηγά των ανεμογεννητριών να είναι έτοιμα προς αποβίβαση…

Διαβάστε εδώ το σχετικό δελτίο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

«Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης,  συναντήθηκε με εκπροσώπους φορέων και την Επιτροπή κατοίκων των νησιών, Πάρος, Νάξος, Τήνος και Άνδρος. Όπως τόνισε ο Υπουργός, αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων και των πολιτικών ηγεσιών του ΥΠΕΝ διαμόρφωσαν ένα καθεστώς προβληματικό για επενδύσεις ΑΠΕ, το οποίο η παρούσα κυβέρνηση αναλαμβάνει να επιλύσει με κάθε νόμιμο μέσο, με δεδομένους τους νομικούς και διοικητικούς περιορισμούς της ισχύουσας νομοθεσίας.

 Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετοιμάζει ένα νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, ενσωματώνοντας τις τελευταίες Ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, το οποίο θα επιλύσει χρόνια προβλήματα, με γνώμονα την ενθάρρυνση και προώθηση επενδύσεων στον τομέα αυτό και με έμφαση στην περιβαλλοντική προστασία. Το Πλαίσιο αυτό θα τεθεί σε διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.

 Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός συμμερίζεται τις ανησυχίες και τις απόψεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των κατοίκων των νησιών με τους οποίους συναντήθηκε, δηλώνοντας ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα στηρίζονται αυστηρά στη νομιμότητα, ενόψει και της εξέτασης των προσφυγών που έχουν καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας».