Χατζημάρκος: "Η προεκλογική περίοδος για την παράταξή μου θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2019»

Την πεποίθηση ότι η προεκλογική περίοδος για τον ίδιο αλλά και την παράταξή του θα ξεκινήσει –όπως προβλέπει ο Νόμος- από τον Μάρτιο του 2019 (με δεδομένο ότι οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ορίστηκαν για τον Μάιο του 2019) εξέφρασε χτες, με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Αιτιολογώντας την απάντησή του, υπογράμμισε τα εξής: «Το λέω αυτό διότι οι υπόλοιποι υποψήφιοι για την συμμετοχή τους στις περιφερειακές εκλογές έχουν να ασχοληθούν με την υποψηφιότητά τους, ενώ εμείς έχουμε να διαχειριστούμε τα θέματα της ΠΝΑΙ που δεν σταματούν. Είναι προβλήματα πολύ μεγάλα και δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την δουλειά μας για να υπηρετήσουμε την προσωπική μας ατζέντα. Είμαι πολέμιος των προσωπικών πολιτικών. Αυτό το κάνουμε πράξη και θα συνεχίσουμε».

Είπε ακόμη, ότι το ψηφοδέλτιό του θα είναι «ανανεωμένο σε ένα ποσοστό» χωρίς παραπάνω σχόλια.

Ο κ. Χατζημάρκος, μίλησε με αφορμή την ψήφιση του ‘Κλεισθένη Ι’ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση: «Παρακολούθησα όλη την διαδικασία αυτή μέσω της ΕΝΠΕ από κοντά μέχρι και την ολοκλήρωση της νομοθετικής πρωτοβουλίας του ΥΠΕΣ και στην Βουλή πρόσφατα με την κορύφωσή της. Πολύ δύσκολα μπορώ να χαρακτηρίσω τον ΄Κλεισθένη’ ως μια μεταρρύθμιση η οποία δίνει πόντους σε αυτό που λέμε μεταρρύθμιση με θετικό πρόσημο στην κοινωνία.

Το λέω αυτό, γιατί αυτό που ενδιαφέρει την κοινωνία είναι να έχει μια δημόσια διοίκηση με αντανακλαστικά, να μπορεί να παρεμβαίνει όποτε παρουσιάζονται ζητήματα στην κοινωνική ζωή και στην ομαλή λειτουργία ενός τόπου, να έχει αποτελεσματικότητα και να έχει οικονομική και διοικητική αυτάρκεια. Αυτές είναι απαιτήσεις της κοινωνίας όχι των πολιτικών και δεν υπηρετούνται από αυτό το νομοσχέδιο. Στην πορεία νομίζω πως ‘πνίγηκε’ ο στόχος, στον βωμό της πολιτικής» όπως είπε.

Ο περιφερειάρχης, υπογράμμισε πως ‘είναι αναγκαίο να ξεφύγουμε όλοι από παθογένειες του παρελθόντος – χάθηκε ακόμη μια μεγάλη ευκαιρία να κινηθούμε θετικά’.
Σχολιάζοντας την αλλαγή στο πολιτικό σύστημα με την εισαγωγή της Απλής Αναλογικής, ο κ Χατζημάρκος είπε: «Αυτό είναι μια…. ‘πατέντα’ της Απλής Αναλογικής που θα κριθεί στην πράξη. Την κοινωνία δεν την ενδιαφέρει το ‘πολιτικό μαγείρεμα’.

Η τύχη των αιρετών δεν αποτελεί αγωνία της κοινωνίας, αλλά η αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση. Δεν επιτρέπεται στους φορείς της Τ.Α. να έχουν αντανακλαστικά και να παρεμβαίνουν άμεσα εκεί που υπάρχουν ζητήματα. Εμένα δεν με φοβίζει η Απλή Αναλογική, ήμουν ο πρώτος που υποστηρίζω την Απλή Αναλογική. Προέρχομαι από έναν χώρο όπου ίσχυε η Απλή Αναλογική, είμαι ίσως και ο μόνος που έχω ως βίωμα αυτό το σύστημα. Την αγαπώ πολύ, λειτούργησα εκεί μέσα αλλά έχει δικλείδες τις οποίες δεν τις είδα στον ‘Κλεισθένη’.
Η Απλή Αναλογική σημαίνει ότι πρέπει να έχεις και μία συνεννόηση. Όμως, θητεία χωρίς όρια σε όλα τα επίπεδα και χωρίς να προστατεύει την ανάγκη να υπάρξει απόφαση σε όλα τα θέματα, νομίζω ότι δεν συνεισφέρει στην κοινωνία. Μου έκανε εντύπωση γιατί το φοβήθηκε αυτό μια αριστερή κυβέρνηση, πίστευα ότι θα είχε κινηθεί με βάση το κοινωνικό πρόσημο».
Είπε ακόμη πως θα γίνουν αλλαγές όπως η εκλογή χωρικών και θεματικών αντιπεριφερειαρχών με σταυρό προτίμησης ενώ μειώνεται και ο αριθμός των υποψηφίων.

Για το μειωμένο ΦΠΑ και το Μεταφορικό Ισοδύναμο

Κληθείς να σχολιάσει την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου και ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος ότι μπορούν να επανέλθουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, ο κ. περιφερειάρχης ήταν κατηγορηματικός:
«Το Μεταφορικό Ισοδύναμο το ενέκριναν οι έχοντες την εξουσία –η Τρόικα, η ελληνική κυβέρνηση κ.λπ. Εγκρίθηκαν 50εκ. ευρώ και κόπηκαν 28εκ. ευρώ. Όπως κι αν το δεις είναι αποκλειστικά και μόνο θέμα της Ελλάδας. Το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι πολιτική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης. Για μένα, η μάχη ΔΕΝ είναι χαμένη. Η πολιτική ηγεσία αυτής της χώρας η οποία θα το θέσει, πρέπει να το θέσει ως δικό της στόχο. Πιστεύω ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2019 πια, θα υπάρχει αποτυπωμένη αποτίμηση του Μ.Ι. νομίζω ότι τα 150εκ. ευρώ για το 2019 που έχουν εξαγγελθεί ότι θα στηρίξουν την λειτουργία του Μ.Ι. μπορούν να οδηγηθούν για την επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ –κι έτσι οι νησιώτες να πάρουν κάτι που τους αφαιρέθηκε πολύ άδικα».

Για την Fraport  και την έξωση των 
τουριστικών πρακτορείων

Ο περιφερειάρχης, ρωτήθηκε εάν σκοπεύει να παρέμβει μετά τις εξελίξεις που δημιουργήθηκαν στο αεροδρόμιο της Ρόδου λόγω των τριβών ανάμεσα στην γερμανική Fraport και τους τουριστικούς πράκτορες και απάντησε κατηγορηματικά ξεκαθαρίζοντας πως ‘κάποιοι αρέσκονται στην εύκολη κριτική σε όσους δεν έχουν αρμοδιότητα’.

«Σ’ αυτό τον τόπο, ο πληθυντικός της ευγένειας θα αποσαφηνίζεται. Έχουμε ανθρώπους που νομοθετούν, έχουμε πολιτικό προσωπικό που έχει αρμοδιότητες και παίρνει αποφάσεις, και υπογράφει συμβάσεις αλλά για κάποιο λόγο, μας αρέσει να επικεντρώνουμε σε όσους δεν έχουν αρμοδιότητα. Μας ρωτάνε τι κάνετε για το αεροδρόμιο της Ρόδου; Εάν η πίεση και η κριτική γινόταν σε αυτούς που έχουν την αρμοδιότητα ίσως να είχαμε και αποτέλεσμα.

Εμείς ό,τι και να κάνουμε θα κριθεί σε πολιτικό επίπεδο παρέμβασης. Προσωπικά, δεν κρύφτηκα ποτέ. Επιστρέφω τα σχόλια σε όσους δολίως διακινούν σχόλια του τύπου ‘πού είναι σήμερα όσοι υποστήριξαν την ιδιωτικοποίηση’; Σηκώνω το χέρι μου και λέω το εξής: εγώ ήμουν υποστηρικτής της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών αλλά ψάχνω άλλους και δεν τους βρίσκω. Ψάχνω και τους πολέμιους και δεν τους βρίσκω. Ψάχνω αυτούς που το πολεμούσαν να δω πού είναι η δική τους παρέμβαση σήμερα! Αυτοί οι πολέμιοι υπέγραψαν την ιδιωτικοποίηση –και όχι εγώ. Όταν τα αεροδρόμια είχαν 48 βαθμούς μέσα στις αίθουσες και είχαν σάπιους διαδρόμους, η κριτική ήταν λιγότερη. Κάνω έκκληση σε αυτούς που αρέσκονται στην εύκολη κριτική: κάντε μας όση κριτική θέλετε.
Παρακαλώ την ίδια ένταση και σε αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις για να μην λειτουργούμε μόνον σε ένα περιβάλλον πολιτικής σκοπιμότητας που αγγίζει τα όρια της δολιότητας…» τόνισε ο περιφερειάρχης.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα "Δημοκρατική"