ΧΥΤΑ Νάξου: Η ανακοίνωση από το Δήμο και η σκληρή πραγματικότητα

Από την 1η Δεκεμβρίου έχουμε …ΧΥΤΑ. Πανηγυρίζουμε όλοι. Ακόμη και η αντιπολίτευση μίλησε για θετικό βήμα έστω κι εάν άφησε …αιχμές για το γεγονός ότι θα έπρεπε να έχουμε ΧΥΤΥ κι όχι ΧΥΤΑ. Κάλλιο αργά όμως παρά ποτέ. Αυτό όμως που ενοχλεί και φαίνεται με τη πρώτη ματιά είναι ότι η Δημοτική Αρχή μάλλον δεν είχε διαβάσει καλά τα …ψιλά γράμματα. Και το χειρότερο είναι ότι είχε το κείμενο μπροστά της έξι χρόνια. Από το 2010. Τι λένε τα ψιλά γράμματα; Ότι περίπου αναφέρει και η σημερινή ανακοίνωση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: απαγορεύεται να μπουν στο ΧΥΤΑ μπάζα, ογκώδη απορρίμματα, προϊόντα κατασκευών και ζωικά απόβλητα. Και η ερώτηση που τίθεται είναι απλή: τι θα τα κάνουμε όλα αυτά; Ο κος Πολυκρέτης – αντιδήμαρχος που είχε την αρμοδιότητα για τα απορρίμματα έως τον τελευταίο Δημοτικό …ανασχηματισμό – είχε παρακαλέσει μέσα από τον ραδιοφωνικό σταθμό Aegean Voice 107.5 « Η φωνή του Αιγαίου» όπως …αποθηκευτούν τα ογκώδη απορρίμματα. Που; Άγνωστο. Να αποθηκευτούν. Τώρα ο Δήμος έρχεται και μέσα από την ανακοίνωσή του και παρακαλεί τους πολίτες «μην τα οδηγούν στο ΧΥΤΑ, ούτε να τα αφήνουν σε οποιονδήποτε άλλο δημόσιο ή κοινόχρηστο χώρο και ούτε να τα τοποθετούν δίπλα ή μέσα στους κάδους απορριμμάτων, αλλά να τα διατηρούν στους χώρους ιδιοκτησίας τους για λίγο χρονικό διάστημα και έως την διευθέτηση διαχείρισής τους, για την οποία θα υπάρξει νεώτερη ανακοίνωση».

Και το ερώτημα που τίθεται είναι: μα αφού το ήξεραν από το 2010 όταν και ξεκίνησε η συζήτηση για το ΧΥΤΑ γιατί δεν προχώρησαν σε μία αντίστοιχη κίνηση δημιουργίας χώρου αποθήκευσης; Και μία σημερινή βόλτα έδειξε ότι δυστυχώς εμείς ως πολίτες αντιδράσαμε με τον χειρότερο τρόπο: τα πετάξαμε όπου βρήκαμε. Και η Νάξος κινδυνεύει όπως βλέπετε να δημιουργήσει δεκάδες μικρές χωματερές και μάλιστα σε χώρους που είναι εύκολα προσβάσιμοι. Και δεν πήγαμε στις …Αλυκές. Εκεί που είναι δεδομένο ότι θα δημιουργηθούν χωματερές. Και είναι ότι χειρότερο…

Οπότε τι κάνουμε παιδιά; Καλές οι ανακοινώσεις αλλά θα έπρεπε τόσα χρόνια να έχετε βρει λύση. Και όχι να περιμένετε από εμάς να σας λύσουμε το πρόβλημα. Εμείς δυστυχώς δεν μπορούμε.  

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Δήμου με θέμα «Λειτουργία ΧΥΤΑ Νάξου - Ενημέρωση Πολιτών» και η οποία αναφέρει ότι «Ο ΧΥΤΑ Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στη θέση «Κορφή Ξύδη» έχει ξεκινήσει ήδη την λειτουργία του. Η μέθοδος διάθεσης που εφαρμόζεται είναι αυτή της Υγειονομικής Ταφής  μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων.

Ο χώρος διάθεσης του ΧΥΤΑ θα δέχεται μόνο μη επικίνδυνα οικιακά και προσομοιάζοντα προς αυτά στερεά απόβλητα, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κατάλογο αποβλήτων ΕΚΑ, όπως ισχύει, ενώ δεν θα δέχεται άλλα απόβλητα, όπως καθορίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία και τους περιβαλλοντικούς όρους.

 Ενημερώνουμε επίσης και παρακαλούμε όλους τους δημότες, αναφορικά με προϊόντα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (μπάζα) από κτίρια κλπ, ή κλαδιά, ξύλα, καλάμια κλπ ομοειδή και ογκώδη άλλα υλικά, που θα έχουν στη διάθεσή τους, να μην τα οδηγούν στο ΧΥΤΑ, ούτε να τα αφήνουν σε οποιονδήποτε άλλο δημόσιο ή κοινόχρηστο χώρο και ούτε να τα τοποθετούν δίπλα ή μέσα στους κάδους απορριμμάτων (δημιουργούν σοβαρά προβλήματα και καταστροφή των οχημάτων μεταφοράς), αλλά να τα διατηρούν στους χώρους ιδιοκτησίας τους για λίγο χρονικό διάστημα και έως την διευθέτηση διαχείρισής τους, για την οποία θα υπάρξει νεώτερη ανακοίνωση.

 Τα παραπάνω είναι αναγκαία να εφαρμοστούν, προκειμένου ν’ αποφευχθεί περιβαλλοντική επιβάρυνση ή ρύπανση του περιβάλλοντος με ενδεχόμενο πρόβλημα και στη δημόσια υγεία και αντίστοιχα θα επιβάλλονται πρόστιμα στους παραβάτες, όπως προβλέπεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τον Κανονισμό Καθαριότητας του δήμου (ΑΔΣ 227/2012).