Χρηματοδότηση και … προσλήψεις

Έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 1,85 εκατ. ευρώ πρόκειται να δώσει τις επόμενες μέρες το υπουργείο Εσωτερικών σε 37 μικρούς νησιωτικούς δήμους, σύμφωνα με πληροφορίες της "Α". Παράλληλα, σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης το επιτελείο Κουρουμπλή εργάζεται προκειμένου να τοποθετήσει περί τους 1.010 επιτυχόντες παρελθόντων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ. Αυτή η προσπάθεια εντάσσεται στη διακήρυξη του υπουργού Εσωτερικών Παν. Κουρουμπλή για "ισόρροπη ανάπτυξη" των δήμων σε όλη την επικράτεια. Θέση που επανέλαβε και πρόσφατα ο υπουργός, στο 1ο Φόρουμ Αυτοδιοίκησης και Επιχειρηματικότητας, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.

"Είναι θέμα διμήνου να τοποθετηθούν περί τους 835 υπαλλήλους σε δήμους και 175 στις επτά αποκεντρωμένες διοικήσεις", τονίζουν στην "Α" πηγές του υπουργείου Εσωτερικών υποστηρίζοντας ότι "στόχος είναι να μπορέσουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι δήμοι".

Έτσι, με την είσοδο του 2016, το υπουργείο Εσωτερικών πρόκειται να προχωρήσει στην κατανομή έκτακτης χρηματοδότησης για 37 μικρούς νησιωτικούς δήμους που είτε υπέστησαν φυσικές καταστροφές είτε χρειάζονται χρήματα για να αντιμετωπίσουν ανελαστικές δαπάνες. Μεταξύ των δήμων που πρόκειται να λάβουν έκτακτη ενίσχυση είναι ο Δήμος Ύδρας, που επλήγη στα τέλη Οκτωβρίου του προηγούμενου έτους από ισχυρές βροχοπτώσεις. Στην ίδια κατηγορία είναι η Γαύδος, η οποία έχει μόλις 5 υπαλλήλους, εκ των οποίων ο ένας έχει μεταταχθεί από τον Δήμο Ν. Σμύρνης οι άλλοι τέσσερις προσελήφθησαν πριν από δύο μήνες μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας. Ενίσχυση αναμένεται να λάβουν και δήμοι όπως τα Ψαρά, οι Οινούσσες, η Αλόννησος, η Ανάφη, η Αστυπάλαια, οι Φούρνοι κ.ά. Αυτή η κίνηση έρχεται σε συνέχεια της ενίσχυσης των 31 μικρών ορεινών δήμων, ύψους 2,480 εκατ. ευρώ, προκειμένου να προλάβουν ή να αντιμετωπίσουν φυσικές καταστροφές, καθώς τη χρονιά που πέρασε τα καιρικά φαινόμενα ήταν έντονα.

Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται τα αιτήματα δήμων και Περιφερειών που διαχειρίζονται τις προσφυγικές ροές. Να σημειωθεί ότι προ ημερών εγκρίθηκε χρηματοδότηση 100.000 ευρώ για την Περιφέρεια Β. Αιγαίου και 540.000 ευρώ για τους δήμους Σάμου, Χίου, Κω και Λέρου.

Πηγή: Εφημερίδα "Αυγή"