Η Eldorado έβαλε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό

Η απόφαση αναστολής δραστηριοτήτων της Eldorado Gold στην Ελλάδα, τουλάχιστον με προσωρινό χαρακτήρα (ο οποίος μπορεί να γίνει μόνιμος), δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στους καλά γνωρίζοντες το παρασκήνιο. Ήδη, εδώ και μερικές εβδομάδες υπήρχε ισχυρή εισήγηση στο εσωτερικό της εταιρείας περί απόσυρσης από την Ελλάδα, λόγω της σύγκρουσης με το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Τελευταίο επεισόδιο, πέραν της προσφυγής του δημοσίου σε διαιτησία για τη σύμβαση, ήταν η έναρξη λειτουργίας της μονάδας εμπλουτισμού χρυσού της εταιρείας στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. Τα εγκαίνια είχαν προγραμματιστεί για τις 15 Σεπτεμβρίου. Ξαφνικά, μέσα στον Αύγουστο η εκδήλωση ματαιώθηκε, επειδή οι απαιτούμενες άδειες δεν είχαν εκδοθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τις θερινές διαρροές, οι άδειες θα εκδίδονταν έως το τέλος Αυγούστου, ενώ για τη μονάδα στις Σκουριές ήταν άγνωστο πότε. Φυσικά, το τέλος Αυγούστου παρήλθε, οι άδειες δεν εκδόθηκαν, ο εκνευρισμός της εταιρείας μεγάλωσε και ήρθε, παρά τις εισηγήσεις περί στάσης αναμονής ως τη διαιτησία, η κλιμάκωση με τη χθεσινή ανακοίνωση.

«Δεν εκβιαζόμαστε» λένε από το Μαξίμου

 

Από την πρώτη στιγμή, το Μέγαρο Μαξίμου τόνιζε ότι η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται, μιας και υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, εντός του οποίου γίνονται όλες οι διαδικασίες που αφορούν την εν λόγω επένδυση. Έτσι, η κυβέρνηση διάβαζε την κίνηση της εταιρείας ως ευθύ εκβιασμό, προκειμένου να δημιουργηθεί πίεση μέσω των ΜΜΕ, αλλά και της μελλοντικής απόλυσης άνω των 2.000 εργαζομένων, προκειμένου η κυβέρνηση να «χαλαρώσει» την πίεση και να βρει ένα modus operandi με την εταιρεία-αλλά στα μέτρα της εταιρείας. «Δεν έχουμε μάθει να λειτουργούμε με τελεσίγραφα(..) θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα στη βάση της νομοθεσίας», είπε επί του ζητήματος ο κ. Τζανακόπουλος χθες το βράδυ στον ΣΚΑΪ.

Πέραν αυτού, βέβαια, από το Μέγαρο Μαξίμου εντοπίζουν ακόμα δύο «ύποπτα σημεία»: τον χρόνο της ανακοίνωσης, αλλά και τη στάση της ΝΔ. Ως προς τον χρόνο, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως έγινε αμέσως μετά την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και την επίσκεψη Μακρόν, προκειμένου να «ακυρωθούν» το προσκλητήριο του πρωθυπουργού προς τους επενδυτές, αλλά και οι θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία που περιέγραψε ο κ. Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, η κυβέρνηση βλέπει και εναρμόνιση τακτικής της Eldorado με τη ΝΔ, καθώς από το Μαξίμου θυμίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης πρόσφατα συναντήθηκε με στελέχη της εταιρείας (σ.σ. με εκπροσώπους των εργαζομένων, την προηγούμενη εβδομάδα), αλλά παρατηρούν και τη ζέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την πραγματοποίηση της επένδυσης «άνευ όρων».

Βέβαια, πέραν όλων αυτών των ζητημάτων, τόσο κυβερνητικά στελέχη όσο και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσαν να κρύψουν την ικανοποίησή τους για την προοπτική αποχώρησης της καναδικής εταιρείας από την Ελλάδα, μιας και είναι γνωστή η διαχρονική εναντίωση του ΣΥΡΙΖΑ με τη συγκεκριμένη επένδυση. Πέραν αυτού, πάντως, επικοινωνιακά το αφήγημα της κυβέρνησης περί προσκλητηρίου στους επενδυτές δοκιμάζεται και η διαχείριση περίπου 2.000 απολύσεων, εφόσον γίνουν, θα είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Μητσοτάκης: «Οι αποφάσεις της δικαιοσύνης θα γίνονται σεβαστές»

 

«Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις πράξεις τους, ξεδιάντροπα ομολογούν ότι αδιαφορούν και για τις επενδύσεις και για τους εργαζόμενους. Μια κυβέρνηση που στέλνει στα “τσακίδια”, όχι μόνο την εταιρεία, αλλά και χιλιάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, έχει πολύ θράσος για να εγκαλεί την αντιπολίτευση», έλεγαν εις απάντηση των κυβερνητικών εγκλήσεων από τη ΝΔ την Τρίτη. Το θέμα της Eldorado συζητήθηκε εκτενώς στον πρωινό καφέ του κόμματος και αποφασίστηκε να προβεί σε δήλωση ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, μιας και πολλάκις η ΝΔ έχει σηκώσει το ζήτημα της επένδυσης και την απροθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και χρόνια, κάνει τα πάντα για να σταματήσει την επένδυση. Με αποτέλεσμα η εταιρεία να αναστείλει, τελικά, τις εργασίες της. Η κυβέρνηση, με το γνωστό κυνισμό της, παίζει πολιτικά παιχνίδια πάνω στις πλάτες των απλών ανθρώπων που χάνουν τις δουλειές τους. Ενώ συνεχίζει να τραυματίζει την εικόνα της χώρας. Όλα όσα γίνονται, στέλνουν ένα πολύ εξαιρετικά αρνητικό μήνυμα στους ξένους επενδυτές. Στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει αυταρχισμός και αυθαιρεσία. Και δεν υπάρχει ασφάλεια δικαίου, καθώς η κυβέρνηση αγνοεί προκλητικά αλλεπάλληλες αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων», σημείωνε στη δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Είναι, πάντως, σαφές για τη ΝΔ πως, ακόμα και αν εν τέλει η επένδυση ναυαγήσει τώρα, εφόσον υπάρχει ακόμα διάθεση εκ μέρους της εταιρείας, τότε η επένδυση θα μπορούσε να προχωρήσει εκ νέου με κυβέρνηση της ΝΔ. «Σε κάθε περίπτωση, δεσμεύομαι ότι η δική μου κυβέρνηση θα βάλει οριστικό τέλος σε αυτές τις πρακτικές. Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης θα γίνουν σεβαστές και οι νόμοι θα τηρούνται από όλους. Οι άνθρωποι θα ξαναβρούν τις δουλειές τους και η Ελλάδα θα γίνει, επιτέλους, μια χώρα φιλική προς τις επενδύσεις», είπε με νόημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγή: 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News